Μπλόκο Σαμαρά στον «γερμανικό» νόμο

Ενώ μέχρι πρότινος στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονταν αποφασισμένοι να ψηφισθεί από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο ακόμη και εντός του Μαρτίου, πλέον στο υπουργείο Εσωτερικών έχουν… κατεβάσει στροφές. Ανασταλτικό ρόλο στις κινήσεις της κυβέρνησης διαδραμάτισαν και οι ισχυρές αντιδράσεις που καταγράφονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς αρκετοί βουλευτές, κυρίως από την περιφέρεια, εκφράζουν (στις ιδιωτικές συνομιλίες τους προς το παρόν) τις έντονες διαφωνίες τους.

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, την περασμένη Πέμπτη, ο Αντ. Σαμαράς υπογράμμισε με τον πιο επίσημο τρόπο τις αντιρρήσεις του στις σχεδιαζόμενες αλλαγές -που σκοπίμως έχουν διαρρεύσει από το αρμόδιο υπουργείο- καλώντας την κυβέρνηση σε διακομματικό διάλογο από μηδενική βάση. Παράλληλα προειδοποίησε τον κ. Παπανδρέου ότι «πολύ δύσκολα» θα συμφωνήσει με μια… ελληνική εκδοχή του λεγόμενου «γερμανικού μοντέλου», καθώς στη χώρα μας είναι εντελώς διαφορετικές οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Από τη Ρηγίλλης σημειώνουν ότι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στην κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών (Α΄ και Β΄ Αθήνας), αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στην καθιέρωση βουλευτών «δύο ταχυτήτων» που θα προκύψουν από την εφαρμογή μεικτού συστήματος, λίστας και σταυρού προτίμησης. Επιπλέον δεν συμφωνούν με την αύξηση του αριθμού των βουλευτών που εκλέγονται με λίστα, κάτι που θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο τη δύναμη του εκάστοτε αρχηγού. Η κυβέρνηση -διά στόματος του Γ. Ραγκούση- απέκλεισε το ενδεχόμενο διαλόγου από μηδενική βάση, οπότε οι αλλαγές πάνε πίσω αναγκαστικά. Με δεδομένη την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι όποιες ρυθμίσεις δεν πρόκειται να ισχύσουν στις επόμενες εκλογές, καθώς πρέπει το σχετικό νομοθέτημα να συγκεντρώσει τις ψήφους 200 βουλευτών.

Αν η κυβέρνηση επιμείνει να το πάει στη Βουλή και ψηφισθεί μόνο από το ΠΑΣΟΚ, θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές. Ακόμη όμως και στην περίπτωση αυτή τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για τον κ. Ραγκούση, αφού αρκετοί βουλευτές διαφωνούν με ορισμένες από τις προωθούμενες αλλαγές, ιδιαίτερα με τη διεύρυνση της λίστας. «Από Κοινοβουλευτική Δημοκρατία θα γίνουμε… αρχηγική Δημοκρατία», λένε χαρακτηριστικά ακόμη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι το νέο σύστημα δίνει απεριόριστες εξουσίες στον εκάστοτε αρχηγό να καταρτίζει κατά το δοκούν τους εκλογικούς συνδυασμούς του κόμματος. Να προωθεί δηλαδή τους ημέτερους και να περιθωριοποιεί τους μη αρεστούς. Στη φάση αυτή οι διαφωνίες εκφράζονται στις ιδιωτικές (ανεπίσημες) συνομιλίες των βουλευτών, αλλά είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσουν όταν δημοσιοποιηθούν οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης και πολύ περισσότερο όταν φθάσουν στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου. Στο Μαξίμου έχουν ενημερωθεί για το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά εκτιμούν ότι κανείς από τους βουλευτές δεν θα «τολμήσει» να καταψηφίσει, μη θέλοντας να προκαλέσει πρόβλημα στην κυβέρνηση σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Κανείς ωστόσο δεν πρέπει να αποκλείσει μια πρωτοβουλία βουλευτών πριν το θέμα φθάσει στη Βουλή, προς την κατεύθυνση της «βελτίωσης» ορισμένων από τις ρυθμίσεις. Τέλος, στην κυβέρνηση δεν έχουν να περιμένουν οποιαδήποτε κοινοβουλευτική στήριξη από τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν ήδη τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών και επανέφεραν το πάγιο αίτημά τους για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Αντίθετος στο «γερμανικό» μοντέλο εκτός της ΝΔ είναι και ο ΛΑΟΣ.


Σχολιάστε εδώ