Ψάχνουν να βρουν πού είναι το λάθος στις συνομιλίες για το Κυπριακό

Την Πέμπτη το βράδυ, σε μια προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος και απολογισμού της κατάστασης, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάντενχαϊμ παρέθεσε δείπνο εργασίας στους ηγέτες των δύο Κοινοτήτων.

Απορρίπτει η τουρκική πλευρά

Στόχος του δείπνου ήταν η αξιολόγηση της κατάστασης στο Κυπριακό εν όψει μιας πιθανής τριμερούς συνάντησης Χριστόφια, Έρογλου και Μπαν Κι Μουν τον Ιούνιο. Ο κ. Ντάουνερ προέβη μετά το δείπνο σε δηλώσεις. Από τη μια επιδίωξε να ανασκευάσει τα όσα είχε πει για την απογραφή. Όπως επισήμανε, τελικά δεν υπάρχει συμφωνία ούτε για χωριστές απογραφές ούτε για κοινή, και πρόσθεσε ότι συμφωνούν και οι δύο πλευρές ότι θα έχουν ρόλο τα Ηνωμένα Έθνη. Διευκρίνισε ότι μπορεί μεν να μην υπάρχει συμφωνία, αλλά είπε ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει θέση. Όσο δε για τα Ην. Έθνη, παρατήρησε ότι επί του θέματος δεν έχουν θέση.

Διεθνείς συμφωνίες

Ο κ. Ντάουνερ δεν απέφυγε νέα γκάφα. Ερωτηθείς εάν υπήρξε συμφωνία επί των διεθνών συμφωνιών, δηλαδή όσων υπέγραψε το «ψευδοκράτος» και όσων η Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να ισχύουν στο πλαίσιο της λύσης, απάντησε θετικά. Ότι δηλαδή όντως προέκυψε συμφωνία, που σημαίνει στην ουσία τη νομιμοποίηση των παράνομων συμφωνιών τις οποίες υπέγραψε το «ψευδοκράτος», κυρίως με την Τουρκία. Την επομένη, η κυπριακή κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το θέμα των διεθνών συμφωνιών.


Σχολιάστε εδώ