Πράσινο φως στη Λούκα για το ΕΣΠΑ

Στη μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής εγκρίθηκε το σχέδιο της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με το οποίο φιλοδοξεί, αν καταφέρει να υπερβεί τα εμπόδια που δημιουργεί η «σκουριασμένη» διοικητική μηχανή της χώρας, να προκαλέσει… βροχή δισεκατομμυρίων στην αγορά μέσα στο 2010, ώστε να σταματήσει η οικονομική συρρίκνωση μέχρι το τέλος του έτους και να υπάρξει ο αναγκαίος καταλύτης, για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας μέσα στο 2011.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κατσέλη ξεκαθάρισε πάντως στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι η επιτάχυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για το οποίο έχουν δεσμευθεί 10,3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2010, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ασφυκτική κατάσταση που διαμορφώνεται από την κρίση ρευστότητας στην αγορά.
Η ανάγκη διοχέτευσης ρευστότητας υπαγορεύεται από την όλη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, εκτιμά η κ. Κατσέλη, γι’ αυτό και ζήτησε να εξετασθούν σε νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πρόσθετα μέτρα για να αποκατασταθεί η ομαλή ροή πιστώσεων, πέραν της ήδη ισχύουσας ρύθμισης οφειλών επιχειρηματιών και της αναμόρφωσης του ΤΕΜΠΜΕ που ήδη προωθείται (αναμένεται αυτήν την εβδομάδα η ανακοίνωση νέων προγραμμάτων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΑΝ, το ΕΣΠΑ δεν έχει «παγώσει», αλλά αντίθετα έχουν ήδη υπογραφεί το τελευταίο τρίμηνο (μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου) εκταμιεύσεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,6 δισ. αφορά συγχρηματοδοτούμενα έργα. Το 80% των πόρων, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ, κατευθύνθηκαν στην περιφέρεια. Στόχος του ΥΠΟΙΑΝ είναι η απορροφητικότητα από το 3,5% να ανέλθει πάνω από 15% μέσα στο 2010.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό στοιχείο της προωθούμενης μεταρρύθμισης στις διαδικασίες υλοποίησης των προγραμμάτων του
ΕΣΠΑ είναι η απλούστευση και αποκέντρωση των διαδικασιών, που ως τώρα «βραχυκύκλωναν» τα επενδυτικά σχέδια κάπου μεταξύ υπουργείων και Περιφερειών, με εξαντλητικές γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Στο εξής, οι Περιφέρειες παίρνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατανομή των πόρων, υπογράφοντας προγραμματικές συμβάσεις με την κυβέρνηση. Τα σχέδια που θα επιλεγούν σε κάθε περιφέρεια ήδη άρχισαν να συζητούνται από την Παρασκευή, σε ειδική συνάντηση στην Αθήνα.
Αυτήν την περίοδο το
ΥΠΟΙΑΝ εξετάζει και σημαντικές προτάσεις ξένων επενδυτών, από την Ευρώπη και από τρίτες χώρες, για επενδυτικές πρωτοβουλίες στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Βιοτεχνολογίας, της Πληροφορικής και του Τουρισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διευκόλυνση των επενδυτών, που με το σημερινό καθεστώς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών. Μέχρι τον Μάιο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΟΙΑΝ θα έχει φέρει στη Βουλή δύο νομοσχέδια για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης επιχειρήσεων, που η κ. Κατσέλη έχει κατ’ επανάληψιν τονίσει ότι θα ανεβάσουν αυτόματα αρκετά σκαλοπάτια την Ελλάδα στους πίνακες που καταρτίζουν διεθνείς οργανισμοί, καταγράφοντας τους δείκτες ανταγωνιστικότητας.


Σχολιάστε εδώ