ΟΥΤΕ ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΟΥΤΕ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΤΗΣ ΗΜΟΥΝΑ ΣΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ!

Και τα ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις: ένας ήταν ο θύτης, ποιος ο μαέστρος, ποιος ο ενορχηστρωτής; Ποιους άραγε εννοεί, φωτογραφίζει ο πρώην υφυπουργός, που δεν κρύβει την πικρία του ότι άδικα κόπηκε από το ψηφοδέλτιο του Υπολοίπου Αττικής στις εκλογές-ναυάγιο για τη ΝΔ της 4ης Οκτωβρίου. Και εδώ το καρφί τεράστιο, όταν τον ρωτάμε για ποιον λόγο νομίζει ότι κόπηκε: «Μάλλον δεν ήμουνα αρεστός σε ορισμένες παρέες του Μαξίμου».

Έχει όμως κι άλλα στη φαρέτρα του, στη συνέντευξη που μας έδωσε ο Πέτρος Δούκας.

Η κυβέρνηση (της ΝΔ) ήξερε όλες τις ενέργειες για το Βατοπέδι. Προσεκτικά τα βήματα. Δεν προχωράει… Ίσως αφήνει την καυτή συνέχεια για όποτε χρειασθεί. Άλλωστε το δηλώνει, λέγοντας, όταν του ζητήσαμε να γίνει πιο ξεκάθαρος: «Για τώρα το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί». Και ο νοών νοείτω.

Αυτά σαν πρόγευση της κουβέντας που είχαμε με τον Πέτρο Δούκα, εν όψει της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, και για την οποία υπερθεματίζει.

Και είναι σίγουρο ότι αυτά που δηλώνει θα προκαλέσουν αναταράξεις στη ΝΔ.

// Για την υπόθεση του Βατοπεδίου, πήρατε τηλεφωνήματα από το Μαξίμου προς όφελος της Μονής;

– Έχω απαντήσει πως ζήτησα τρεις φορές, επίσημα, να συζητηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης αυτής μέσα στα κομματικά όργανα για να χυθεί άπλετο φως όχι μόνο στην ουσία του ζητήματος, αλλά και στον τρόπο διαχείρισής του. Θα είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη του κόμματος -όχι μόνο τους βουλευτές, αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη- να ακούσουν και να μάθουν… Και να επαναλάβω πως σε ό,τι αφορά εμένα, όλες μου οι ενέργειες ήταν και πεντακάθαρες και νόμιμες και ηθικές. Αλλά πρωτίστως πεντακάθαρες. Αν υπήρχε σχέδιο ή «σενάριο», δεν είχα καμία ιδέα για αυτό, ούτε συμμετείχα ούτε ήμουνα μαέστρος ούτε ενορχηστρωτής. Ήμουνα θύμα και όχι θύτης.

// Η κυβέρνηση της ΝΔ γνώριζε τις διάφορες ενέργειες στην υπόθεση αυτή;

– Μα φυσικά. Τίποτα δεν ήταν μυστικό ή αποτέλεσμα «αυθαιρέτων» ενεργειών. Δημόσια έγγραφα ήταν και τα γνώριζε. Ούτε μετά 3 χρόνια δεν θεώρησε πως έπρεπε να αλλάξει κάτι. Και όλα αυτά είχαν συζητηθεί επίσημα στη Βουλή όταν απαντήθηκαν αντίστοιχες ερωτήσεις και επερωτήσεις, τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης, για το θέμα αυτό! Απορώ λοιπόν με τη στάση κάποιων που πλειοδότησαν σε «ηθικολογία εκ του ασφαλούς».

// Είναι αλήθεια πως σας είχαν επισκεφθεί οι μοναχοί της Ι.Μ. Βατοπεδίου και σας είχαν ζητήσει να αγοράσει το υπουργείο Οικονομικών τα ακίνητα που είχαν παραχωρηθεί στη Μονή από το ΠΑΣΟΚ (την περίοδο 1999-2003) ή να τα ανταλλάξει με ακίνητα ίσης αξίας και αρνηθήκατε;

– Ναι. Τους απάντησα πως το κράτος δεν έχει χρήματα για να αγοράζει ακίνητα, ούτε το υπουργείο Οικονομικών ασκεί «πολιτική γης». Εκεί τέλειωσε η συζήτηση.

// Έχει ακουσθεί και το ΠΑΣΟΚ το έχει δηλώσει επίσημα, πως θεωρεί δεδομένη την ύπαρξη «άνωθεν» εντολών από το Μαξίμου προς όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τους φορείς για επίσπευση των ενεργειών υπέρ της Μονής και μετά το Μαξίμου «κρύφτηκε». Έκανε πως δεν ήξερε τίποτα και άφησε τα στελέχη του βορά της περιρρέουσας ατμόσφαιρας.

– Νομίζω πως για τώρα το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί …

// Επιτρέψτε μας να επιμείνουμε: Είναι αλήθεια πως αργότερα σας ζητήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να υπογράψετε κοινή απόφαση να ανταλλαγούν και ακίνητα του υπουργείου Οικονομικών και πάλι αρνηθήκατε να υπογράψετε;

– Ναι, δεν υπέγραψα. Δήλωσα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πως δεν είναι δουλειά του υπουργείου μου να ανταλλάσσει οικόπεδα και ακίνητα.

// Τότε, προκύπτει το ερώτημα: Γιατί τελικά μείνατε εσείς εκτός ψηφοδελτίων; Μήπως, επειδή δεν υπογράψατε και όχι επειδή υπογράψατε;

– Αν υπήρχε σοβαρή απάντηση, υποθέτω θα μου είχε δοθεί… Μάλλον δεν ήμουνα αρεστός σε ορισμένες παρέες του Μαξίμου… Με έχει απασχολήσει το γεγονός ότι ενώ εγώ έστειλα στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης όλα εκείνα τα έγγραφα που αποδείκνυαν, από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, τόσο την πορεία της υπόθεσης επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, όσο και τις απόψεις των δημόσιων λειτουργών και τον τρόπο διαχείρισής της που ήταν απόλυτα σύμφωνος με τους νόμους του κράτους, από εκεί εκπορευόταν μια επικοινωνιακή πολιτική που, αντί να δίνει καίριες απαντήσεις και να κλείνει την υπόθεση, άφηνε υπονοούμενα και προσπαθούσε να δημιουργήσει μια αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα για το πρόσωπό μου. Νερό στο μύλο της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επίσης, θεωρώ ότι έριξαν και εσωκομματικοί μου ανταγωνιστές στην Περιφέρεια Αττικής, που βρήκαν την ευκαιρία να επιχειρήσουν την ακύρωση του έργου μου στο υπουργείο Οικονομικών με αοριστίες για δήθεν ηθικά ατοπήματα, που «πλήγωσαν» την παράταξη και με χτυπήματα κάτω από τη μέση. Ίσως ενοχλούσε το γεγονός ότι έστελνα τακτικά αναφορές στον πρωθυπουργό για τη διεθνή οικονομική κατάσταση και ταυτόχρονα έκανα επισημάνσεις για καθυστερήσεις και ολιγωρίες σε διάφορα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής. Κάποιοι ενδεχομένως δεν ήθελαν τον Πέτρο Δούκα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να λέει τη γνώμη του και να μεταφέρει τον σφυγμό των αγορών. Ίσως, ακόμα, να ενοχλεί το γεγονός ότι εγώ στην πολιτική δεν αναζήτησα ούτε την επαγγελματική ούτε την κοινωνική μου καταξίωση, αλλά προχώρησα χωρίς δεσμεύσεις και έχοντας την καριέρα μου, που είναι γνωστή σε όλους στον επαγγελματικό μου τομέα.

// Θεωρείτε ότι έπαιξε ρόλο το γεγονός πως ήσασταν το μόνο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που από τον Μάιο του 2009 εκτίμησε δημόσια πως το έλλειμμα του 2009 θα ξεπερνούσε το 8%, όταν η κυβέρνηση επέμενε σχεδόν μέχρι το τέλος πως το έλλειμμα δεν θα ξεπερνούσε το 3,7%;

– Όταν βλέπεις τον δανεισμό να ξεφεύγει τόσο και ακούς για την υστέρηση των εσόδων, δεν χρειάζεται να είσαι ο κ. Κρούγκμαν για να καταλάβεις πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά.

// Τι έχετε να πείτε σχετικά με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου;

– Να ξεκαθαρίσω κατηγορηματικά:

1. Οι εκτιμήσεις των αξιών των ακινήτων έγιναν από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών και όχι από την ΚΕΔ.

2. Η ΚΕΔ είναι αυτόνομος οργανισμός με διοικητικό συμβούλιο, καταστατικό και κανόνες λειτουργίας που ψηφίστηκαν με ειδικό νόμο από το ΠΑΣΟΚ και με διοικητική αυτονομία.

3. Ο εκάστοτε υπουργός δεν δικαιούται από τον νόμο να «υπαγορεύει» αποφάσεις. Εγώ τουλάχιστον δεν επηρέασα καμία τέτοια απόφαση ή τον χειρισμό οποιασδήποτε απόφασης, όπως άλλωστε προκύπτει από όλες τις καταθέσεις μαρτύρων από όλα τα κόμματα και όλες τις υπηρεσίες. Αν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη καταγγελία, φυσικά και θα διερευνάτο. Αλλά επί των ημερών μου δεν έκανα παρεμβάσεις στη λειτουργία της εταιρείας. Μετά εύλογα θα έλεγε κάποιος: «Ο κ. υπουργός τα ώθησε προς τα εκεί». Γι’ αυτό και σε πάνω από 30 χιλιάδες σελίδες μαρτυρικών καταθέσεων, ούτε μία δεν αφήνει υπονοούμενο σε βάρος μου.

4. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος δεν διορίστηκαν από εμένα. Υπογραμμίζω πως τους θεωρώ απόλυτα έντιμους λειτουργούς! Απόλυτα και λυπάμαι για τις δοκιμασίες τους όλον αυτόν τον καιρό.

5. Δεν είχα καμία, μα καμία, συμμετοχή στις ανταλλαγές.

// Είσαστε υπέρ των εξεταστικών επιτροπών;

– Όσον αφορά το Βατοπέδι και σε ό,τι με αφορά όχι μόνο είμαι, αλλά και υπερθεματίζω. Το έχω δηλώσει δημόσια εδώ και πολύ καιρό σε όλους τους τόνους! Έχω όμως την εντύπωση πως οι εξεταστικές γίνονται όχι για να ανακαλυφθεί η αλήθεια, αλλά για ξεκαθάρισμα εσωτερικών λογαριασμών και ισορροπιών. Και επίσης για ένα ακόμα πιο ουσιαστικό λόγο. Όσο η Βουλή, ο Τύπος και η κοινή γνώμη αναλώνονται με κάποια πρόσωπα, τόσο οι άλλοι που εμπλέκονται σε άλλες υποθέσεις βολεύονται. Είδατε πόσοι από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που «ηθικολογούσαν» πριν από τις εκλογές, βρέθηκαν οι ίδιοι μπλεγμένοι σε διάφορες σκοτεινές υποθέσεις.

// Πώς θα μπορούσε να γίνει πιο ουσιαστική δουλειά στο θέμα της διαφάνειας και της εξέτασης τέτοιων θεμάτων;

– Για όλες αυτές τις υποθέσεις, για όσες υποθέσεις απασχόλησαν τα πρωτοσέλιδα, όπως οι προμήθειες φαρμάκων, η οικονομική καταχρέωση του ΕΟΤ, το κόστος κάθε δημόσιου έργου και άλλες, να αναθέσει εδώ και τώρα η κυβέρνηση στους διαπρεπέστερους διεθνείς ελεγκτικούς οίκους να ελέγξουν και να συντάξουν συγκεκριμένο πόρισμα για κάθε τέτοιο θέμα. Και για την υπόθεση Siemens, να αναθέσει στην Debevois, ή σε κάποια άλλη τέτοια εταιρεία, να ερευνήσει τα πάντα σχετικά. Αυτοί οι οργανισμοί δεν αστειεύονται και δεν γνωρίζουν κανένα «πολιτικό κόστος». Αν πραγματικά ο ελληνικός λαός θέλει να μάθει, τότε αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος… Αλλά είμαι βέβαιος πως δεν θα το θελήσει κανείς, γιατί έτσι δεν θα είχε τον απόλυτο έλεγχο των υποθέσεων. Γι’ αυτό και οι Εξεταστικές είναι «προμελετημένες» και όχι αντικειμενικές. Οι στόχοι τους είναι άλλοι. Όχι η αλήθεια.

Μ.Κ.


Σχολιάστε εδώ