Μόνο το 15% της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου είναι καθαρό και μπορεί να πουληθεί!

Μόνο που όσοι έχουν περάσει από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) γελάνε με το… αστείο, ότι η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ανέρχεται στα… 350 δισ. ευρώ.

Μόνο το 15% είναι καθαρό, ελεύθερο από νομικής πλευράς, μας λέει ο Γιώργος Ζυγογιάννης που μέχρι το 2004 ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ. Το άλλο 85% (εκτάσεις και ακίνητα) είναι μπλεγμένο και θέλει παραπέρα διερεύνηση.

Ως προς το τι χρήματα μπορείς να εισπράξεις από το 15%, υπολογίζονται κάπου στα 10 δισ. ευρώ και για να εκποιηθούν θα χρειαστεί χρόνος.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η σύνταξη ενός Μητρώου Ακινήτων, να υπαχθούν σʼ έναν ενιαίο οργανισμό οι κτηματικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σʼ όλους τους νομούς, που οι επικεφαλής τους πολλές φορές παίζουν το δικό τους παιχνίδι, κρατώντας στην… αφάνεια κάποια ακίνητα και δίνοντάς τα όπου αυτοί θέλουν…

Υπάρχει όχι απλώς σκέψη αλλά απόφαση για τη σύσταση Εταιρείας Ακίνητης Περιουσίας, που θα έμπαινε στο χρηματιστήριο, με 100 ακίνητα, αξίας 100 με 150 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε δώσει και τη σχετική άδεια.

Σʼ αυτήν την εταιρεία, την τότε Χολιντέι Κόμπανι, θα έμπαιναν και τα ακίνητα όλων των ασφαλιστικών οργανισμών. Όμως, όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, και αυτή η πρωτοβουλία δεν προχώρησε… Πήγε στις ελληνικές καλένδες…


Σχολιάστε εδώ