Απεργία στις αρχές του 2010 αποφασίζει η ΑΔΕΔΥ

Η ομόφωνη απόφαση της ΑΔΕΔΥ εκφράζει στην πραγματικότητα την οργή και την απόγνωση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα που για πολλοστή φορά υφίστανται εισοδηματική λιτότητα, ενώ αν υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες το 2010 θα είναι η δεύτερη χρονιά παγώματος των αποδοχών τους. Με τον υπέρμαχο του παγώματος των αποδοχών κ. Κ. Μίχαλο, καυστικός αλλά και προειδοποιητικός υπήρξε σε ραδιοφωνική «συζήτησή» τους ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, που του δήλωσε ευθέως ότι «αν μπούμε (σ.σ.: εργοδότες, συνδικάτα) στη μάχη να παγώσει ο ένας το αίμα του άλλου, είναι εύκολο κι εμείς να βγούμε και να πούμε ούτε ένα ευρώ στην κατανάλωση, όμως αυτό θα ήταν ανεύθυνο». Η σύγκρουση με την εργοδοσία είναι προφανής, όπως αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ δεν τοποθετήθηκε στην εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για πάγωμα στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων από 2.000 ευρώ και άνω.
Η ΠΑΣΚ/ΔΥ εκτιμά ότι η γραμμή για έξοδο από την κρίση που επέλεξε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, δεν είναι γραμμή επιταγής και εφόσον κινηθεί και η κοινωνία, τότε υπάρχουν πράγματι ελπίδες για «ισορροπημένη» διέξοδο από την κρίση. Διαφορετικά, σύμφωνα με την ΠΑΣΚ/ΔΥ, και «η γραμμή θα βουλιάξει και η κοινωνία θα απομακρυνθεί από την πολιτική ηγεσία».
Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη το πρωί ήταν πολύωρη και βρήκε όλους τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους σε πλήρη αντίθεση με τη -νέα- περικοπή των αποδοχών τους αν εμμείνει σε αυτήν την απόφαση η κυβέρνηση, ενώ εξέφρασαν εντονότατη ανησυχία για τη «σιωπή» των αρμοδίων απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία τους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μόνο για το Ταμείο Πρόνοιας, απαιτείται το ποσόν των 800 εκατομμυρίων ευρώ για να αντεπεξέλθει στις άμεσες υποχρεώσεις του, ενώ η καταβολή του εφάπαξ σε συνταξιούχους, ενδεχομένως να καταβληθεί και ύστερα από δύο χρόνια.
Για μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% μιλά ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Βρεττάκος, που καταγγέλλει ότι «με πρόσχημα την καμένη γη που παρέλαβε από τη ΝΔ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παγώνει και πάλι τις αυξήσεις στο Δημόσιο για όσους έχουν πάνω από 1.400 ευρώ καθαρά, απολύει δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, παγώνει και πάλι τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, διαλύοντας τα Ταμεία μας και προετοιμάζει το έδαφος για νέα περικοπή των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων». Η ΑΔΕΔΥ προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει και τη νέα επίθεση κατά των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που θα έχει ως συνέπεια την παραμονή από 7 έως και 17 χρόνια επιπλέον στην εργασία δεκάδων χιλιάδων μητέρων με ανήλικα παιδιά.


Σχολιάστε εδώ