Στήθος με στήθος για την πρωτιά ΔΗΣΥ με ΑΚΕΛ

Ήδη οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να διεκδικούν την πρωτιά σώμα με σώμα. Ο ΔΗΣΥ λαμβάνει 25% και το ΑΚΕΛ 24%, ενώ το ΔΗΚΟ είναι στο 7%, η ΕΔΕΚ στο 4,7%, το ΕΥΡΩΚΟ στο 3% και οι Οικολόγοι στο 2,6%.

Τα ποσοστά είναι χωρίς αναγωγή και με αρκετούς αναποφάσιστους επί του παρόντος. Η έρευνα έχει διενεργηθεί για την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και τον τηλεοπτικό σταθμό Μέγα Κύπρου.

Οι αλλαγές και η τύχη
των κομμάτων

Το στοίχημα είναι πολλαπλό. Δηλαδή: 1. Ποιο κόμμα και με πόση διαφορά θα κερδίσει τις εκλογές… 2. Εάν θα καταφέρουν ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ να έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή, όπως τώρα, για την εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής. Η πτώση των ποσοστών του ΔΗΚΟ, η οποία είναι εμφανής, ενδέχεται να οδηγήσει στην απώλεια αυτής της πλειοψηφίας, πιθανόν και σε εσωτερικές αλλαγές στο κόμμα, κάτι που εξαρτάται και από το ποιοι θα εκλεγούν.

Εάν δηλαδή θα εκλεγούν στελέχη που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν ή στον Νικόλα Παπαδόπουλο και τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΚΟ Γιώργο Κολοκασίδη.

Εάν ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ δεν έχουν την πλειοψηφία, δημιουργούνται συνθήκες για συμμαχίες μεταξύ του ΔΗΣΥ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ και των Οικολόγων, που προδιαγράφουν συνεργασίες εν όψει των Προεδρικών. Από την άλλη, υπάρχει και το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΗΚΟ από τη συγκυβέρνηση, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει αιτία για συνεργασία και στη Βουλή και εν όψει Προεδρικών με το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους, προκειμένου να δημιουργηθεί το μπλοκ του τρίτου πόλου, που θα είναι σφήνα στις υποψηφιότητες του Νίκου Αναστασιάδη, προέδρου του ΔΗΣΥ, και του υποψηφίου του ΑΚΕΛ, που ενδέχεται να κατέλθει με δικό του υποψήφιο, πολύ πιθανόν με τον νυν Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

Ατζέντα: Κυπριακό
και οικονομία

Στην Κύπρο ο προεκλογικός αγώνας φουντώνει και τα κύρια ζητήματα της ατζέντας είναι η οικονομία και το Κυπριακό. Το γεγονός ότι βρίσκεται σε τέλμα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του Προέδρου Χριστόφια, όπως και η κατάσταση στην οικονομία, καθώς η διακυβέρνηση Παπαδόπουλου παρέδωσε πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ και τώρα το έλλειμμα είναι περί το 6,5%. Το πραγματικό δηλαδή έλλειμμα είναι της τάξεως του 10%. Από την άλλη, μπορεί να είναι σε τέλμα το Κυπριακό, όμως η πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη είναι πιο ενδοτική από τις θέσεις Χριστόφια, αφού υποστηρίζει τη χαλαρή διζωνική ομοσπονδία, η οποία χαρακτηρίζεται από τους αντιπάλους του ως παρώνυμο της συνομοσπονδίας. Το ΔΗΚΟ, από την πλευρά του, αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα, έχει μειωμένη αξιοπιστία και δεν μπορεί να εισπράξει από τα λάθη των δύο μεγάλων κομμάτων. Αντιθέτως, θα έχει απώλειες. ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ δίνουν τη μάχη για να κρατήσουν τα ποσοστά τους, ενώ οι Οικολόγοι εμφανίζουν ελαφρώς αυξημένα ποσοστά.


Σχολιάστε εδώ