υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

• Ήταν το πιο πετυχημένο αυτό που ακούσαμε: Ο «φον Δημητράκης».

Ταιριάζει γάντι μετά και τα όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, όπου παρουσία του προσωπάρχη Π. Σαρρή ο φον Δημητράκης, ύστερα από συμβουλή της τριπλέτας «ΠΑ ΠΑ ΖΕ», καλούσε τους συνδικαλιστές των κλάδων του υπουργείου προκειμένου να τους απευθύνει το ερώτημα εάν συμφωνούν ή όχι με την ανακοίνωση της ΕΔΥ και τα όσα είχε πει σε τηλεοπτική παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της ΕΔΥ Γ. Αϋφαντής.

• Έλεος. Η Ελλάδα καίγεται και ο φον Δημητράκης κάνει πόλεμο με τον Γ.

Αϋφαντή! Μήπως πρέπει να ψάξει αλλού για εχθρούς;

• Για παράδειγμα, ας κοιτάξει προς Μαξίμου μεριά. Συγγνώμη, λάθος, υπήρξε μετακόμιση εκεί παραδίπλα του και το ξεχάσαμε. Αισθάνεται περικυκλωμένος ο φον Δημητράκης. Για τη χωροταξία του πράγματος, αρκεί να σας αναφέρουμε ότι στη Ζαλοκώστα βορείως του γραφείου του έχει εγκατασταθεί ο Θ. Πάγκαλος, συντονιστής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, και ολίγον δυτικά έχει μεταφερθεί το γραφείο του Χ. Παμπούκη στο παλιό ξενοδοχείο του Αστέρα της πλατείας Συντάγματος.

• Η αμεσότητα που αισθάνεται ο φον Δημητράκης με τον πρωθυπουργό οδηγεί στην παράκαμψη των δύο «προϊσταμένων» και αυτό, όσο να είναι, ενοχλεί. Άσε που δεν έχει επιδείξει και τίποτα σπουδαίο μέχρι στιγμής, οπότε η γκρίνια έχει και βάση. Υπάρχει και ο συντονισμός υπουργοποιήσιμων και υφυπουργοποιήσιμων που εντείνει τον εκνευρισμό. Χρήστος Ροζάκης και Τάσος Γιαννίτσης, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, παραμένουν αουτσάιντερ για τη θέση του υπουργού. Για θέση υφυπουργού μόνιμη υποψήφια είναι η ευρωβουλευτής Μ. Κοππά, γνώστρια του χώρου και στενή φίλη της οικογένειας Γ. Παπανδρέου.

• Παρεμπιπτόντως, αίσθηση προκάλεσε η παρουσία στη συνέλευση της ΕΔΥ του στενού συνεργάτη της κ. Μπακογιάννη και κατόπιν του κ. Δρούτσα και της συζύγου του, του νεαρού εκπροσώπου Τύπου Γ. Δελαβέκουρα που, αν κρίνουμε από τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα των ενημερώσεών του, θα συνδέσει την παρουσία του με τον πλήρη ευτελισμό του θεσμού.

• Λίγο αργά δεν είναι για συνδικαλισμό; Αλλά πάντα έχει ενδιαφέρον να… ενημερωνόμαστε ποιοι παρίστανται στις συνελεύσεις και τι ακριβώς υποστηρίζουν… Ενδιαφέρει τα αφεντικά.

• Η ωραία ατμόσφαιρα συμπληρώνεται με το χαρούμενο παιδί του υπουργείου Εξωτερικών που κατόρθωσε να φθάσει στην Αϊτή για να μεταφέρει την ελληνική βοήθεια σχεδόν έναν μήνα μετά τους σεισμούς. Ο υφυπουργός Σπ. Κουβέλης έκανε το πιο ωραίο όμως: Έδωσε συνέντευξη Τύπου για τα μεγαλόπνοα σχέδια προώθησης των ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό. Η συνέντευξη δόθηκε την ίδια ώρα που ο Γ. Παπανδρέου έτρωγε «ξύλο» από τους εταίρους της Ευρωζώνης για την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Κουβέλης, με την αισιοδοξία που σου χαρίζει και η άγνοια, σχεδίαζε τις επιχειρηματικές εξορμήσεις σε εξωτικούς και μη προορισμούς…

• Αν βρείτε έστω και έναν διπλωμάτη ή διοικητικό ο οποίος θα μείνει σε αρχή εξωτερικού με την αποζημίωση αλλοδαπής να φορολογείται ως εισόδημα, θα κερδίσετε ένα εικοσιτετράωρο… ενημέρωσης με τον κ. Δελαβέκουρα.

• Λάθος. Κάποιοι θα μείνουν. Αυτοί που έμαθαν καλά τη φάμπρικα της βίζας και της λαμογιάς και όλοι εκείνοι οι οποίοι ροκανίζουν την περιούσια που τους κληροδότησε ο πρέσβης πατέρας τους. Με αυτούς θέλουν να κάνουν εξωτερική πολιτική; Ή για να θέσουμε αλλιώς το ερώτημα: Τέτοιου του είδους εξωτερική πολιτική θέλουν να κάνουν;

• Είδαμε το «χέσιμο» που έριξε σε Ελλάδα και Κύπρο ο τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν στο γεύμα που παρέθεσε στους πρεσβευτές των 26 χωρών μελών της ΕΕ (γιατί, όπως ξέρετε, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο). Η απορία μας παραμένει: Ο Φώτης Ξυδάς ήταν παρών ή μήπως δοκίμαζε αρνάκι με πιλάφι; Ρωτάμε γιατί δεν ακούσαμε καν ότι έστω και για λόγους στοιχειώδους αξιοπρέπειας ακούστηκε ο οποιοσδήποτε αντίλογος στο ανθελληνικό παραλήρημα του κ. Ερντογάν.

• Μέσα στις πολλές επαφές που έχει ο κ. Δρούτσας με τον Α. Νταβούτογλου και επειδή πολλά ακούμε για τη στήριξη που προσέφεραν οι δύο υπουργοί στις συνομιλίες για το Κυπριακό, άραγε τόλμησε η ελληνική πλευρά να διαμαρτυρηθεί για το νέο περιστατικό πειρατικής συμπεριφοράς, όπου τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε γερμανικό ερευνητικό σκάφος που έκανε έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου; Υποβάλλουμε το ακαδημαϊκό ερώτημα καθώς για να διεκδικεί η Τουρκία αξιώσεις στη θαλάσσια περιοχή δυτικώς της Κύπρου, σημαίνει ότι εμπράκτως αμφισβητεί τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αναιρώντας από τους χάρτες την υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου…

• Βιβλίο με πολλές αποκαλύψεις για μια ιδιαίτερα δύσκολη και ενδιαφέρουσα συγχρόνως περίοδο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ετοιμάζει, όπως μαθαίνουμε, πρέσβης που υπηρέτησε τα τελευταία είκοσι χρόνια σε κρίσιμες θέσεις. Σκοπιανό, πόλεμος της Βοσνίας και του Κοσόβου, Αλβανία, οι δύσκολες σχέσεις με τις ΗΠΑ θα αποτελούν ξεχωριστά κεφάλαια του βιβλίου. Το περιμένουμε ελπίζοντας ότι η συγγραφική προσπάθεια του πρέσβη θα δώσει απαντήσεις στα μεγάλα αυτά ζητήματα και στον χειρισμό τους από την Αθήνα…

• Αναμένουμε, και έχουμε πολλή υπομονή, για να δούμε τι ακριβώς πέτυχε με το ταξίδι του ο κ. Δρούτσας στις ΗΠΑ. Αν ήλπιζε ότι η φωτογραφία με τη Χίλαρι θα σφράγιζε την αναβάθμισή του, μάλλον έκανε λάθος και επομένως πολύς θόρυβος για το τίποτα. Όσο για τη βίζα, με τις παλινωδίες τους κατάφεραν το ακατόρθωτο: Μετά και το κτύπημα στο αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής και τον εκρηκτικό μηχανισμό στο προαύλιο της Βουλής, η ένταξη στο πρόγραμμα visa waiver θα αργήσει πολύ. Βλέπετε, το φθινόπωρο η κ. Μπακογιάννη περίμενε ότι θα προλάβει να υπογράψει η ίδια τη συμφωνία ώστε να προσθέσει μια ακόμη φωτογραφία με τη Χίλαρι, ενώ τον Νοέμβριο ο κ. Δρούτσας ήθελε, εφόσον δεν πήγαινε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, να υπέγραφε ο ίδιος, αλλά ως… υπουργός, τη συμφωνία. Και έτσι μείναμε χωρίς… βίζα.

***

• Στην ξεκούραστη και κοσμική Ρώμη ο πρέσβης Μ. Καμπάνης θα δέχεται τις ευχές του νέου πρέσβη στο Κίεβο, που ευτύχησε να έχει πάρει την έγκρισή του για ενοικίαση νέας πρεσβευτικής κατοικίας με το… διπλάσιο σχεδόν ενοίκιο. Έτσι μας πληροφόρησε ένα διπλωματικό πουλάκι και το πιο ωραίο μάς το φύλαγε για το τέλος: Ο απερχόμενος από το Κίεβο πρέσβης είχε μόλις εξασφαλίσει μείωση του ενοικίου για την πρεσβευτική κατοικία που ο ίδιος χρησιμοποιούσε… Υψηλά ενοίκια στο Κίεβο, νέες λιμουζίνες στη Νέα Υόρκη.

• Πολύ χουβαρντού ήταν η αρμόδια Διεύθυνση. Κατά τα λοιπά, το υπουργείο καίγεται για οικονομίες και ξεκινά με τη φορολόγηση της αποζημίωσης αλλοδαπής.

***


Σχολιάστε εδώ