ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΟΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ – ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ

Πιο συγκεκριμένος και παρουσιάζοντας εναλλακτική πρόταση και μάλιστα με περιεχόμενο, μεταξύ άλλων, όχι στις φοροεπιδρομές, ναι σε μέτρα ανάπτυξης και στήριξη των μικρομεσαίων, εμφανίστηκε ο Αντ. Σαμαράς.
Περισσότερο με προεκλογική ομιλία, παρά με ομιλία πρωθυπουργού στο κλείσιμο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό έμοιαζε η ομιλία του Γ. Παπανδρέου την Τετάρτη το βράδυ στη Βουλή.
Γενικές αρχές, χιλιοειπωμένες, ανούσιοι βερμπαλισμοί, επίθεση στη ΝΔ ήσαν τα χαρακτηριστικά του. Κι όλα αυτά 80 μέρες μετά τις εκλογές, 80 μέρες που ο ίδιος είναι πρωθυπουργός της χώρας.
Τίποτα νέο, κανένα μήνυμα στον λαό που αγωνιά, αισθάνεται να βρίσκεται σε ένα τούνελ απ’ το οποίο πολύ δύσκολα θα βγει και θέλει να δει κάποια προοπτική. Εκτός αν ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται τις γενικολογίες ωσάν μήνυμα ελπίδας και προοπτικής…
Μέχρι που μπέρδεψε τις κλίνες εντατικής θεραπείας με… μονάδες εντατικής θεραπείας!
Στην ουσία ο Γ. Παπανδρέου, ίσως θορυβημένος απ’ την προηγηθείσα ομιλία του Αντ. Σαμαρά, περιορίστηκε σε μια επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βγάζοντας έτσι μια αδυναμία, μια αμηχανία. Κάτι που έκαναν πριν απ’ αυτόν τόσο ο Θ. Πάγκαλος, όσο κι ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Άλλωστε αυτή ήταν συνολικά η στρατηγική της κυβέρνησης, όλες τις μέρες της συζήτησης του προϋπολογισμού.
Κοίταζε πίσω, δεν κοίταζε μπροστά, όπως επιβάλλεται για τον πρωθυπουργό της χώρας. Απ’ αυτόν ο λαός αναμένει προοπτική, όχι επιστροφή στη… λογική της αντιπολίτευσης.
Ίσως η ομιλία να ταίριαζε στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, αλλά όχι στη συζήτηση του προϋπολογισμού…
Καθόλου συγκεκριμένος, για άλλη μια φορά, αν και η σοβαρότερη κριτική που του ασκείται, ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη, είναι ακριβώς το έλλειμμα συγκεκριμένων προτάσεων, ειδικά για την έξοδο απ’ τη βαθιά οικονομική κρίση.
Ακόμα και για τη ρουσφετολογική λογική της ΝΔ μίλησε, τη στιγμή που το ρουσφέτι οργιάζει επί των 80 ημερών πρωθυπουργίας του και μάλιστα σε αυτό διακρίνονται και άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος και τα περίφημα «βιογραφικά» έχουν κουρελιαστεί στην πράξη!
Χαρακτηριστικό της αμηχανίας του ακόμα και το γεγονός ότι μετά την ομιλία Σαμαρά χρειάστηκε να μεσολαβήσουν δύο ομιλίες (του Θ. Πάγκαλου και του εριστικού και προκλητικού Γ. Παπακωνσταντίνου) αντί μιας που συνηθιζόταν, μέχρι να μιλήσει ο πρωθυπουργός…
Και κάτι τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, αντίθετα, σημαντικότατο.
Ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε εκτενή αναφορά στα εθνικά θέματα καθώς και στο ζήτημα που προέκυψε πρόσφατα, τη χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς, απ’ την ομιλία του πρωθυπουργού οι αναφορές αυτές έλειψαν…
Σαμαράς: Υπάρχει εναλλακτική λύση
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ προτάσεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την έξοδο της χώρας από το αδιέξοδο κατέθεσε ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρότεινε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων, συγκεκριμένων και κοστολογημένων, που κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος συγκριτικά με την ασκούμενη από τη σημερινή κυβέρνηση πολιτική.
Μέτρα που υπηρετούν διπλό στόχο:
– Περιορισμό του ελλείμματος με μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων, χωρίς τα βάρη να μετατίθενται στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.
– Εφαρμογή αναπτυξιακών μέτρων με μικρό δημοσιονομικό κόστος που θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Ο κ. Σαμαράς αντιτάχθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης για αύξηση των φόρων, που όπως είπε θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας, προτείνοντας εναλλακτικά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του στην αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα, αλλά διαφώνησε με την ενδεχόμενη αύξηση του φόρου στα καύσιμα, τονίζοντας ότι το κόστος θα επιβαρύνει κυρίως τους οικονομικά ασθενέστερους. Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αύξηση της φορολογίας στις κληρονομιές και τις γονικές παροχές.
Χαρακτήρισε αψυχολόγητες τις κατά καιρούς δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου ότι η οικονομία βρίσκεται στην εντατική ή η Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, που επέδρασαν αρνητικά για τη χώρα μας στις διεθνείς αγορές. Ο κ. Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στις δύο γραμμές που υπάρχουν στην κυβέρνηση ως προς την άσκηση της οικονομικής πολιτικής, γεγονός που προκαλεί σύγχυση και στέλνει αντιφατικά μηνύματα στις αγορές. Αναφορά που ενόχλησε την κυβερνητική πλευρά και υποχρέωσε τον υπουργό Οικονομικών να… διευκρινίσει ότι εφαρμόζεται η πολιτική που χαράζει ο Γ. Παπανδρέου.
Στο τομέα των εθνικών θεμάτων οριοθέτησε με σαφήνεια τις «κόκκινες γραμμές» της Νέας Δημοκρατίας. Για το Κυπριακό τόνισε ότι η όποια λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του
ΟΗΕ, αλλά και τους Κοινοτικούς κανονισμούς και πρόσθεσε ότι «αν έρθει ένα νέο σχέδιο Ανάν θα καταλήξει στο καλάθι των αχρήστων»! Ακόμη εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μας συγκλόνισε όλους η δήλωσή του «με σταυρώνουν»». Ο κ. Σαμαράς πήρε σαφείς αποστάσεις από τις αποφάσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο ζήτημα της μετανάστευσης, κάνοντας λόγο για αποσπασματικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν σε άλλες χώρες και στη πορεία άλλαξαν ριζικά. Παρατήρησε ότι το ζητούμενο δεν είναι η νομιμοποίηση των μεταναστών, αλλά η αφομοίωση και η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μαζική και άκριτη νομιμοποίηση των μεταναστών και ζήτησε να ξεκινήσει ένας ευρύς πολιτικός και κοινωνικός διάλογος προκειμένου να τεθούν συγκεκριμένα και ουσιαστικά κριτήρια.


Σχολιάστε εδώ