5 ΚΑΡΦΙΑ ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ «ΤΣΑΡΟΥ»

Αποτέλεσμα, μια πρωτοφανής κυβερνητική εικόνα, που διασώζεται ως έναν βαθμό απ’ την επίσης πρωτοφανή αποσιώπηση των τεκταινόμενων απ’ τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και τους εντεταλμένους (τους) δημοσιογράφους!

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό το κυβερνητικό αλαλούμ, που θυμίζει αλληλομισούμενα φέουδα, υπάρχει και αναπαράγεται. Με αποτέλεσμα να εμφανίζει η κυβέρνηση μια εικόνα απογοητευτική και να έχει υποστεί φθορά αναντίστοιχη εντελώς με το διάστημα που κυβερνά και τις προσδοκίες που είχαν επενδυθεί σ’ αυτήν.

Αυτήν τη στιγμή τα καυτά ενδοκυβερνητικά μέτωπα είναι τα εξής:

• Μεταξύ του Γ. Παπακωνσταντίνου και της Λ. Κατσέλη.

• Μεταξύ του Γ. Ραγκούση και του… ΠΑΣΟΚ.

• Μεταξύ του Α. Λοβέρδου και του επιτελείου του Γιώργου, προεξάρχοντος του Χ. Παμπούκη.

• Μεταξύ του Δ. Δρούτσα και… του Γ. Παπανδρέου, όσο κι αν αυτό φαίνεται περίεργο, αφού ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανήκει στον στενό κύκλο των ευνοούμενων του πρωθυπουργού (μαζί με τους Παμπούκη, Ραγκούση, Παπακωνσταντίνου, Μπιρμπίλη, Γερουλάνο,

Αθανασάκη).

Νέο επεισόδιο μεταξύ

Παπακωνσταντίνου – Λούκας!

Ότι η σχέση μεταξύ των συναρμόδιων για την οικονομία υπουργών Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Κατσέλη είναι από… επεισοδιακή έως ανύπαρκτη είναι λίγο-πολύ γνωστό.

Αλλά το τελευταίο επεισόδιο στην πολιτική τους σχέση δείχνει πως οι διαφορές είναι πλέον αγεφύρωτες. Και αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του, λόγω της κατάστασης στην οικονομία, απ’ τον χειρισμό της οποίας θα κριθεί εν πολλοίς η κυβέρνηση.

Σύμφωνα λοιπόν με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», μόλις ο Γ. Παπανδρέου επέστρεψε απ’ το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (όπου όπως είναι γνωστό έδωσε τη μάχη για την οικονομία και αντιμετώπισε μια άσχημη κατάσταση απ’ τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες) τον περίμενε μια «εκρηκτική» επιστολή απ’ την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

Μέσω αυτής της επιστολής η υπουργός επεσήμαινε τα «πέντε λάθη» που -κατά την άποψή της- έχει διαπράξει ο Γ. Παπακωνσταντίνου στους χειρισμούς της οικονομικής κρίσης και ζητούσε τη διόρθωσή τους επισημαίνοντας πως η συνέχιση ορισμένων επιλογών του υπουργού Οικονομικών διαιωνίζει την αναξιοπιστία της χώρας μας και λειτουργεί αποτρεπτικά για την έξοδο απ’ τη μεγάλη κρίση!

Κυρίως οι διαφωνίες της Λ. Κατσέλη εστιάζονταν στον μη αναπτυξιακό χαρακτήρα των μέτρων που είχε εξαγγείλει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, άλλωστε οι διαφωνίες τους ειδικά σ’ αυτόν τον τομέα είναι -και ήταν- γνωστές ευρύτερα…

Τι έκανε ο πρωθυπουργός μετά απ’ αυτήν την επιστολή-βόμβα, που εστάλη μάλιστα λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό;

Έκανε αυτό που αποτελεί το… προσφιλές του σπορ:

• Κατά την πάγια τακτική του, να «δίνει» κάθε υπουργό ο οποίος τα βάζει με κάποιον άλλο, κάλεσε τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον ενημέρωσε για την επιστολή της Λούκας και το περιεχόμενό της! Του ζήτησε μάλιστα να τη λάβει υπόψη του!

Η μεταξύ τους συζήτηση ήταν κάτι παραπάνω από έντονη.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξεμάνη, κυριολεκτικά. Τόνισε στον πρωθυπουργό ότι θεωρεί απαράδεκτες τις αιτιάσεις της υπουργού Οικονομίας. Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν δύο γραμμές, η δικιά του και της Λούκας, αλλά απαίτησε να του παράσχει στήριξη ο πρωθυπουργός.

Είναι ακόμα χαρακτηριστικό της νοοτροπίας του Γιώργου πως όταν έκανε την ομιλία στο Ζάππειο, την οποία ανέμεναν όλοι με αγωνία προκειμένου να καταλάβουν «πού θα το πάει», η εκτίμηση ήταν ότι «παλαντζάριζε» μεταξύ της «σκληρής» γραμμής του Παπακωνσταντίνου και της «ήπιας» της Λούκας, του Παπουτσή κ.ά.

Ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως τελικά προσανατολίζεται στη γραμμή Παπακωνσταντίνου, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος, αφού γι’ αυτήν ακριβώς την επιλογή πιέζουν οι Βρυξέλλες, μάλλον απαιτούν…

Ούτως ή άλλως πάντως η κόντρα Παπακωνσταντίνου – Κατσέλη αναμένεται να έχει συνέχεια…

Όλοι εναντίον

του «αλαζόνα» Ραγκούση!

Με τον υπερυπουργό Γ. Ραγκούση τα προβλήματα, πολλά και σοβαρά, εστιάζονται στη μέγιστη αλαζονεία που του καταλογίζουν σχεδόν άπαντες, από υπουργούς μέχρι το κόμμα του οποίου ήταν γραμματέας έως πριν από λίγες εβδομάδες και μέχρι ιστορικά στελέχη και παλιούς βουλευτές, που στάθηκαν στο πλευρό του Γιώργου και τον στήριξαν σε κρίσιμες ώρες.

Φαίνεται ότι πράγματι η ραγδαία άνοδός του στην κομματική και

-στη συνέχεια- στην κυβερνητική επετηρίδα τον έχει «ζαλίσει» και δείχνει να έχει σοβαρό πρόβλημα διαχείρισής της.

Αφού «κατάφερε» να χάσει τους παραδοσιακούς του συμμάχους και υποστηρικτές, όπως τον Χρ. Παπουτσή, τον Γ. Παναγιωτακόπουλο κ.ά., τώρα «πέτυχε» να έχει απέναντί του νέους και παλιούς βουλευτές, οι οποίοι σχετίζονται με τον χώρο αρμοδιοτήτων του (τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, εκλογικό σύστημα κ.ά.).

Τα σχετικά νομοσχέδια του έχουν σταλεί εδώ και περίπου δύο μήνες και είναι σχεδόν πλήρη.

Ωστόσο ο ίδιος καθυστερεί την προώθησή τους ανεξήγητα. Ούτε η… διαβούλευση αποτελεί πια άλλοθι.

Η αιτία η πραγματική φαίνεται πως είναι η τάση του να τα οικειοποιηθεί κάνοντας ορισμένες αλλαγές που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Για παράδειγμα, δείχνει να θέλει να καταργήσει το πλαφόν του 3% που απαιτείται για να μπει κάποιο κόμμα στη Βουλή. Κάτι που θεωρείται ολέθριο, αφού ανοίγει πόρτες σε συνδυασμούς μουσουλμανικούς για να «κάνουν παιχνίδι»…

Αλλά η πολυπραγμοσύνη του επεκτείνεται και σε άλλα επίπεδα. Για παράδειγμα, ενώ σχεδόν όλοι οι σχετιζόμενοι με το θέμα (βουλευτές, κομματικά στελέχη, συνταγματολόγοι) συγκλίνουν στο ότι δεν είναι ώριμες ακόμα οι συνθήκες για τη συγκρότηση μητροπολιτικών δήμων, ο… παντογνώστης Ραγκούσης επιμένει ότι θα τους φτιάξει!

Κι όλα αυτά, ενώ η καθυστέρηση στην προώθηση των σχετικών νομοσχεδίων (ο Γιώργος τα έχει ζητήσει για τους πρώτους μήνες του 2010) οδηγεί σε απόψεις ακόμα και για την αδυναμία να γίνουν οι επόμενες δημοτικές εκλογές με τον «Καποδίστρια 2».

Μάλιστα τα παλαιά και έμπειρα στελέχη υπενθυμίζουν ότι για την καλύτερη προετοιμασία αποδοχής του πρώτου «Καποδίστρια» περιόδευαν κομματικά και κυβερνητικά κλιμάκια επί ενάμιση περίπου χρόνο και πάλι δεν μπόρεσαν να ελέγξουν όλες τις αντιδράσεις που υπήρχαν, ακόμα και από ΠΑΣΟΚικά στελέχη…

Το κλίμα είναι έκρυθμο εναντίον του πολυπράγμονος υπερυπουργού. Και δεν εκφράζεται ακόμα λόγω της εύνοιας του πρωθυπουργού που απολαύει ο Ραγκούσης.

«Αλλά ως πότε;», αναρωτιούνται όλο και περισσότεροι…

Ο… ταλαντούχος

κύριος Δρούτσας…

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον «παραπολιτικό» της Ντ. Νταϊλιάνα στην «Ελευθεροτυπία» την επομένη της ψήφισης του προϋπολογισμού έφερε στην επιφάνεια ένα περίεργο (;) deal μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα, σύμφωνα με το οποίο εντός ευλόγου διαστήματος ο Γ. Παπανδρέου θα αποχωρήσει απ’ τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και θα την αναλάβει ο Δρούτσας.

Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με το προαναφερθέν deal, τότε τη θέση της υφυπουργού θα καταλάβει η ευρωβουλευτής Μαρ. Κοππά…

Φαίνεται όμως πως η υπομονή του Δρούτσα εξαντλήθηκε… πρόωρα.

Έτσι και σύμφωνα με το παραπολιτικό, λίγο μετά την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό και ενώ ο πρωθυπουργός κατευθυνόταν στο γραφείο του, ο Δρούτσας τον πλησίασε και του είπε:

– Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης του αντικαταστάτη του Ντ. Ρόβλια ήταν ευκαιρία να ανακοινώσεις και τον δικό μου. Γιατί δεν το έκανες;

Μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο μίλησε στον πρωθυπουργό προξένησε αλγεινή εντύπωση σε όσους ήσαν κοντά και αντιλήφθηκαν τον σχετικό διάλογο!

Ο Γιώργος γύρισε, τον κοίταξε και του απάντησε:

– Είσαι έτοιμος για κάτι τέτοιο;

Όλα δείχνουν πως ένα νέο ενδοκυβερνητικό μέτωπο άνοιξε. Και μάλιστα ένα μέτωπο με εκπλήξεις, αφού η άρνηση του Γιώργου να αποδεχθεί την… απαίτηση Δρούτσα για αναβάθμισή του εκτιμάται ότι σηματοδοτεί μια κρίση στις σχέσεις των δύο, που ήσαν ανέφελες…

Με επιτηρητή ο Λοβέρδος

Οι διαρροές εναντίον του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδου τις τελευταίες ημέρες έχουν προξενήσει μέγιστη εντύπωση.

Όχι πάντως στους παροικούντες στην κυβερνητική Ιερουσαλήμ, οι οποίοι γνωρίζουν ότι ο «αντ’ αυτού» Χ. Παμπούκης δεν τον… λατρεύει.

Μάλιστα μετά τις πρώτες εναντίον του Λοβέρδου διαρροές, για την αντίδρασή του στην απαράδεχτη εθελουσία στον ΟΛΠ, αποκλειστικές μας πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Εργασίας να έχει έτοιμη την παραίτησή του, η οποία απετράπη μετά την προσωπική παρέμβαση του ίδιου του Γ. Παπανδρέου και την έντονη τηλεφωνική συζήτηση που είχαν.

Ωστόσο ακολούθησαν κι άλλες διαρροές εναντίον του Λοβέρδου.

Και ο ορισμός ως γενικού γραμματέα του υπουργείου του «ανθρώπου του Γιώργου», του Ροβέρτου Σπυρόπουλου (τέως βουλευτή και υφυπουργού και γεν. διευθυντή των γραφείων του ΠΑΣΟΚ) θεωρείται ότι θα ανεβάσει ξανά το θερμόμετρο…

Μάλιστα οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για τηλεφώνημα που έκανε ο πρωθυπουργός στον υπουργό του, όπου του είπε:

– Αντρέα, ξέρω ότι άλλον θέλεις για γραμματέα, αλλά ο Ροβέρτος είναι η επιλογή μου!

Οι γνωρίζοντας λένε ότι έτσι ο «απείθαρχος» Λοβέρδος ουσιαστικά τίθεται υπό επιτήρηση και είναι άγνωστο το πώς και πότε θα αντιδράσει, έχοντας πάντως την παραίτηση στην τσέπη του…

Μαζί με τον Σπυρόπουλο γενικοί γραμματείς τοποθετήθηκαν επίσης οι Γ. Λιβανός (στη γ.γ. Νέας Γενιάς) , Σ. Λαμπρόπουλος (στη γ.γ. Συγχρηματοδούμενων Έργων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) και Δημ. Χαλκιώτης, στη γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Προφανώς με… βιογραφικά!


Σχολιάστε εδώ