Θα έρθω στα Σκόπια όταν συμφωνήσετε στο όνομα!

Οκ. Παπούλιας αρνήθηκε και πάλι να επισκεφθεί τη χώρα που αποστέλλει πρόσκληση και αυτοαποκαλείται Δημοκρατία της Μακεδονίας, θέτοντας ως όρο να κλείσει η εκκρεμότητα της ονομασίας.
«Θα ήθελα να επισκεφθώ την ΠΓΔΜ, δίχως όμως να υπάρχει το εμπόδιο του ανεπίλυτου ζητήματος της ονομασίας», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην απαντητική επιστολή του. Τονίζει ακόμη ότι καθυστέρηση της λύσης ισοδυναμεί με καθυστέρηση της εισόδου των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Το Γραφείο του Προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα ο Κ. Παπούλιας στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ αναφέρει:
«Έλαβα και διάβασα την επιστολή σας με ενδιαφέρον. Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με όλες τις γειτονικές της χώρες, βεβαίως και με τη χώρα σας. Επιθυμώ να επισκεφθώ την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, χωρίς να υπάρχει το εμπόδιο της εκκρεμότητας για το ζήτημα της ονομασίας. Δεν θέλω να υποδείξω ποιο είναι το συμφέρον της χώρας σας. Θεωρώ όμως ότι θα πρέπει να εκτιμήσετε με ρεαλισμό την κατάσταση όπως διαμορφώνεται».
Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει: «Η λύση της διαφοράς στο ονοματολογικό θα λειτουργήσει προς όφελος των θεμιτών φιλοδοξιών του λαού σας. Οφείλω να τονίσω ότι όσο δεν καταλήγουμε σε διευθέτηση, τόσο θα παραμένει εκκρεμής η ενταξιακή πορεία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι θα έχω την ευκαιρία να σας επισκεφθώ όταν αυτή η διαφορά μας θα είναι παρελθόν».
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ είχε επιδώσει στις 4 Νοεμβρίου στην επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ.
Ο κ. Ιβάνοφ στην πρόσκλησή του άφηνε στον κ. Παπούλια να καθορίσει ο ίδιος την ημερομηνία επίσκεψής του και, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας θα μπορούσε να δώσει ισχυρή ώθηση στην ενδυνάμωση των σχέσεων καλής γειτονίας.


Σχολιάστε εδώ