Αλλάζουν ψηφιακή τεχνολογία στην ΕΡΤ

Την τεχνολογία
MPEG2 εγκαταλείπει η ΕΡΤ, σπεύδοντας να επενδύσει από τώρα και στο εξής στο τεχνολογικό πρότυπο MPEG4, το οποίο υιοθέτησαν από την αρχή τα ιδιωτικά κανάλια μέσα από την Digea. Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ελήφθη στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και πρακτικά σημαίνει ότι η ΕΡΤ θα εγκρίνει το κόστος για τη μετατροπή των πομπών της ανά την Ελλάδα.
Το κόστος αντικατάστασης δεν θεωρείται μεγάλο, ωστόσο μείζον θέμα υπάρχει με τους περίπου 200.000 αποκωδικοποιητές που αγόρασαν οι Έλληνες επειδή πίστεψαν στην ψηφιακή τηλεόραση της ΕΡΤ. Οι ψηφιακοί αυτοί αποκωδικοποιητές δεν μπορούν να πιάσουν το ψηφιακό σήμα των ιδιωτικών καναλιών και ουσιαστικά πρέπει να πεταχτούν. Η αλλαγή τεχνολογίας και από την ΕΡΤ σημαίνει ότι όσοι βλέπουν σήμερα την ERT Digital θα πρέπει να αγοράσουν καινούργιους αποκωδικοποιητές. Η μετάβαση και της κρατικής τηλεόρασης στο MPEG4 κλείνει το χάσμα με τα ιδιωτικά κανάλια, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα της ενημέρωσης των πολιτών, που αποδεδειγμένα πια πληρώνουν την έλλειψη πολιτικής και το ψηφιακό αλαλούμ.
Πληρώνονται
οι παραγωγοί
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραλάβει η ΕΡΤ 2,8 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας προκειμένου να πληρώσει στους 45 παραγωγούς της ψηφιακής τηλεόρασης τον ΦΠΑ για παραγωγές που παρέδωσαν.
Οι εταιρείες παραγωγής ανακάλυψαν μέσα στα Χριστούγεννα ότι δεν υπήρχαν από την Κοινωνία της Πληροφορίας τα χρήματα για τις παραγωγές τους και μπήκαν σε περιπέτειες, καθώς είχαν κόψει ήδη τα τιμολόγια και έπρεπε να αποδώσουν τον ΦΠΑ. Το συνολικό ποσόν, κατά πληροφορίες, ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ.
Τα ποσά της παραγωγής που τους χρωστάει η ΕΡΤ δεν υπάρχουν και το μόνο που δόθηκε είναι η υπόσχεση πως οι τηλεοπτικές παραγωγές θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, αλλά την άνοιξη του 2010.
Ανάμεσα στις εταιρείες στις οποίες χρωστάει η ΕΡΤ είναι και η ανεξάρτητη του Γ. Πεχλιβανίδη που παρουσιάζει στη ΝΕΤ την παραγωγή της Μάγιας Τσόκλη «Ταξιδεύοντας».
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που, σύμφωνα με πληροφορίες, δραστηριοποιήθηκε μαζί με τους άλλους παραγωγούς στην προσπάθεια να βρεθεί χωρίς καθυστέρηση λύση, τουλάχιστον για τον ΦΠΑ, και έτσι έγινε δυνατή η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας λίγο μετά τα Χριστούγεννα.


Σχολιάστε εδώ