Διώξʼ τους όλους!

Και συνομιλητές του πρωθυπουργού την τελευταία περίοδο τονίζουν ότι και ο ανασχηματισμός και οι πρόωρες εκλογές, ως αξιοπρεπής οδός διαφυγής του Γιώργου, «παίζουν». Όπως δεν αποκλείεται μια αναδιάρθρωση να προκαλέσει τόσες και τέτοιες παρενέργειες που να προκύψουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Βέβαια ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε, με την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη, να διαψεύσει όλα αυτά τα ενδεχόμενα. Και τον ανασχηματισμό και τις πρόωρες εκλογές και την αναδιάρθρωση.

Ωστόσο πόση αξία έχουν αυτές οι διαψεύσεις όταν η πορεία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι μια σειρά «διαψεύσεων» που… διαψεύδονται και «διαβεβαιώσεων» που ακυρώνονται;

Όταν τα spreads σπάνε το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο;

Όταν οι περί εκλογών και ανασχηματισμού τοποθετήσεις δεν πείθουν ούτε καν κυβερνητικά στελέχη;

Όταν το οριακό του κλίματος εκ των πραγμάτων δεν επιτρέπει «διαβεβαιώσεις»;

Γεγονός είναι ότι όλο το τελευταίο διάστημα ο Γιώργος ασκήθηκε σε μια ιδιόμορφη «απομόνωση». Τόσο στην Ύδρα, όπου πέρασε τις μέρες του Πάσχα και –σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια– δεν έκανε δημόσιες εμφανίσεις, περιορισθείς σε επισκέψεις σε απόμερα ξωκλήσια, όσο και λίγο πριν αναχωρήσει για την Ύδρα αλλά και μετά την επιστροφή του, μέχρι τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που μάλλον επικοινωνιακούς στόχους υπηρέτησε.

Αλλά ήταν μια «απομόνωση» συζητήσεων, διαβουλεύσεων. Κρίσιμων μάλιστα διαβουλεύσεων, που επίτηδες κρατήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Και μάλιστα με πρόσωπα τα οποία επηρεάζουν άμεσα και αποφασιστικά τον Γιώργο, όπως μέλη της οικογένειάς του (τα αδέρφια του, Νίκος και Αντρίκος) και πρόσωπα τα οποία δεν έχουν πάντα έναν θεσμικό ρόλο, αλλά η άποψή τους είναι καθοριστική για τον πρωθυπουργό.

Ιδίως η πολύωρη συζήτηση που είχε με τον Αντρίκο θεωρείται αποφασιστικής σημασίας.

Έγκυρες πληροφορίες του «Π» για το περιεχόμενο αυτών των διαβουλεύσεων επιμένουν ότι οι προτάσεις-εισηγήσεις που έγιναν στον Γιώργο περιλαμβάνουν:

• Ριζικό, σαρωτικό ανασχηματισμό. Μάλιστα αυτή η πρόταση περιλαμβάνει την απομάκρυνση όλων των στελεχών της «παρέας» του, τα οποία θεωρούνται αποτυχημένα και επιπλέον έχουν ανοίξει μεταξύ τους μέτωπα. «Διώξʼ τους όλους» ήταν το μήνυμα που εισέπραξε ο πρωθυπουργός, σαν θεραπεία της κυβερνητικής κακοδαιμονίας.

• Εφόσον δεν τολμήσει να θέσει εκτός της κυβέρνησης όλα τα «δικά του παιδιά», διότι σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι σαν να ομολογεί δική του αποτυχία, να διώξει τουλάχιστον ορισμένους, σηματοδοτώντας μια γενναία και συνάμα αποφασιστική επιλογή.

• Πρόωρες εκλογές, ως οδό αξιοπρεπούς εξόδου, εφόσον τα πράγματα μέχρι τα τέλη του Μάη εξελιχθούν με δραματικό τρόπο. Μάλιστα οι πληροφορίες επιμένουν ότι αυτή η πρόταση υποστηρίχθηκε κυρίως απʼ τον αδελφό του τον Αντρίκο, με το επιχείρημα ότι «θα φύγεις ταπεινωμένος, ενώ με τις πρόωρες εκλογές μπορείς να αποχωρήσεις αξιοπρεπώς», με τη λογική ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών το ΠΑΣΟΚ θα είναι κατά πάσα πιθανότητα πρώτο κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία, οπότε τα πράγματα θα οδηγηθούν σε κυβέρνηση συνεργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα στη σχετική συζήτηση προτάθηκε ως ημερομηνία πιθανών πρόωρων εκλογών η 20ή Ιουνίου!

Μεταξύ Σκύλλας
και Χάρυβδης…

Γεγονός είναι ότι την τελευταία λύση, δηλαδή της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, φαίνεται να την προκρίνει η «οικογένεια». Όχι βέβαια επειδή θέλει την απώλεια της εξουσίας, ίσα ίσα το αντίθετο. Επειδή διαβλέπει ότι αν συνεχιστεί αυτή η χαοτική κατάσταση και τα πράγματα οδηγηθούν ακόμα και σε μια μη ελεγχόμενη αναδιάρθρωση, τότε ο Γιώργος θα αποχωρήσει κάτω από δυσμενέστατες συνθήκες.

Πάντως το κοινό σημείο «συνάντησης» των εκτιμήσεων όσων μίλησαν με τον πρωθυπουργό το τελευταίο διάστημα ήταν ότι:

– Ο Γιώργος εμφανίζεται στενοχωρημένος, οργισμένος, κουρασμένος, ψυχολογικά πεσμένος με την εικόνα της κυβέρνησής του.

– Διαπιστώνει ότι οι μεταξύ των υπουργών κόντρες βγάζουν μια κυβέρνηση-οπερέτα προς τα έξω. Και αυτό κάθε άλλο παρά βοηθά στην αντιμετώπιση (και) της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

– Με το Μνημόνιο δεν προχωρά σχεδόν τίποτα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται η μια αναθεώρηση μετά την άλλη, και η κατάσταση στην οικονομία όχι απλώς χειροτερεύει, αλλά έχει γίνει αδιέξοδη, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

– Ακόμα και η αναδιάρθρωση έχει «προεξοφληθεί» με τη σχετική ακατάσχετη φιλολογία και σεναριολογία. Και αυτό οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση του οικονομικού κλίματος.

Σε κάθε περίπτωση πολλά, ίσως τα πάντα, θα κριθούν απʼ τις εξελίξεις σε δύο μέτωπα:

– Αυτό της αναδιάρθρωσης. Ουσιαστικά θεωρείται αναπόφευκτη. Αλλά έχει τεράστια σημασία με ποιο τρόπο και σε ποιο χρόνο θα πραγματοποιηθεί. Αν δηλαδή θα είναι ελεγχόμενη ή αν θα επιβληθεί εκβιαστικά, με απρόβλεπτες, ακόμα και ανεξέλεγκτες παρενέργειες. Στη δεύτερη περίπτωση οι πρόωρες εκλογές θα είναι μονόδρομος.

– Και αυτό της ψηφοφορίας για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Η ψηφοφορία αυτή είναι το κομβικό σημείο εξελίξεων.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, χωρίς δηλαδή διαρροές απʼ την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τότε ίσως ο πρωθυπουργός να περιοριστεί σε έναν ανασχηματισμό, δεδομένου ότι πριν από αυτήν την ψηφοφορία κάτι τέτοιο μάλλον αποκλείεται, αφού περισσότερους δυσαρεστημένους παρά ικανοποιημένους θα έκανε.

Αν όμως υπάρξουν διαρροές, τότε το σενάριο των πρόωρων εκλογών θα είναι πιο κοντά από ποτέ.

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως «δεν κυβερνώ με 153 βουλευτές».

Αν επομένως πέσει κάτω από 154, τότε οι εκλογές θα είναι αναπόφευκτες.

Ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες απʼ το περιβάλλον του σύμφωνα με τις οποίες θα πάει σε εκλογές ακόμα κι αν στη σχετική ψηφοφορία υπάρξουν 1–2 διαρροές.

Στα παραπάνω προσθέστε και έναν άλλο φόβο που έχει εμφιλοχωρήσει στο Μαξίμου. Αυτόν δηλαδή μιας ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης.

Ήδη, για παράδειγμα, οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ έχουν καταστήσει τις προθέσεις τους καθαρές. Και προανήγγειλαν κινητοποιήσεις, έντονες.

Απʼ την άλλη μεριά το αισιόδοξο σενάριο για τον Γιώργο θα ήταν μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση με επιμήκυνση του χρέους. Και αυτό είναι κάτι που δείχνει να το περιμένει απʼ το εξωτερικό.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα ήσαν τα χέρια του περισσότερο λυμένα για πρωτοβουλίες που δεν θα είναι αποτέλεσμα καταναγκασμού.

Πάντως στους σχεδιασμούς του θα πρέπει να συνυπολογιστεί και μια άλλη, σημαντική, παράμετρος:

• Εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις δείχνει να είναι διασφαλισμένη μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Από κει και πέρα τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο…


Σχολιάστε εδώ