Καλά κρυμμένα «μυστικά» στο κονδύλι των συμβασιούχων

Για το έτος 2010 σταδιακά θα γίνει περικοπή έως και 30% στα ακριβά συμβόλαια της κρατικής τηλεόρασης. Τα ποσά που δίνει η κρατική τηλεόραση για τα συμβόλαια αποτυπώνονται κυρίως στο συνολικό κονδύλι που δίνεται κάθε χρόνο για τους συμβασιούχους και εγκρίνονται συνολικά με υπουργικές αποφάσεις.
Ας δούμε λοιπόν τι προβλέπει η ΕΡΤ για το 2010 μέσα από τον προϋπολογισμό της. Ενώ φαίνεται πως το ποσόν που θα διαθέσει για να εξασφαλίσει αθλητικά δικαιώματα θα είναι 25 εκατ. ευρώ το 2010, το κόστος των συμβασιούχων είναι λίγο μεγαλύτερο, στα 29,6 εκατ. ευρώ. Αφορά πάσης φύσεως αμοιβές και όχι τους μισθούς που λαμβάνουν οι συμβασιούχοι των ειδήσεων ή των εκπομπών, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στο Ραδιομέγαρο καλύπτοντας τις πάγιες ανάγκες της εταιρείας.
Το ποσόν κατευθύνεται στις Γενικές Διευθύνσεις της ΕΡΤ. Έτσι, οι εξωτερικοί συνεργάτες της Διεύθυνσης Ενημέρωσης κοστίζουν 12,2 εκατ. ευρώ και της Γενικής Διεύθυνσης Τηλεόρασης 5,9 εκατ. ευρώ. Το πλέον εντυπωσιακό είναι πως ο τομέας της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Καραμανλή, με 3 επίγεια κανάλια, έχει κόστος ελαφρώς μικρότερο από της Γενικής Διεύθυνσης Τηλεόρασης, στα 5,24 εκατ. ευρώ. Ποιες ήταν οι ανάγκες αυτές που οδήγησαν την ΕΡΤ στο να συνάψει νέες συμβάσεις για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση όταν το επίπεδο της διείσδυσής της στη χώρα είναι πολύ μικρό; Στον προϋπολογισμό του 2010 αναφέρεται πως «τα κανάλια της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης συνεχίζουν την ανάπτυξη των αθλητικών προγραμμάτων (handball, Πρωτάθλημα Σκωτίας, Ολλανδίας, Κύπελλο Αγγλίας), καθώς και τη θεματολογική ανάπτυξη του magazino infoplus».
Η Γενική Διεύθυνση Ραδιοφωνίας έχει μικρότερο κόστος σε συμβασιούχους, με 2,7 εκατ. ευρώ, και η ΕΡΤ3 μόλις 1,62 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ίσως πως οι αμοιβές στη Θεσσαλονίκη είναι μικρότερες. Τα παραπάνω ποσά από τον ετήσιο προϋπολογισμό αποκτούν ξεχωριστή σημασία αν τεθούν δίπλα τους τα ποσά που ενέκριναν οι υπουργικές αποφάσεις για το έτος 2009.
Για παράδειγμα, για τη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης η απόφαση των Προκόπη Παυλόπουλου και Νίκου Λέγκα στις 10 Ιουλίου 2009 καθορίζει το ποσόν των 14 εκατ. ευρώ για τις συμβάσεις έργου 381 ατόμων. Εκ του ποσού αυτού τα 10,4 εκατ. ευρώ προβλέπονταν για τους 176 δημοσιογράφους της ενημέρωσης.
Είναι φανερό ακόμη και με απλές αριθμητικές πράξεις πως το ποσόν αυτό δεν αφορά μόνο συμβασιούχους με αμοιβές 1.000 ευρώ τον μήνα.
Είναι ενδεικτικό πάντως πως το κόστος εργασίας στην ΕΡΤ για το τακτικό προσωπικό ανέρχεται στο 47,82% των εσόδων και με την προσθήκη του κόστους των πρόσθετων αμοιβών (υπερωρίες), των χρημάτων για τους συμβασιούχους και τις ομάδες εργασίας (!) ο σχετικός λογαριασμός αυξάνεται στο 61,16% των εσόδων. Για το τακτικό προσωπικό της η ΕΡΤ προϋπολογίζει ποσόν 167 εκατ. ευρώ και για την έξοδο των εργαζομένων από την υπηρεσία ποσόν 1 εκατ. ευρώ, ενώ για πρόσθετες αμοιβές υπάρχει πρόβλεψη 16.637.500 ευρώ, με τη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης να ζητάει ποσόν 5,5 εκατ. ευρώ, τη Γενική Διεύθυνση Τηλεόρασης 3,5 εκατ. ευρώ και την ΕΡΤ3 ποσόν 2,2 εκατ. ευρώ.
Κόστος 22,7 εκατ. ευρώ στο 9μηνο
για τους συμβασιούχους
Αποκαλυπτικά είναι και τα οικονομικά στοιχεία απολογισμού για τους συμβασιούχους έργου. Σύμφωνα με αυτά, η ΕΡΤ στο 9μηνο κατέβαλε το ποσόν των 22,7 εκατ. ευρώ για τις αμοιβές και τις εργοδοτικές εισφορές των εξωτερικών της συνεργατών. Το μεγαλύτερο κόστος ανήκει, όπως είναι λογικό, στη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης με 8,7 εκατ. ευρώ, όμως και εδώ το εντυπωσιακό ποσόν έρχεται από την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, η οποία κατέβαλε σε αμοιβές 4,9 εκατ. ευρώ! Η Γενική Διεύθυνση Τηλεόρασης, που σχετίζεται άμεσα με την παραγωγή προγράμματος, πλήρωσε στο 9μηνο 3,6 εκατ. ευρώ, η Ραδιοφωνία 2,8 εκατ. ευρώ και η ΕΡΤ3 1,2 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ