Έρχονται οι «συμβάσεις αποποίησης» των δικαιωμάτων

Στο κέντρο βρίσκονται οι συμβάσεις αποποίησης των εργασιακών δικαιωμάτων, τις οποίες καταγγέλλει ανοιχτά η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.
Με αυτές τις συμβάσεις οι δημοσιογράφοι καλούνται, σε αντίθεση με το εθνικό και το διεθνές δίκαιο, να αποποιηθούν τα πνευματικά τους δικαιώματα, τα οποία περιλαμβάνουν οικονομικές και ηθικές αξιώσεις. Τέτοιες κινήσεις έχουν γίνει ήδη στο γαλλικό διεθνές πρακτορείο AFP και στον γερμανικό εκδοτικό οίκο Bauer. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, με τις συμβάσεις αυτές οι δημοσιογράφοι καλούνται «να εκχωρήσουν στους εκδότες τα παγκόσμια και αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης, επανέκδοσης, παρουσίασης, διαμόρφωσης και διανομής των έρμων τους, ανεξάρτητα από τη μορφή της πλατφόρμας ΜΜΕ που μεταδίδονται, όπως υφίσταται ή όπως πρόκειται να προκύψει στο μέλλον».
Ακόμη, οι δημοσιογράφοι με τις συμβάσεις αποποίησης επιτρέπουν «στους εκδότες να μεταβιβάσουν τα έργα τους σε τρίτους χωρίς επιπλέον αμοιβή του συγγραφέα».
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία καλεί τις Ενώσεις να κάνουν τις δικές τους εθνικές εκστρατείες ενάντια στις συμβάσεις αποποίησης των εργασιακών δικαιωμάτων.


Σχολιάστε εδώ