Μαρκεζίνης: Ατυχής η πρόταση Μητσοτάκη!

Σε επιτυχημένη και πλήρη αποδόμηση της γνωστής πρότασης Μητσοτάκη για «κυβέρνηση εθνικής ανάγκης» προέβη ο Βασ. Μαρκεζίνης, ακαδημαϊκός και διεθνούς εμβέλειας νομικός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή της ΝΕΤ «Ζουμ στα πρόσωπα» και στον δημοσιογράφο Μπ. Παπαπαναγιώτου.
Κατʼ αρχάς επεσήμανε ότι τον διασκεδάζει «η ικανότητα του προέδρου να πετάει λεκτικές χειροβομβίδες εις το κέντρο του κόμματός του».
Στη συνέχεια χαρακτήρισε «ατυχή» την πρόταση Μητσοτάκη και εξήγησε το γιατί:
«Ο πρώτος λόγος που ήταν ατυχής ήταν ότι προέβη σε ορισμένες προτάσεις και είπε στον κ. Παπανδρέου, νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, “θα βάλεις τούτον, θα βάλεις τούτον, θα πάρεις τον Σημίτη, θα πάρεις αυτόν, θα τον κάνεις αντιπρόεδρο, θα τον κάνεις υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου” κ.λπ.
Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που βλέπω τον αρχηγό ή τον πρώην αρχηγό ενός αντιπολιτευόμενου κόμματος να λέει στον νεοεκλεγέντα με μεγάλη πλειοψηφία πρωθυπουργό να κάνει ανασχηματισμό. Διότι δεν του είπε απλώς “κάνε τούτο”, είπε “πάρε τον τάδε, πάρε τον Σημίτη κάνʼ τον αντιπρόεδρο…”, αυτό πρώτη φορά το έχω δει. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα το πάρει κανείς σοβαρά, νομίζω ήταν ατυχές.
Η δεύτερη ιδιοτυπία –και εκεί αναφέρθηκε η πρώτη μου φράση– είναι ότι η λογική του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι εάν γίνουν αυτά τα πράγματα, αμέσως η Νέα Δημοκρατία θα δώσει εν λευκώ υποστήριξη. Δεν μπορεί ο πρώην αρχηγός ενός κόμματος να λέει εις τον νυν και νεοεκλεγέντα, με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή, να λέει τι θα κάνει το κόμμα. Δεν μπορεί το κόμμα να πάει να δώσει εν λευκώ εξουσιοδότηση, πρέπει να το συζητήσουν. Αυτές είναι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από τον κ. Σαμαρά. Νομίζω ότι δεν βοηθάει αυτό.
Και πάντα στο ίδιο κύμα κινούμενος στενοχωρήθηκα με την καταληκτική του φράση, η οποία ήταν ότι “εάν αυτά τα οποία λέω δεν γίνουν, δεν προσεχθούν, τότε θα επανέλθω με νέες δηλώσεις”. Εγώ νομίζω ότι αυτή η πληθώρα δηλώσεων ίσως δεν είναι και κάτι πολύ ευπρόσδεκτo στο κόμμα του».
Ο Βασ. Μαρκεζίνης προέβη επίσης και σε ορισμένες άλλες ενδιαφέρουσες επισημάνσεις, αφορώσες είτε την οικονομία, είτε την εξωτερική πολιτική.
Χαρακτήρισε επιτυχημένες κάποιες επιλογές του Κ. Καραμανλή στην εξωτερική πολιτική, με κορύφωση το Βουκουρέστι:
«Νομίζω ότι τα πρώτα δύο χρόνια της κυβερνήσεως Καραμανλή ελήφθησαν μερικές νέες πρωτοβουλίες και έλεγα μέχρι τώρα ότι δεν είχαμε νέες πρωτοβουλίες, οι μεγάλες πρωτοβουλίες ελήφθησαν τότε.
Ελήφθησαν μερικές πρωτοβουλίες από τον κ. Καραμανλή στις σχέσεις με τη Ρωσία, στις σχέσεις με τους αγωγούς και εγώ προσωπικά νομίζω ήταν προσωπική επέμβασις, παρέμβασις και επιτυχία του κ. Καραμανλή, και δεν μπορούν άλλοι να οικειοποιηθούν, έστω και εν μέρει, το Βουκουρέστι. Νομίζω η ιστορία θα δείξει ότι αυτό ήταν πρωτοβουλία περιόδου Καραμανλή».
Ωστόσο έκανε σαφή αντιδιαστολή με τις επιλογές της περιόδου της Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών:
«Νομίζω ότι κ. Μπακογιάννη ακολούθησε μια άλλη πολιτική που ήταν πιο συναινετική σε θέματα όπου είχαν ισχυρές γνώμες οι Αμερικανοί απʼ όσο ήταν στην πρώτη του φάση ο κ. Καραμανλής και σιγά σιγά αν θέλετε οι πρωτοβουλίες, αν θέλετε οι νέες ιδέες που έφερε η κυβέρνηση Καραμανλή άρχισαν να υποκαθίστανται, να πέφτουν σε δεύτερη μοίρα».
Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της οικονομίας, ο Βασ. Μαρκεζίνης υπογράμμισε πως αν ως χώρα ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς θέλουμε και πού το πάμε, τότε οι Ευρωπαίοι θα μας προσφέρουν στήριξη και έχουν συμφέρον να το πράξουν αυτό:
«Για εμένα πρέπει να αποφασίσουμε ποια οικονομική πολιτική θα ακολουθήσουμε. Την πολιτική η οποία συνεχίζει να δίδει χρήματα για να αυξήσει την παραγωγή, έστω κι αν αυτό συνεχίζει το χρέος εις το σημερινό του ύψος, ή αν θα προχωρήσουμε να σφίξουμε το ζωνάρι μας και για να προχωρήσουμε σε αυτό που νομίζω χρειάζονται οι οικονομίες, και πάντως η δική μας, αυτό που λέω εγώ “δομική αλλαγή της ελληνικής οικονομίας”.
Εάν αρχίσουμε και βάζουμε το σπίτι μας σε μια τάξη και λαβαίνουμε τα μέτρα σιγά σιγά, χωρίς να προκαλούμε πανικό, αλλά ταυτοχρόνως λέγοντας εις τον κόσμο ότι η κρίση είναι πραγματική και μεγάλη και θα συνεχιστεί. Νομίζω ότι σιγά σιγά αυτό θα αλλάξει.
Το δεύτερο το οποίο θα αλλάξει είναι ότι οι διάφοροι Ευρωπαίοι οι οποίοι θα χάσουν κι αυτοί αν μας αφήσουν να βουλιάξουμε, πρέπει σιγά σιγά να πειστούν ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε και να πειστούν ότι έχουν κι αυτοί συμφέρον να μας βοηθήσουν και πράγματι τον τελευταίο καιρό διάφορες δηλώσεις γίνανε, όχι όλες πάντα προς την κατεύθυνση που θέλαμε…».
Ενώ δεν απέκλεισε κοινωνική έκρηξη, υπό προϋποθέσεις:
«Νομίζω ότι άμα φτάσουμε σε ένα σημείο που βλέπει ο κόσμος ότι μειώνεται το ποσό των χρημάτων που λαμβάνει είτε από τη σύνταξη είτε από τον μισθό είτε οτιδήποτε, όταν δει ότι αυξάνονται τα έξοδα, όταν δει ότι αυξάνονται οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι που σε κάποιο σημείο θα συμβεί.
Όταν φτάσουμε στο σημείο και δουν ότι πιέζουν οι διάφοροι ξένοι να λάβουμε ακόμη αυστηρότερα μέτρα και αρχίζουν και τα αισθάνονται και πονάνε, τότε θα αντιδράσουν και βεβαίως σε κάποια στιγμή, ο Θεός να μας προφυλάξει να μη φτάσουμε σʼ αυτήν τη στιγμή, μπορείτε να δείτε γεγονότα που θα καταλήξουν στους δρόμους».


Σχολιάστε εδώ