υπουργείο εξω(φρε)νικών

-Πολλά λέγονται και γράφονται για ενστάσεις η προτιμήσεις του Θ. Πάγκαλου για τα πρόσωπα που στελεχώνουν το υπουργείο Εξωτερικών. Γεγονός είναι ότι ο νέος γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Κ. Παπαδόπουλος είναι παλιός του γνώριμος, αν και οι εκατέρωθεν αναμνήσεις είναι ιδιαιτέρα δυσάρεστες.

Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν διπλωμάτης, αλλά ήρθε σε ρήξη με τον Θ. Πάγκαλο όταν τον άκουσε να του ανακοινώνει ότι θα μετατεθεί στη Μόσχα μετά την υποτροφία την οποία είχε πάρει ο τότε γραμματέας Πρεσβείας σε πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Ο κ. Παπαδόπουλος παραιτήθηκε από το υπουργείο, έκανε το μεταπτυχιακό, εργάσθηκε στον ιδιωτικό τομέα και απέκτησε σημαντική εμπειρία στα Βαλκάνια και στη Μ. Ανατολή. Μένει να δούμε εάν στην πρώτη συνάντησή του με τον Θ. Πάγκαλο θα ξυπνήσουν μνήμες από τα παλιά ή θα υπάρξει… συμφιλίωση ύστερα από τόσα χρόνια.

8Τρίμηνη παράταση έχει πάρει ο υπό συνταξιοδότηση πρέσβης κ. Α. Κριεκούκης και βρίσκεται ακόμα στο Βερολίνο, με αποτέλεσμα να έχει παραμείνει στη θέση του Γʼ γενικού διευθυντή ο Δ. Ράλλης. Η προσωρινότητα στην κρίσιμη αυτή θέση για τις σχέσεις με την ΕΕ, με δεδομένη την απουσία γενικού γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τη σχετική μαλθακότητα στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία, προκαλούν δυσλειτουργίες και συνεπώς αναποτελεσματικότητα της υπηρεσιακής εκπροσώπησης της χώρας στις Βρυξέλλες.

DΠανικός στους διπλωμάτες, αλλά και στο προσωπικό εξωτερικού, καθώς οι περικοπές επιδομάτων και ο υπολογισμός του επιδόματος αλλοδαπής ως εισοδήματος θα εκτοξεύσει το φορολογητέο ποσό στα ύψη, και επομένως και τη φορολογική κλίμακα, με αποτέλεσμα καταστροφικό για τον κλάδο. Γιατί θα είναι μάλλον απίθανο να παραμείνουν πολλοί διπλωμάτες και διοικητικό προσωπικό στο εξωτερικό, με το ήδη χαμηλό σε σχέση με άλλες χώρες, επίδομα αλλοδαπής να πηγαίνει στην εφορία…

-Ζήσαμε την εποχή των κουμπάρων, ζούμε και την εποχή των… συζύγων. Έτσι ανακοινώθηκε ότι στη θέση του ειδικού γραμματέα Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων επιλέχθηκε η εμπειρογνώμων του υπουργείου κ. Μ. Λογοθέτη, σύζυγος του προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ Λ. Τσούκαλη. Θεωρητικό ερώτημα: μήπως και είναι προβληματική η συνύπαρξη αυτή, καθώς το ΕΛΙΑΜΕΠ χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών και συγχρόνως επιδοτείται και από ευρωπαϊκά προγράμματα;

8Χρειάστηκε τρεις μήνες ο Γ. Παπανδρέου για να δεχθεί τελικώς το πακέτο προτάσεων του Τ. Ερντογάν, ανατρέποντας πλέον οριστικά την πάγια ελληνική θέση ότι υπάρχει μόνο μια διαφορά στο Αιγαίο, αυτή της υφαλοκρηπίδας.

DΟ κ. Παπανδρέου δέχεται τον εφ’ όλης της ύλης διάλογο με το πρόσχημα των διερευνητικών επαφών, όπου θα εξετασθούν, όπως λέει, τα μεγάλα πολιτικά προβλήματα στις σχέσεις των δυο χωρών. Και για να μην υπάρχει παρεξήγηση, περιγράφει τα θέματα αυτά: casus belli, υπερπτήσεις και έρευνες σε περιοχές της υφαλοκρηπίδας που δεν έχει όμως οροθετηθεί.

-Συμπωματικώς και τα τρία αυτά είναι απόρροια των διεκδικήσεων της Άγκυρας. 12 ν.μ., «γκρίζες ζώνες», αμφισβήτηση των ρυθμίσεων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, εναέριος χώρος…

8Και εφόσον δεν βρεθεί… συμφωνημένη λύση (μα πώς είναι δυνατόν να βρεθεί συμφωνημένη λύση;) τότε θα συμφωνήσουμε να πάει το ζήτημα στη Χάγη!

DΟι αμερόληπτοι δικαστές θα αποφασίσουν για την ελληνική κυριαρχία στα νησιά και στις βραχονησίδες, θα αποφανθούν για την ταύτιση εναέριου χώρου με χωρικά ύδατα, προς τα κάτω φυσικά, καθώς ουδείς φαίνεται διατεθειμένος να υποστηρίξει το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ν.μ. ή, έστω, στα 10 ν.μ.

-«Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, όση Ελλάδα απομείνει από τις αποφάσεις των δικαστών…

8Μην ξεχνάτε επίσης ότι η πρόταση που εμφανίζει ο κ. Παπανδρέου αντικατοπτρίζει τη γνωστή και διαχρονική τουρκική θέση για «διμερή διάλογο για όλα τα ζητήματα» χωρίς να αποκλείεται -χωρίς όμως να γίνεται και αποδεκτή- η προσφυγή στη Χάγη…

DΑυτό κι αν είναι καταπληκτικό για την περήφανη εξωτερική πολιτική μας και το κύρος της στην ευρύτερη περιοχή. Αφού μας εξευτέλισε ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μ. Μπορίσοφ με τις συναντήσεις του με τους αγρότες στον Προμαχώνα, δεσμεύθηκε ότι θα αποσύρει την προσφυγή εναντίον της Ελλάδας για αποζημιώσεις, μόνον όταν λάβει εγγυήσεις από τον Γ. Παπανδρέου ότι δεν θα ξανακλείσουν οι δρόμοι και οι συνοριακοί σταθμοί και εάν χρειασθεί δήλωσε έτοιμος να αναλάβει αυτός τη διαμεσολάβηση για το κλείσιμο συμφωνίας μεταξύ… ελληνικής κυβέρνησης και ελλήνων αγροτών.

-Η γνωστή παρέα των «ιστορικών» που έχει βαλθεί να μας αλλάξει την Ιστορία, ξανακτύπησε, αυτή τη φορά όμως έχοντας εξασφαλίσει… ευνοϊκό ακροατήριο, μια και η εκδήλωση που συμμετείχαν ήταν στα Σκόπια, στο ξενοδοχείο «Μέγας Αλέξανδρος», με θέμα «Από κοινού οικοδομούμε γέφυρες».

8Η καθηγήτρια Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (μπα, υπάρχει και τέτοιο;) Χριστίνα Κουλούρη (τακτική αρθογράφος του «Βήματος», συνεργάτης της κ. Ρεπούση και ευρισκομένη στο ίδιο στρατόπεδο με την ισχυρή ομάδα της κ. Θ. Δραγώνα), διαπίστωσε λοιπόν ότι πρέπει να υπάρξει «υπέρβαση της εθνικιστικής προσέγγισης της διδασκαλίας της ιστορίας στα Βαλκάνια» και προτείνει μάλιστα την διδασκαλία μιας… «κοινής Περιφερειακής Ιστορίας».

DΥπάρχουν δύο τραγικά συμπεράσματα: ότι από το στέρημα του ελληνικού λαού χρηματοδοτούνται πανεπιστήμια στην περιφέρεια που σχεδόν αποκλειστικό σκοπό έχουν να απορροφήσουν τους κολλητούς του γνωστού κυκλώματος που λυμαίνεται τις ανθρωπιστικές επιστήμες και έχουν υποστήριξη και από μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα. Και το δεύτερο ότι όλοι αυτοί στερούνται στοιχειώδους έμπνευσης, καθώς πλασάρουν μοντέλα της προηγουμένης εικοσαετίας (με βασικό εκφραστή το Ίδρυμα Σόρος και άλλα «κοινωφελή δρίματα») ως… καινοτόμες ιδέες.

-Υπάρχει και κάτι χειρότερο: Θέλουν σώνει και καλά -και σκορπίζοντας άφθονο δημόσιο χρήμα- να καταστήσουν τον δικό τους επαγγελματικό και προσωπικό κομπλεξισμό σε κυρίαρχη κοινωνική αντίληψη…

3Το είδαμε και αυτό: Τούρκος βουλευτής του κόμματος του κ. Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ντροπή αφορά φυσικά όλο το Σώμα, καθώς η Τουρκία είναι ο πρωταθλητής στις παραβιάσεις ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων που καταγγέλλονται κάθε χρόνο στο Συμβούλιο της Ευρώπης και η χώρα που αρνείται να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων…


Σχολιάστε εδώ