Η δημόσια και η εκκλησιαστική περιουσία θα χρηματοδοτήσουν το Ασφαλιστικό

Δύο διευκρινίσεις κρίσιμες για τη συνέχιση του κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό με την παρούσα σύνθεση κάνει στο «ΠΑΡΟΝ» ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης. Προηγήθηκε η συνάντηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κατά την οποία ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε για συζήτηση την κυβερνητική πρόταση με θέμα τις πηγές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος. Οι αντιπροτάσεις της ΓΣΕΕ θα κατατεθούν στις 12 Ιανουαρίου (θα καταθέσουν και οι εργοδότες τις δικές τους) και συμφωνήθηκε να αναζητηθούν από κοινού οι τρόποι χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων. Επίσης, αποφασίστηκε η δημιουργία Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, η οποία μέχρι τον Ιούνιο θα καταρτίσει νέα αναλογιστική μελέτη ώστε όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό να στηρίζεται στη μελέτη αυτή.
Στις προτάσεις της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες:
• Φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.
• Φορολόγηση των εφοπλιστών.
• Ποσοστό στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για όποιον υπογράφει σύμβαση για δημόσια έργα.
Πρόκειται για άμεσα εισπράξιμους πόρους, που θα ανακουφίσουν οικονομικά το ασφαλιστικό μας σύστημα.
Ως προς τις διευκρινίσεις του κ. Κουτρουμάνη που προαναφέρθηκαν, αφορούν την πρόταση του κ. Λοβέρδου σύμφωνα με την οποία στους νέους πόρους μπορεί να συμπεριληφθεί «άμεση φορολογία για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών» και «ίσως γενικότερα να ενισχυθεί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας». Ο υπουργός δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις και περιορίστηκε να δηλώσει ότι μέτρα φορολογικού χαρακτήρα δεν είναι νοητά αν δεν έχουν την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών. Ως προς το θέμα της βασικής σύνταξης, η ΔΑΚΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα αποχωρούσε από τον διάλογο σε περίπτωση που η κυβέρνηση επέμενε στην επιλογή αυτή, καθώς θα σήμαινε πως καταπατούνται εμμέσως τα τρία «δεν» που αποτελούν μέχρι τώρα την «κόκκινη γραμμή» για τη ΓΣΕΕ: όχι στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, όχι στη μείωση των συντάξεων, όχι στην αύξηση των εισφορών.
Στη δέσμη των προτάσεών του για τις πηγές χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού ο κ. Λοβέρδος διαβεβαίωσε ότι για την κυβέρνηση «η αρχή της τριμερούς χρηματοδότησης αποτελεί καταστατική αρχή». Στο πλαίσιο της αρχής αυτής, όπως είπε ο υπουργός, η πρόταση της κυβέρνησης είναι η λογιστική διάκριση ανάμεσα στις συντάξεις και τις άλλες παροχές προνοιακού χαρακτήρα από τη μια πλευρά και στις ασφαλιστικές παροχές από την άλλη. Η κατευθυντήρια σκέψη εδώ είναι το κράτος να αναλάβει συντάξεις – προνοιακές παροχές και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) το κόστος των ασφαλιστικών παροχών.
Για το 2009 η τακτική και η έκτακτη κρατική χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού υπερέβη τα 18,5 δισ. ευρώ!
Για την αυτοχρηματοδότηση του συστήματος προτείνονται μεταξύ άλλων:
• Η νομική κατοχύρωση σταθερής και μόνιμης ρύθμισης των οφειλών.
• Η αξιοποίηση των πόρων και της περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων.
• Η εξοικονόμηση χρημάτων με τη μείωση της σπατάλης στα φάρμακα, στα αναλώσιμα υλικά και στις ιατρικές υπηρεσίες. (Από την 1η Μαΐου θα αρχίσει ο ολοκληρωμένος και καθολικός ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφησης.)
Στην αύξηση της βάσης των εσόδων του Ασφαλιστικού εντάχθηκε και η εισφοροδιαφυγή, που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ το 2009. Ο υπουργός πρότεινε δύο τρόπους για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής: Ο πρώτος ήταν επίταση των ελέγχων για την είσπραξη των οφειλομένων (σ.σ.: Πρόκειται για την –κοινή– διακήρυξη όλων των υπουργών Εργασίας από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, όμως ελλείψει πολιτικής βούλησης ηγηθήκαμε σε μεγάλο βαθμό στην προβληματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ασφαλιστικά μας ταμεία).
Ο δεύτερος τρόπος που πρότεινε ο υπουργός, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των εμπειρογνωμόνων της ΓΣΕΕ, αφορούσε «την είσπραξη των εισφορών ως ποσοστού επί του ”τζίρου” των επιχειρήσεων, με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστών επί των αποδοχών των εργαζομένων».
Στις κυβερνητικές προτάσεις για την αύξηση της βάσης εσόδων του Ασφαλιστικού περιλαμβάνονται:
• Η ένταξη στο σύστημα άνω των 100.000 παράνομων μεταναστών. Η μείωση της αδήλωτης εργασίας. Η ενιαία ένταξη στο σύστημα των εργαζομένων συνταξιούχων με ίδιους όρους ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών από τον
ΟΑΕΔ, ειδικότερα για τους επιδοτούμενους ανέργους. Η εξάλειψη όλων των γκρίζων εργασιακών και ασφαλιστικών παροχών και η σαφής οριοθέτηση της ασφαλιστικής ύλης του κάθε Ταμείου και, τέλος, η ανταποδοτικότητα, αφού θα θεμελιώνεται η αναλογική σχέση σύνταξης – εισφορών και χρόνου εργασίας.


Σχολιάστε εδώ