Η κυβέρνηση υπό πίεση

Με το καλημέρα της νέας διακυβέρνησης άρχισαν τα όργανα. Ο πρώτος «θίασος» επί σκηνής οι κομάντος του ΚΚΕ από τον χώρο της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, που απαίτησαν εδώ και τώρα από τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο να τους ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα πριν καν αναγνωσθούν στη Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Μετά ταύτα επί σκηνής και η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, που προς το παρόν διευθέτησε η κ. Κατσέλη, από κοντά η καυτή πατάτα των Stage, τα τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού και τα μεγάλα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων.

•Τώρα εμφανίστηκαν επί σκηνής και τα διαπλεκόμενα, ήδη άρχισαν οι «διακριτικές» προειδοποιητικές βολές από τα τηλεπαράθυρα των καναλιών, τα οποία και ελέγχουν. Προφανώς λένε εμμέσως στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου: «Ή τα βρίσκουμε ή θα σου κάνουμε τη ζωή δύσκολη». Και όντως έχουν την ισχύ να κάνουν τη ζωή δύσκολη στην κυβέρνηση, αφού η τελευταία καλείται να διαχειριστεί δύσκολα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, τα οποία είναι δυσεπίλυτα. Μάλλον ο κ. Παπανδρέου πρέπει τάχιστα να βάλει κανόνες διαφάνειας απολύτως ακλόνητους, ώστε να το πάρουν απόφαση τα «συμφέροντα» και να σταματήσουν τις κεκαλυμμένες επιθέσεις από τα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία χρησιμοποιούν ως πολιορκητικό κριό.

•Οσονούπω όμως θα βγει στην επιφάνεια και νέο πρόβλημα –και μάλιστα εκ των έσω– για τον κ. Παπανδρέου. Στον κομματικό χώρο και στον στενό περίγυρο του ΠΑΣΟΚ διακινείται μια υπόγεια δυσφορία για τον αποκλεισμό των κομματικών στελεχών από θέσεις ευθύνης στο σύστημα διακυβέρνησης. Έτσι ο αποκλεισμός του κόμματος από το κράτος κινδυνεύει να δημιουργήσει χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος, με αποτέλεσμα να μη στηρίζεται το κυβερνητικό έργο από τον κομματικό μηχανισμό. Από τώρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαμαρτύρονται υπόγεια, λέγοντας: «Είναι μειονέκτημα να είσαι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ;».


Σχολιάστε εδώ