Η φυματίωση ξανακτυπά την πόρτα μας!

Πρόκειται, είπε ο κ. Κρεμαστινός, για τις μεταδιδόμενες παθήσεις που εισέρχονται σήμερα στην Ευρώπη κυρίως από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα, που δέχονται το μεγάλο ρεύμα των μη νόμιμων μεταναστών. Κανείς δεν γνωρίζει τον αριθμό τους, κανείς δεν γνωρίζει την κατάσταση της υγείας τους και φυσικά κανείς δεν γνωρίζει τι παθήσεις φέρνουν από τις χώρες τους στην Ευρώπη.

Και ο κ. Κρεμαστινός ήταν σαφής τι εννοούσε:

«Είμαι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έχουμε σταματήσει προ πολλών ετών το μάθημα της φυματιολογίας γιατί δεν βλέπαμε πια φυματίωση. Τώρα η φυματίωση επανέρχεται πρώτη και θα πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα τα χρειαστείτε και εσείς στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχουν σύνορα στις ασθένειες. Ο τουρισμός, τα κοινά σχολειά αλλά και οι ίδιοι οι μετανάστες συμβάλλουν στην άμεση επαφή των λαών και στη διάδοση των μεταδιδόμενων νοσημάτων. Σε λίγα χρόνια, αν δεν προσέξουμε η φυματίωση, οι ηπατίτιδες, το AIDS, θα απλωθούν σε όλη την Ευρώπη και οι ευθύνες θα βαρύνουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η Ελλάδα ζητά παράλληλα με τη Frontex να ενισχύσετε οικονομικά ειδικά προγράμματα καλύτερης υποδοχής, διαβίωσης και θεραπείας των παθήσεων των μεταναστών. Αυτό θα έλεγα πως πρέπει να ισχύσει και για τις άλλες χώρες υποδοχής των μεταναστών, ούτως ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία των λαών της Ευρώπης».


Σχολιάστε εδώ