ΝΕΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ «ΓΕΡΜΑΝΟ»!

Από τον Σεπτέμβριο, λίγες ημέρες προ των εκλογών, έχει ανατεθεί από τον ανακριτή η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης σε ορκωτούς ελεγκτές, οι οποίοι θα κρίνουν αν ήταν εύλογο το πολυσυζητημένο τίμημα εξαγοράς της «Γερμανός». Τους δόθηκε προθεσμία να ολοκληρώσουν το έργο τους ως τον Μάρτιο. Όμως, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και η τελευταία ανάθεση της πραγματογνωμοσύνης δημιουργεί πολλά ερωτήματα για την αξιοπιστία της διαδικασίας, καθώς:
• Την πραγματογνωμοσύνη ανέλαβαν δύο από τις μικρότερες εταιρείες ορκωτών ελεγκτών, η Nexia Eurostatus και η FRS Global. Αρχικά, η πραγματογνωμοσύνη είχε ανατεθεί το καλοκαίρι στην εταιρεία
BDO, από τις μεγαλύτερες του κλάδου, η οποία έχει απορροφήσει την BKR Ελεγκτική.
• Η BDO τελικά αποσύρθηκε, λόγω ασυμβίβαστου, αφού στο παρελθόν είχε επί σειρά ετών λάβει αμοιβές από τη «Γερμανός» για ελέγχους των οικονομικών της καταστάσεων. Στη συνέχεια επιχειρήθηκε από τον ανακριτή η ανάθεση σε άλλες δύο μεγάλες εταιρείες, αλλά καμία εξ αυτών δεν ανέλαβε το έργο της πραγματογνωμοσύνης και τελικά την αποτίμηση ανέλαβαν οι δύο προαναφερθείσες μικρές εταιρείες.
– Όμως και από αυτήν την ανάθεση γεννώνται σοβαρά ερωτήματα, καθώς ο ένας εκ των δύο βασικών εταίρων της FRS Global είναι ο ορκωτός ελεγκτής Αστέριος Ι. Κουφός. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Π», ο κ. Κουφός εργάσθηκε επί σειρά ετών μέχρι και πρόσφατα (το 2007) στην εταιρεία BKR (που σήμερα έχει πλέον συγχωνευθεί με την BDO). Η BKR για χρόνια λάμβανε αμοιβές, όπως προαναφέρθηκε, από τη «Γερμανός» για τον έλεγχο των ισολογισμών της. Επιπλέον, εναντίον του κ. Κουφού εκκρεμεί πειθαρχική δίωξη ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων. Το ερώτημα που καλείται τώρα να απαντήσει ο ανακριτής, υπό το φως των νέων στοιχείων, είναι πόσο κατάλληλη μπορεί να θεωρηθεί η εταιρεία FRS Global για να διενεργήσει τη συγκεκριμένη πραγματογνωμοσύνη.
Οι σημερινές αποκαλύψεις του «Π» δημιουργούν νέα σοβαρή πίεση για αποτελεσματική θωράκιση της ανακριτικής διαδικασίας, καθώς το πόρισμα των πραγματογνωμόνων θα βαρύνει αποφασιστικά στην τελική απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, σχετικά με το αν θα παραπεμφθούν τελικά στο ακροατήριο κορυφαία στελέχη του ΟΤΕ και της «Γερμανός», κατά τον χρόνο της εξαγοράς, με κατηγορίες για απιστία, απάτη, χειραγώγηση μετοχής και ξέπλυμα χρήματος σε βαθμό κακουργήματος.
Τα ερωτήματα για την Εξεταστική
Από την Εξεταστική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί στη Βουλή αναμένεται να διερευνηθούν κρίσιμες παράμετροι της πολυσυζητημένης συμφωνίας εξαγοράς, που ως τώρα έχουν μείνει στο σκοτάδι:
1. Τι αναφέρεται στην έκθεση αποτίμησης της «Γερμανός» για λογαριασμό του ΟΤΕ, που διενήργησε η Credit Suisse, επιβεβαιώνοντας το εύλογο του υψηλού τιμήματος; Σε ποια δεδομένα και προβλέψεις στηρίχθηκε ο διεθνής οίκος για να κρίνει εύλογη την καταβολή 1,3 δισ. ευρώ για τη «Γερμανός»;
2. Τι αναφέρεται στο πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που ολοκλήρωσε με μεγάλη καθυστέρηση την έρευνά της για πιθανή χειραγώγηση της μετοχής της «Γερμανός» στο διάστημα που προηγήθηκε της ανακοίνωσης της εξαγοράς, καθώς και στο αποδεικτικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί, όπου περιλαμβάνονται και οι ηχογραφημένες συνομιλίες με στελέχη χρηματιστηριακής εταιρείας;
3. Ποιος ήταν ο ρόλος του Γιώργου Αλογοσκούφη στην υπόθεση; Ο κ. Βουρλούμης έχει αποκαλύψει ότι είχε ενημερώσει τον κ. Αλογοσκούφη αρκετούς μήνες πριν από την ανακοίνωση της εξαγοράς – πρόκειται για μια «διαρροή» προνομιακής πληροφορίας, που απαγορεύεται αυστηρά από τη χρηματιστηριακή νομοθεσία.
Ο τέως βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μανώλης είχε μιλήσει αρκετά στον ανακριτή για τον ρόλο του κ. Αλογοσκούφη, για τον οποίο πάντως οι όποιες ποινικές ευθύνες έχουν παραγραφεί με το κλείσιμο της Βουλής, τον περασμένο Μάιο.
Καθώς, λοιπόν, η συμφωνία εξαγοράς «πολιορκείται» από όλες τις πλευρές, είναι απορίας άξιον αν ο αποχωρών από τον ΟΤΕ Π. Βουρλούμης θα προχωρήσει, όπως είχε προαναγγελθεί πρόσφατα, στην ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς, με την απόκτηση από την Cosmote και του τελευταίου πακέτου μετοχών της «Γερμανός» που δεν βρίσκεται σήμερα στην κατοχή της (10%). Το πακέτο αυτό επρόκειτο αυτές τις ημέρες να περάσει στην Cosmote, στην… τιμή ευκαιρίας των 170 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ