400.000 ευρώ για γενέθλια του Μετρό!

δΤα δέκα χρόνια λειτουργίας του γιορτάζει το Μετρό και όλοι ευχόμαστε να τα εκατοστίσει. Πολλά ακούγονται, όμως, για το κόστος αυτών των γενεθλίων: λέγεται, για παράδειγμα, ότι ο αρχικός προϋπολογισμός για το σύνολο των εορταστικών εκδηλώσεων έφθανε τα 250.000 ευρώ και ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει αυξηθεί στα 400.000 ευρώ.
δΣε μια περίοδο προσπαθειών αιματηρής εξοικονόμησης δημόσιων πόρων, δεν είναι πολλά αυτά τα ποσά για εορτασμούς; Και σε τι, άραγε, μπορεί να αποσκοπεί ένας τέτοιος δαπανηρός εορτασμός; Για να ενημερωθούν οι Αθηναίοι για τη χρησιμότητα του Μετρό; Δεν την αντιλαμβάνονται, άραγε; Χρειάζονται φιέστες δημοσίων σχέσεων για να «επικοινωνηθεί», κατά την κακόηχη έκφραση των ειδικών του μάρκετινγκ, το αυτονόητο; Περίεργα πράγματα…
δΛίγες ημέρες έμειναν μέχρι να σταλεί από τη Φραγκφούρτη η περιβόητη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με το οποίο το υπουργείο φιλοδοξεί να δώσει «ανάσες» στους επιχειρηματίες με ληξιπρόθεσμες ή και ενήμερες οφειλές στις τράπεζες.
δΟι έλληνες τραπεζίτες εμφανίζονταν σίγουροι ότι η ΕΚΤ θα προβάλει «βέτο» σε ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που τους ενοχλούσαν, κυρίως δηλαδή σε αυτήν που αφορά τη δυνατότητα ρύθμισης ενήμερων οφειλών. Η πραγματικότητα φαίνεται ότι είναι λίγο διαφορετική, καθώς στην ΕΚΤ δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν όλα τα χατίρια των τραπεζιτών.
δΓια την ιστορία, πάντως, σημειώνουμε ότι η φασαρία που έγινε τις τελευταίες εβδομάδες για αυτό το νομοσχέδιο υποκινήθηκε κυρίως από μία μεγάλη ιδιωτική τράπεζα, η οποία έχει τιτλοποιήσει μεγάλης αξίας επιχειρηματικά δάνεια και αρκετοί από αυτούς τους τίτλους στη συνέχεια δεσμεύθηκαν ως εγγύηση στην ΕΚΤ για να λάβει χρηματοδότηση.
δΈρευνα για παράνομες κρατικές ενισχύσεις στην Cosco αναμένεται να αρχίσει η Κομισιόν, καθώς ολοκληρώνει την προκαταρκτική εξέταση της πολυσυζητημένης σύμβασης με τον ΟΛΠ και διαπιστώνεται ότι η υπόθεση είναι αδιανόητο να καταλήξει στο αρχείο. Είναι τέτοιες οι «παροχές» στους Κινέζους, που συνομολογήθηκαν με μυστικά πρωτόκολλα μακριά από το βλέμμα της Βουλής, που πολύ δύσκολα μπορεί να κριθεί ότι δεν εμπίπτουν στις κοινοτικές απαγορεύσεις κρατικών ενισχύσεων…


Σχολιάστε εδώ