Καταθέσεις 5,5 δισ. ευρώ έφυγαν στο εξωτερικό Οκτώβρη – Νοέμβρη!

Μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι μέχρι την απειλή υποβολής παραίτησης έφτασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος, εξαιτίας του χειρισμού από άλλα κυβερνητικά στελέχη του θέματος της εθελουσίας εξόδου στον ΟΛΠ. Και χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, για να μη λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η κρίση αυτή!

Ακολούθησαν οι «ρουκέτες» που εξαπέλυσαν δύο ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι Βάσω Παπανδρέου και Κώστας Σκανδαλίδης, στη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό, που θεωρήθηκαν «κραυγές αγωνίας» ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη.

Πράγματι, αυτή η… άπνοια, η αναβλητικότητα, η αναποφασιστικότητα που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση απʼ την κορφή μέχρι τους υπουργούς, την ώρα που η χώρα μας δέχεται τη μια υποβάθμιση μετά την άλλη και η αγορά ψυχορραγεί, πολλαπλασιάζουν τις ήδη βαρύτατες παρενέργειες της κρίσης στην οικονομία. Και παράλληλα δημιουργεί το ψυχολογικό υπόβαθρο που οδηγεί σε περαιτέρω επιδείνωση.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν –και τα παρακολουθεί με μακαριότητα και χωρίς να παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα η κυβέρνηση– όταν τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού:

• Κατά το δίμηνο Οχτώβρη – Νοέμβρη πάνω από 5,5 δισ. ευρώ από καταθέσεις στις τράπεζες έφυγαν για το εξωτερικό! Αυτή η φυγή, που μάλιστα συνεχίζεται, οφείλεται αφενός στην κυβερνητική εξαγγελία περί αύξησης της φορολογίας των τόκων και αφετέρου στην έτερη κυβερνητική εξαγγελία περί υποχρέωσης καταγραφής των καταθέσεων στο «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ».

• Έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος υπογράμμισε στο «ΠΑΡΟΝ» ότι η αγωνία κι ο πανικός της κυβέρνησης πλέον (θα) είναι αν κάθε 15 μέρες θα υπάρχουν χρήματα ακόμα και για την πληρωμή μισθών και συντάξεων!

• Εκτός απʼ την πιστοληπτική υποβάθμιση της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης –και αυτό αποσιωπήθηκε πλήρως απʼ τα περισσότερα ΜΜΕ– υποβαθμίστηκε και η πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών. Και ήδη δεν είναι λίγες οι τράπεζες που φοβούνται ότι στο προσεχές μέλλον θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας και δανεισμού…

• Η εκτίμηση είναι ότι, όταν θα ξεκινήσει η επιτήρηση απʼ την ΕΕ και στον βαθμό που μέχρι τότε δεν θα έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα, τότε δεν θα είναι η ελληνική κυβέρνηση που θα λαμβάνει μέτρα, αλλά οι επιτηρητές (ΕΕ, ίσως και ΔΝΤ). Βέβαια, υπάρχει και η… πονηρή άποψη, σύμφωνα με την οποία επίτηδες η κυβέρνηση μέχρι Φλεβάρη – Μάρτη θα πηγαίνει σερνόμενη, ώστε μετά να έχει το άλλοθι πως τα σκληρότατα μέτρα δεν τα έλαβε αυτή, αλλά οι… κακοί επιτηρητές!

Ανατροπή του κλίματος προσδοκιών

Η έντονη κριτική που ασκείται ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη εστιάζεται στο ότι αυτή η κυβερνητική αναβλητικότητα:

– Αυξάνει τις επιπτώσεις της κρίσης και στην αγορά και στα ελληνικά νοικοκυριά.

– Μειώνει και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς τα αποθέματα ανοχής του λαού έναντι της κυβέρνησης. Μάλιστα δεν λείπουν οι φόβοι για κοινωνικές εκρήξεις ανεξέλεγκτες απʼ τον νέο χρόνο.

– Ανατρέπει το κλίμα προσδοκιών που είχε σηματοδοτήσει η εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Φαίνεται, όπως μας τόνισε έτερο κυβερνητικό στέλεχος, ότι «αν είναι ένας τομέας όπου η κυβέρνηση διακρίνεται, είναι αυτός της επικοινωνίας, τα πάντα τα έχουμε αναγάγει σε επικοινωνία και πέραν αυτού… ουδέν»!

Αλλά το περίεργο (;) είναι πως ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι ικανοποιημένος ούτε και απʼ τις επικοινωνιακές επιδόσεις της κυβέρνησής του!

Θεωρεί ότι και εκεί παρατηρείται αλαλούμ.

Έτσι, διόρισε άλλη μια (!) άτυπη επιτροπή επικοινωνιακού συντονισμού των κυβερνητικών δράσεων, αποτελούμενη απʼ τους Χάρη Παμπούκη (επικεφαλής), Γιάννη Ραγκούση, Σωκράτη Ξυνίδη, Νίκο Αθανασάκη, Γιώργο Ελενόπουλο και κατά περίπτωση απʼ τους εμπλεκόμενους υπουργούς…

Οι «ρουκέτες» Βάσως – Σκανδαλίδη

Όπως προαναφέραμε, η κριτική που άσκησαν στα κυβερνητικά πεπραγμένα για την οικονομία (ή… για τα μη πεπραγμένα) η Β. Παπανδρέου και ο Κ. Σκανδαλίδης ήταν οξεία. Και προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι οι «νταβατζήδες» της ενημέρωσης υποβάθμισαν το θέμα, σε πλήρη αντίθεση με ο,τι έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν!

Η κριτική τους εστιάστηκε βασικά στο έλλειμμα αποφασιστικότητας, στη μεγάλη καθυστέρηση ανακοίνωσης μέτρων και στη δειλία της κυβέρνησης να πει καθαρά ότι τα μέτρα που απαιτούνται θα είναι αναπόφευκτα σκληρά.

Χαρακτηριστικά, η Β. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων:

«Πρέπει να έχουμε το θάρρος να πούμε στον ελληνικό λαό ότι έρχονται πολύ δύσκολες μέρες… Δεν νοούνται αναβολές. Δεν νοούνται αργοπορίες. Ακόμα και λόγω των καλύτερων προθέσεων. Και βέβαια δεν νοείται αναποφασιστικότητα, που οδηγεί σε καθυστερήσεις. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την περασμένη Δευτέρα θα ήταν πολύ πιο ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, αν είχαν ανακοινωθεί στις πρώτες δεκαπέντε ημέρες μετά τις εκλογές… Κάθε μέρα που περνάει είναι κρίσιμη…».

Απʼ τη μεριά του ο Κ. Σκανδαλίδης επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Αν δεν την επιχειρήσουμε τώρα αυτή την ανασυγκρότηση, θα την επιβάλει η παγκοσμιοποίηση, ο διεθνής ανταγωνισμός και οι δυνάμεις της αγοράς, με δραματική συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας…».

Μετέωρη η κυβέρνηση

Σταθερή γραμμή πλεύσης στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας αναζητεί εναγωνίως το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά κυρίως τα στελέχη, οι βουλευτές και οι υπουργοί, που αισθάνονται ότι η κυβέρνηση είναι τελείως μετέωρη σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική της.

Στο ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα για τους μέχρι τώρα χειρισμούς, υπάρχει και γκρίνια και κριτική, που επικεντρώνονται στην ασάφεια που εκπέμπουν οι αντικρουόμενες πολλές φορές δηλώσεις και διαρροές μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών για το αν τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι «σκληρά» ή «ήπια».

Στις συζητήσεις που γίνονται υποστηρίζεται ότι θα έπρεπε λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης να ανασταλεί για ένα ή δύο έτη η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων για παροχές και παράλληλα να παγώσουν για έναν χρόνο οι αυξήσεις των υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως τονίζουν πολλά στελέχη, μέσα από αυτήν την επιλογή θα εξασφαλιζόταν μια σημαντική ποσοστιαία μείωση του ελλείμματος και θα στελνόταν ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στις αγορές, δίχως να επιβαρυνθούν τα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια. Στις ίδιες συζητήσεις εκφράζεται διαφωνία για την αύξηση των έμμεσων φόρων και των φορολογικών συντελεστών και τονίζεται ότι είναι λάθος η φορολογική επιβάρυνση σε μια αγορά που βρίσκεται σε ύφεση. «Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών είναι λάθος διότι επιβαρύνονται πάλι οι συνεπείς. Το ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής για να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Εκεί θα έπρεπε να πέσει το βάρος, παράλληλα με το πάγωμα στις αυξήσεις των υψηλόμισθων υπαλλήλων του Δημοσίου και την καθυστέρηση στη υλοποίηση του κοινωνικού πακέτου», υποστήριζαν χαρακτηριστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ