ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΝΔ

Κορυφαία στελέχη, αλλά και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι να αξιοποιήσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ακόμη και μέσα στον Ιούνιο. Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς θεωρεί πιο πιθανό αυτό να συμβεί το φθινόπωρο, εκτίμηση με την οποία φαίνεται να συμφωνεί και ο τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Άπαντες πάντως συμφωνούν ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει τον κύκλο της, ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον τερματισμό της θητείας της και εν κατακλείδι δεν πρόκειται να βγάλει το 2011!

Με το σκεπτικό αυτό ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τα στελέχη να πυκνώσουν τις επαφές τους με κοινωνικούς φορείς και πολίτες, ενώ και ο ίδιος προγραμματίζει σειρά επισκέψεων και περιοδειών τόσο στο λεκανοπέδιο όσο και στην υπόλοιπη επικράτεια. Παράλληλα, κάλεσε τους τομεάρχες και τα αρμόδια κομματικά στελέχη να επισπεύσουν τις διαδικασίες για τον καταρτισμό του προγράμματος του κόμματος. Στόχος του κ. Σαμαρά είναι το κείμενο των προτάσεων για κάθε ζήτημα να τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση, ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις διαφωνίες τους, αλλά και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Αυτό βέβαια υπό την αναγκαία προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ο απαιτούμενος πολιτικός χρόνος, δεν θα υπάρξουν δηλαδή ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μέχρι τον Ιούνιο. Μέσα από τη διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης εκτιμά ότι θα καταφέρουν να ενεργοποιήσουν μια κατηγορία πολιτών που αδιαφορούν ή απέχουν συνειδητά από τις κομματικές διεργασίες και τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. Για τον λόγο αυτό, αλλά και για ορισμένους ακόμη, στη ΝΔ θα προτιμούσαν οι εκλογές να διεξαχθούν μετά τον Σεπτέμβριο, ώστε να έχουν τα χρονικά περιθώρια να ξεδιπλώσουν όλες τις πολιτικές τους πρωτοβουλίες. Επιπλέον πιστεύουν ότι το φθινόπωρο η αγανάκτηση των πολιτών θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, όπως επίσης και η φθορά της κυβέρνησης, σε σημείο που η ΝΔ να προηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις.

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη του στενού επιτελείου του προέδρου του κόμματος μελετούν όλα τα πιθανά σενάρια σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, καθώς και τα ποσοστά που απαιτούνται για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας, ανάλογα πάντα με τον αριθμό των κομμάτων που θα υπερβούν το φράγμα του 3% και θα εισέλθουν στο Κοινοβούλιο. Η προσπάθεια είναι ιδιαίτερα δυσχερής, λόγω της ρευστότητας που επικρατεί τόσο στο πολιτικό σκηνικό όσο και στην κοινωνία, όπου ένα μεγάλο τμήμα της (από 25-30% ανάλογα με τη δημοσκόπηση) εκφράζει από αδιαφορία μέχρι και απέχθεια για τα πολιτικά κόμματα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τόσο μεγαλώνει και το ποσοστό για την αυτοδυναμία.

Πάντως ο κ. Σαμαράς έχει πυκνώσει το τελευταίο διάστημα τις επαφές του με επιφανείς επιχειρηματίες της χώρας, αλλά και ανθρώπους της αγοράς, με βασικό αντικείμενο συζήτησης την οικονομική κρίση, τα μέτρα ανάπτυξης και τα κίνητρα που πρέπει να υπάρξουν για προσέλκυση επενδυτών. Αρμόδιοι παράγοντες του κόμματος σημειώνουν ότι το κλίμα στις συναντήσεις αυτές είναι αισθητά καλύτερο απʼ ό,τι ήταν πριν από τρεις ή έξι μήνες και ότι οι συνομιλητές του ακούν με μεγαλύτερη προσοχή τις θέσεις της ΝΔ. Ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών αναγνωρίζουν ότι οι εξελίξεις δικαίωσαν τον κ. Σαμαρά για την άποψη που είχε εκφράσει πριν από 11 μήνες, ότι δηλαδή το Μνημόνιο δεν θα λύσει, αλλά θα επιδεινώσει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Στη λεωφόρο Συγγρού εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την αλλαγή του κλίματος και ορισμένοι μιλούν για «ψήφο εμπιστοσύνης» προς τη ΝΔ.


Σχολιάστε εδώ