Με «προνόμια» αλλά χωρίς άδειες (!) η μετάβαση στην ψηφιακή TV

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, αν και μιλάει διαρκώς για τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ως και σήμερα, 4 ημέρες πριν από την έναρξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία από την Digea, την κοινή εταιρεία των σταθμών εθνικής εμβέλειας, δεν ανακοίνωσε το παραμικρό. Το «Π» για το σημαντικό αυτό γεγονός για τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσιάζει ένα εκτεταμένο αφιέρωμα.
Η Digea δημιουργήθηκε από τη συνεργασία των σταθμών εθνικής εμβέλειας, Mega, ANT1, Star, Alpha, Alter, ΣΚΑΪ και Μακεδονία TV, με ισόποση συμμετοχή. Είναι μια εταιρεία πάροχος δικτύου, δηλαδή έχει αναλάβει την ευθύνη για τη μεταφορά του σήματος των μετόχων της ή και όποιων άλλων τηλεοπτικών σταθμών χρειάζονται τις υπηρεσίες της. Το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 87.500 ευρώ. Στο αρχικό σχέδιο υπήρχε πρόβλεψη και έγιναν εκτεταμένες συζητήσεις για τη συμμετοχή και της ΕΡΤ, όμως όταν η ΕΕ κατέθεσε την έκπληξή της για τις διεργασίες αυτές, αποσύρθηκε η κρατική ραδιοτηλεόραση από το επιχειρηματικό σχήμα. Η απόσυρση αυτή έγινε τόσο για λόγους ανταγωνισμού, αφού όλα τα μεγάλα δίκτυα θα ήταν σε μία εταιρεία, όσο και για τον φόβο πως θα υπήρχε ζήτημα έμμεσης χρηματοδότησης, λόγω των χρημάτων από το ανταποδοτικό τέλος που χειρίζεται η ΕΡΤ. Παρ’ όλα αυτά, το προβάδισμα της εταιρείας είναι προφανές. Με απόφασή της η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ενέκρινε τη λειτουργία της Digea, δηλώνοντας πως θα εξετάσει σε 2 χρόνια τη λειτουργία της. Η Επιτροπή έκρινε πως «η εξεταζόμενη σύμπραξη δεν οδηγεί σε νόθευση του ανταγωνισμού στη σχετική αγορά, γεγονός που δεν την καθιστά «αντι-ανταγωνιστική» σύμπραξη». Η Επιτροπή στην απόφασή της σημειώνει πως δεδομένης της μη ώριμης κατάστασης της αγοράς του επίγειου ψηφιακού δικτύου, της έλλειψης περαιτέρω ασφαλών στοιχείων, μετρήσεων και εκτιμήσεων εταιρειών, δεν κατέστη δυνατό να προσδιορίσει με ακρίβεια το μερίδιο αγοράς των παρόχων/δικτύου και να καταλήξει σε μια απολύτως σαφή και ασφαλή κρίση.
Τέλη χρήσης συχνοτήτων μόλις… 0,2%!
Οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας απαλλάχθηκαν επί της ουσίας από την προηγούμενη κυβέρνηση από την καταβολή τελών για το 2010. Αντί για το 2% επί του τζίρου που θα έπρεπε να πληρώσουν, χωρίς να ομολογείται η κυβέρνηση της ΝΔ τους έδωσε τη δυνατότητα να καταβάλουν ποσοστό 0,2% επί του τζίρου τους, χωρίς η κυβέρνηση Παπανδρέου να έχει αντιδράσει μέχρι τώρα. Η απόφαση αυτή δημιουργεί δύο βασικά ζητήματα για τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού κράτους, αφού σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το φάσμα συχνοτήτων θεωρείται νέο πεδίο ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Έτσι την ίδια ώρα που το ελληνικό κράτος, σε εποχή κρίσης, δεν επιδιώκει να εισπράξει χρήματα από τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας ως ενοίκιο για τη χρήση των συχνοτήτων, η Digea θα έχει τη δυνατότητα να ζητάει οικονομικά ανταλλάγματα από τους άλλους σταθμούς που θα ζητήσουν τις υπηρεσίες της για την άνοδο του σήματός τους! Παράλληλα όμως η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης δημιουργεί και εσωτερικό ζήτημα, καθώς το Mega, που έχει και τον υψηλότερο τζίρο, από την ουσιαστική κατάργηση του τζίρου θα έχει όφελος, για παράδειγμα, 4 εκατ. ευρώ, ενώ ο Alpha, που έχει μικρότερο κύκλο εργασιών, π.χ. 2 εκατ. ευρώ, αν και τα δύο κανάλια συμμετέχουν ισομερώς στην Digea.
3 υπουργοί, 1 υφυπουργός και
2 Αρχές για τη μετάβαση
Η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων «έσπασε» την υπόθεση της επίγειας ψηφιακής TV σε πολλά κομμάτια. Το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης ανήκει στον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση και το τεχνικό στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα και τον υφυπουργό Ν. Σηφουνάκη, στον οποίο πέρασαν οι αρμοδιότητες του φάσματος. Ρόλο έχει και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος, αφού η ΕΡΤ εκπέμπει ήδη ψηφιακά, ενώ σε θεσμικό επίπεδο το ΕΣΡ έδωσε τις εγκρίσεις στους σταθμούς που δεν έχουν άδεια για την ψηφιακή μετάδοση σήματος και η ΕΕΤΤ ενέκρινε τη λειτουργία της Digea.
Αναζητώντας τις άδειες!
Το πολιτικό σκάνδαλο στη μετάβαση είναι πως οι σταθμοί θα εκπέμπουν ψηφιακά χωρίς άδειες! Η προθεσμία για την… «προσωρινή τους λειτουργία» και την έκδοση των προκηρύξεων των ραδιοτηλεοπτικών αδειών έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και τώρα είναι ξανά στον αέρα. Ο φόβος που έχουν ακόμη και μεγάλοι σταθμοί που μετέχουν στο ψηφιακό εγχείρημα είναι μήπως «αύριο», όταν θα ξεκινήσει (αν συμβεί αυτό) η διαγωνιστική διαδικασία για τις άδειες, βρεθούν εκτός νυμφώνος!
Αυτήν τη στιγμή κανείς δεν διασφαλίζει πως, για παράδειγμα, και οι 7 σταθμοί της Digea θα έχουν άδεια και στο μέλλον, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί αν ένα μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο της κοινής αγοράς της ΕΕ θελήσει να κατέβει αυτόνομα στην ελληνική αγορά, χωρίς να αγοράσει κάποιο κανάλι. Πρόκειται για διπλή ομηρία δηλαδή. Από τη μια οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας αποκτούν ένα τεράστιο προβάδισμα στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, με ελάχιστα τέλη για το 2010, από την άλλη η οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί να τραβήξει το χαλί σε κάποιον από αυτούς και να μην τον αδειοδοτήσει. Ένα δεύτερο σοβαρό ζήτημα είναι αυτό των μετρήσεων τηλεθέασης, καθώς δεν είναι σαφές πώς θα γίνεται κατά τη μετάδοση του ψηφιακού σήματος από την AGB.
Οι ιδιώτες από την πλευρά τους ζητούν τουλάχιστον 2 πράγματα. Να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση τόσο για το δίκτυο υποδομής, όσο και για την αγορά αποκωδικοποιητών από τα νοικοκυριά που έχουν ελάχιστο εισόδημα. Ταυτόχρονα ζητούν από τον Π. Γερουλάνο να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο λειτουργίας των ψηφιακών καναλιών της ΕΡΤ, τα οποία χρηματοδοτούνται απευθείας από τους πολίτες.


Σχολιάστε εδώ