Τα θέλουν όλα οι Τούρκοι!

Οι τουρκικές προτάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:
1. Να έχουν οι Τούρκοι πολίτες τα δικαιώματα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών που ισχύουν στην ΕΕ, ελευθερία εγκατάστασης, ελευθερία διακίνησης προσώπων, κεφαλαίων και αγαθών, όπως και οι έλληνες πολίτες. Δηλαδή θέλει να καταστήσει τους τούρκους πολίτες πολίτες της ΕΕ μέσω της Κύπρου και να επιτύχει τη νομιμοποίηση των εποίκων και τη συνέχιση του εποικισμού της Κύπρου.
2. Να υπάρχουν στην Κύπρο δύο FIR. Ένα του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους και ένα του τουρκοκυπριακού. Το FIR είναι τμήμα της κυριαρχίας ενός κράτους. Συνεπώς, θα έχουμε δύο επί του θέματος κυριαρχίες.
3. Ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος θα έχουν το δικαίωμα να ασκούν βέτο στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Οι προτάσεις αυτές διατυπώνονται ως προϋπόθεση για να δεχθεί η τουρκική πλευρά την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια: α) Για εκ περιτροπής Προεδρία με 4 χρόνια ελληνοκύπριο Πρόεδρο και 2 Τουρκοκύπριο. β) Για να δεχθεί η τουρκική πλευρά τη λογική της σταθμισμένης ψήφου στην εκλογή του αντιπροέδρου! Δηλαδή να μετρά η ψήφος του 82% των Ελληνοκυπρίων μόνο 18%!
Τελικώς οι κινήσεις καλών προθέσεων του κύπριου Προέδρου να αποδεχθεί την εκ περιτροπής Προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο και την παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων κατέληξαν να γίνουν μπούμερανγκ.
Οι πρώτες πάντως αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται για οπισθοδρόμηση.


Σχολιάστε εδώ