Τετελεσμένα και στις νότιες θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος μεθοδεύει η Άγκυρα

Και τούτο γιατί οι τουρκικές ενέργειες αφορούν και την Ελλάδα, αφού η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, σε ζώνες που εφάπτονται της δικής της
ΑΟΖ με αυτήν της Αιγύπτου κατά πρώτο λόγο και της Λιβύης κατά δεύτερο.
Η Τουρκία δημιουργεί ζητήματα σε όλη την περιοχή ανατολικά και νότια του Καστελλορίζου, δεσμεύοντας αυθαιρέτως ολόκληρη την περιοχή από τη Ρόδο μέχρι και τις παρυφές της Πάφου στη δυτική Κύπρο! Προς αυτή την κατεύθυνση, βολιδοσκοπεί το Κάιρο, ζητώντας να αθετήσει συμφωνίες της Αιγύπτου με τη Λευκωσία, επικαλούμενη συνεμπλοκή και των Τουρκοκυπρίων μέσω της «ΤΔΒΚ» (Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου) σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα σε συγκεκριμένες υποθαλάσσιες ζώνες. Ταυτοχρόνα θεωρεί ότι ολόκληρη η περιοχή που εμπερικλείεται μεταξύ Δωδεκανήσου και Κύπρου αποτελεί δική της ΑΟΖ, που εφάπτεται προς νότο με την αιγυπτιακή και με αυτήν της Λιβύης δυτικότερα.
Σχετικές πληροφορίες έχουν δώσει και οι Άγγλοι στην κυπριακή κυβέρνηση της Κύπρου, δεδομένου ότι και οι ίδιοι θεωρούν ότι έχουν έννομο συμφέρον σε μέρος αυτών των ζωνών, λόγω των «κυριάρχων εδαφών» που διαθέτουν στη βάση Ακρωτηρίου και την επισταθμία Επισκοπής στον κυπριακό νότο.
Άριστα ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι παρόλο που στο θέμα τηρείται σιγή και οι χειρισμοί γίνονται διακριτικά για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κρίση, εν τούτοις η Λευκωσία έχει κάμει σχετικές κρούσεις στο Κάιρο.
Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις, λόγω και των άλλων βλέψεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς οι ενέργειές της για την
ΑΟΖ οδηγούν ευθέως σε αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών και άλλων δικαιωμάτων.


Σχολιάστε εδώ