Καλλιεργεί τον πανικό…

ΣΥΝΘΗΚΕΣ… πανικού δημιουργεί η κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει επώδυνες και αντιλαϊκές πολιτικές σε κρίσιμους τομείς. Ανακοινώνει αυξήσεις φόρων και περικοπές επιδομάτων, ενώ προαναγγέλλει οδυνηρές αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Ταυτόχρονα και υπό το βάρος των πιέσεων των Βρυξελλών, το οικονομικό επιτελείο υποχρεώθηκε να περιορίσει στα τρία τα χρόνια για τον περιορισμό του ελλείμματος κάτω του 3%, ενώ μέχρι πρότινος μιλούσαν για τετραετές Πρόγραμμα Σταθερότητας. Αυτό σημαίνει ότι τα «σκληρά μέτρα» πρέπει να επισπευσθούν, ώστε στο τέλος του 2012 η χώρα μας να έχει προσαρμοστεί στα κοινοτικά δεδομένα. Σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία, ελεγκτές της Κομισιόν βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, επισκέφθηκαν αρκετά υπουργεία και επέβλεψαν τις διαδικασίες σύνταξης του Προγράμματος Σταθερότητας. Επίσης κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχαν κύκλο επαφών με κρατικούς αξιωματούχους. Διαδικαστικά, τώρα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο περί τα μέσα Ιανουαρίου. Στη συνέχεια θα «πάει» στη Βουλή και αμέσως μετά θα κατατεθεί για έγκριση στο Ecofin. Την ίδια στιγμή, από το υπουργείο Οικονομικών διαχέονται φήμες για πιο αυστηρά φορολογικά μέτρα προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων περαιτέρω μείωση των επιδομάτων στο Δημόσιο και αύξηση ίσως και κατά 20% στον φόρο για ποτά και τσιγάρα, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ανάλογης αύξησης του φόρου στα καύσιμα. Αλαλούμ επικρατεί στο μεταξύ στο θέμα των αποδείξεων, καθώς το υπουργείο αποφεύγει να δώσει τις αναγκαίες διευκρινίσεις. Κάτι που, όπως λέγεται, θα πράξει τις προσεχείς εβδομάδες, πιθανότατα τον Μάρτιο. Μέχρι τότε οι φορολογούμενοι θα μαζεύουν αποδείξεις αδιακρίτως.
Ψυχολογία
Ο Αντ. Σαμαράς σημείωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να συνδυάζει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα, με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, για να μην «πνιγεί» η αγορά. Παράλληλα, κατηγόρησε το οικονομικό επιτελείο ότι με τις διαρροές για φοροεπιδρομή «τραυματίζει» την ψυχολογία της αγοράς. Από την πλευρά του, το ΚΚΕ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πιέζεται από τις Βρυξέλλες, αλλά αξιοποιεί τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξαπολύσει νέα αντιλαϊκή θύελλα σε Εργασιακό, Ασφαλιστικό και Φορολογικό.
Ενός κακού μυρία έπονται… Πολύ σύντομα, κάτω από τις πιέσεις των Βρυξελλών, η κυβέρνηση θα προωθήσει νέες ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό με αιχμή την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Το μέτρο υπολογίζεται ότι αφορά συνολικά 140-150.000 γυναίκες και περισσότερο θα θιγούν όσες μπήκαν στην εργασία από το 1983 και μετά, οι οποίες θα κληθούν να εργαστούν από 5 έως 17 χρόνια επιπλέον. Η σχετική ρύθμιση θα φτάσει στη Βουλή ενδεχομένως και μέσα στον Ιανουάριο και η κυβέρνηση θα ζητήσει περίοδο προσαρμογής τουλάχιστον επτά χρόνων. Την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ προκάλεσαν ήδη οι προθέσεις της κυβέρνησης και οι απεργιακές κινητοποιήσεις στο Δημόσιο είναι θέμα χρόνου.
Αντιδράσεις
ΣΗΜΕΙΟ τριβής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης θα αποτελέσει τους προσεχείς μήνες ο νέος εκλογικός νόμος που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα θα προσεγγίζει το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο, με μονοεδρικές και ολιγοεδρικές περιφέρειες, πιθανότατα με λίστα, ενώ εκτός απροόπτου θα παραμείνει το όριο του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή. Ακόμη, καταργούνται οι βουλευτές Επικρατείας, πέντε βουλευτές θα προέρχονται από τους απόδημους Έλληνες, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανή η κατάτμηση της Α΄ και της Β΄ Αθηνών. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι με το νέο σύστημα θα αποτραπούν φαινόμενα συναλλαγής και θα περιορισθούν οι δαπανηρές προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων. Η ΝΔ, διά στόματος Αντ. Σαμαρά, έχει εκφράσει τις διαφωνίες της στις προωθούμενες αλλαγές, με την επισήμανση ότι μετατρέπουν σε ακόμη πιο αρχηγικά τα κόμματα, καθώς ο εκάστοτε αρχηγός θα επιλέγει τους υποψήφιους βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το νέο εκλογικό σύστημα ενισχύει έτι περαιτέρω τα δύο μεγάλα κόμματα έναντι των μικρότερων και επαναφέρει το αίτημα για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.
Εξάλλου με εντατικούς ρυθμούς το υπουργείο Εξωτερικών προωθεί τον «Καποδίστρια 2» με τη συγχώνευση δήμων, την κατάργηση των νομαρχιών και τη δημιουργία περιφερειών με ευρύτερες αρμοδιότητες. Τέλος, επανέρχεται το όριο του 50% συν ένα για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών.
Τελική ευθεία
ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ φάση μπαίνει το Κυπριακό, καθώς από τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν μέσα στον Ιανουάριο θα εξαρτηθεί αν η λύση θα είναι ομοσπονδία ή… διχοτόμηση! Χριστόφιας και Ταλάτ θα έχουν δύο γύρους διαπραγματεύσεων –11 με 13 και 15 με 18 του μήνα– σε μια προσπάθεια να βρουν κοινά σημεία που θα οδηγήσουν στην τελική συμφωνία. Ο Πρόεδρος της Κύπρου έσπευσε να επισημάνει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μια συμφωνία που δεν θα παραβιάζει τις βασικές αρχές, εφόσον η απέναντι πλευρά δείξει την ανάλογη καλή διάθεση. Εν μέσω διαπραγματεύσεων, ο κ. Χριστόφιας θα επισκεφθεί την Αθήνα για συνομιλίες με την κυβέρνηση και θα ζητήσει τη στήριξη σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Στο άλλο (συναφές ωστόσο…) εθνικό μέτωπο των ελληνοτουρκικών, η Άγκυρα φαίνεται να ανοίγει θέμα μειονότητας στη Θράκη, συνδέοντάς το με αυτό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Σε δηλώσεις του ο Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι η επαναλειτουργία της Σχολής θα πρέπει να εξετασθεί με βάση τη νομοθεσία και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, ενώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη (από ελληνικής πλευράς) τα αιτήματα της Τουρκίας για τη μειονότητα της Δυτ. Θράκης.


Σχολιάστε εδώ