650.000 ευρώ τον χρόνο για 7 ειδικές θέσεις στην ΕΡΤ!

Στην ανανέωση των συμβάσεων επτά στελεχών της προχώρησε την περασμένη Δευτέρα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, συνολικού κόστους, σύμφωνα με την ΠΟΣΠΕΡΤ, 650.000 ευρώ. Για τουλάχιστον δύο από αυτά τα πρόσωπα οι μειώσεις που έγιναν είναι της τάξεως του 5%, σε αντίθεση με την εντολή του πρωθυπουργού για μειώσεις 10% στους γενικούς διευθυντές των ΔΕΚΟ. Με την απόφαση αυτή διαφώνησε μόνο ο ένας εκ των δύο εκπροσώπων των εργαζομένων στο συμβούλιο, ο Σ. Σαζακόγλου. Το ενδιαφέρον σε πολιτικό επίπεδο είναι πως τις εισηγήσεις υπογράφουν διευθυντικά στελέχη που ορίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η ΕΡΤ, υπό τη νέα, μεταβατική διοίκηση, από την πλευρά της, κάνει λόγο για μείωση κατά 8 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2010 και για μειώσεις στις αμοιβές των συμβασιούχων που έγιναν για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για μείωση κατά 6,8 εκατ. ευρώ στις αμοιβές συμβασιούχων, αποκλειστικών συμβάσεων και προσωπικού ειδικών θέσεων, ενώ από τη συνταξιοδότηση εργαζομένων της η ΕΡΤ θα κερδίσει ένα επιπλέον ποσόν 1,2 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά είτε θα προωθηθούν στο πρόγραμμα είτε θα πάνε για την κάλυψη χρεών. Συνολικά η ΕΡΤ μιλάει για μείωση του κόστους στις συμβάσεις έως και 30%, με τη μείωση του κονδυλίου για τους συμβασιούχους στα 24,8 εκατ. ευρώ από 29,8 εκατ. ευρώ που αρχικά προϋπολόγιζε.
Στην περίπτωση των επτά στελεχών του προσωπικού ειδικών θέσεων υπάρχουν τουλάχιστον δύο περιπτώσεις που η μείωση έφτασε στο 5% αντί στο 10% της πρωθυπουργικής εντολής. Αναλυτικά, με την 103818 /15.12.2009 εισήγηση προτείνεται η ανανέωση της σύμβασης για 7 μήνες (1.1.2010 – 31.7.2010) τριών προσώπων με μεικτό κόστος 8.550 ευρώ, 5.850 ευρώ και 6.650 ευρώ. Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Π», τα δεδομένα που προκύπτουν είναι τα εξής: Με βάση την 103437/17.9.08 εισήγηση ο πρώτος ελάμβανε μεικτό ποσόν 9.000 ευρώ, συνεπώς οι αποδοχές του μειώνονται κατά 450 ευρώ, δηλαδή υφίσταται μείωση κατά 5%.
Ο λόγος είναι πως έμεινε εκτός τηλεόρασης για τρεις μήνες και αναγκάστηκε να προβεί σε αυτασφάλιση, γι’ αυτό ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης Γιώργος Λαμπράκος εισηγήθηκε τη μείωση τώρα κατά 5% και το επόμενο καλοκαίρι, στην επόμενη ανανέωση κατά 10%… Ο δεύτερος ελάμβανε με βάση την 269/25.9.08 σύμβαση το μεικτό ποσόν των 6.150 ευρώ και τώρα θα παίρνει 5.850 ευρώ, συνεπώς η μείωση που προτείνεται είναι ύψους 300 ευρώ (περίπου 5%).
Οι επόμενες κινήσεις της μεταβατικής διοίκησης προβλέπουν την κατάργηση δύο θέσεων εντεταλμένων συμβούλων, των θέσεων των συμβούλων προέδρου και των επιστημονικών συμβούλων. Αντί των εντεταλμένων συμβούλων προωθείται η λύση του εκτελεστικού αντιπροέδρου, θέση που πιθανώς να αναλάβει ο Τ. Καλημέρης, ενώ πιθανολογείται και η παραμονή του Κώστα Κέκη σε διαφορετικό πόστο στο Ραδιομέγαρο, ως «ειδικού σε ζητήματα διοίκησης»… Τέλος, άγνωστη περιοχή παραμένει το ζήτημα των συμβολαίων, τα περισσότερα εκ των οποίων λήγουν το καλοκαίρι και θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση για τη μείωση των μυθικών ποσών που λαμβάνουν σήμερα -χωρίς το άγχος του σημειώματος τηλεθέασης- οι αστέρες της ΕΡΤ.
Το πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι πρώτες εξαιρέσεις από την πρωθυπουργική εντολή για μείωση κατά 10% των αμοιβών των στελεχών της διοίκησης, που φέρουν την υπογραφή προσώπων της ΕΡΤ που επελέγησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και υπήρξαν στενοί συνεργάτες του πρώην υπουργού Επικρατείας. Το δεύτερο είναι η κυρίαρχη αντίληψη της ΕΡΤ πως αυτό που επείγει δεν είναι η επίλυση του ζητήματος των πολλών, ώστε να μπορεί να παραχθεί το πρόγραμμα, αλλά η διευθέτηση ορισμένων συμβάσεων προσώπων που βρίσκονται σε θέσεις στελεχών και καταγγέλλονται ως «golden boys».


Σχολιάστε εδώ