Τι σημαίνει η κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης

Δεν μπορείς την ώρα που οι Σκοπιανοί με ΛΥΣΣΑ προσπαθούν να βάλουν χέρι στο όνομα Μακεδονία και δεν κάνουν ρούπι πίσω, αλλά αντίθετα ζητάνε «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα», εσύ να πετάς στο καλάθι των αχρήστων το όνομα Μακεδονία.

Δεν μπορείς όταν βλέπεις τα στρατηγικά σχέδια και τις κινήσεις της Τουρκίας για να μετατρέψει τη μουσουλμανική μειονότητα σε τουρκική, τη στήριξη που προσφέρει το πρακτορικό Προξενείο στους επικεφαλής των μουσουλμάνων, τις συνεχείς παρεμβάσεις και επισκέψεις τούρκων υπουργών, τις απαιτήσεις για την εκλογή των μουφτήδων, να βγαίνει μουσουλμάνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και να λέει ότι η Θράκη είναι συνέχεια του τουρκικού έθνους, εσύ να βγάζεις από την κυβέρνησή σου το υπουργείο Θράκης… Όταν μάλιστα ο αγωνιστής Βάσος Λυσσαρίδης, που κανείς δεν μπορεί να τον πει πατριδοκάπηλο και εθνικιστή, έχει από χρόνια κρούσει την καμπάνα, μιλώντας για επερχόμενη κυπροποίηση της Θράκης…

Τι μήνυμα στέλνεις σʼ αυτούς τους γείτονές μας, αλλά και στις φιλικές προς τα Σκόπια και την Άγκυρα χώρες; Ότι δεν σε απασχολεί, ότι δεν ανησυχείς ή αφήνεις να εννοηθεί στους… ενδιαφερόμενους ότι το συζητάς, δεν έχεις αντίρρηση να μπει στο τραπέζι η Μακεδονία και η Θράκη…

Είπαν, για να περάσει ανώδυνα η κατάργηση, ότι και που υπήρχε το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης δεν πρόσφερε τίποτε, απλώς εξυπηρετούσε το βόλεμα κάποιων να γίνουν υπουργοί! Και ότι δεν είχε αρμοδιότητες, ότι ήταν ένα γραφείο των άλλων υπουργείων, επομένως δεν χρειάζεται, το κλείνεις το μαγαζί!

Όμως ακόμη κι αν ήταν έτσι, δεν το καταργείς, αλλά το δυναμώνεις, ενισχύοντάς το με αρμοδιότητες και του δίνεις ρόλο συντονιστή για όλη τη βόρεια Ελλάδα. Και εμπροσθοφυλακής για τη λύση των προβλημάτων σʼ όλη αυτή την κυριολεκτικά ορφανή ελληνική περιοχή.

Έτσι δείχνεις ότι κάνεις πράξη την πάγια απαίτηση δεκαετιών για αποκέντρωση του αθηναϊκού κράτους και αναγέννηση της περιφέρειας με δυνατότητες αποφασιστικής παρέμβασης.

Αυτά έπρεπε να γίνουν, κύριε πρωθυπουργέ, σʼ αυτές τις κρίσιμες στιγμές με ωμές τις απειλές για τη Μακεδονία μας και τη Θράκη μας.

Ο ξεσηκωμός σε όλους τους νομούς της βόρειας Ελλάδας και ο τεράστιος προβληματισμός σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν ζήσει το Κίνημα από το ξεκίνημά του με τον πατέρα σας, θα πρέπει να σας οδηγήσουν, κύριε Παπανδρέου, σε επανεξέταση της κατάργησης του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Ακόμη και για λόγους σημειολογικούς, θα πρέπει να αποσυρθεί το λουκέτο.

Εκτός κι αν δεν πρόκειται για τυπική πράξη και νεωτερισμό, αλλά υποκρύπτει προθέσεις για συμβιβασμούς, που δυστυχώς ενισχύονται και από την ταυτόχρονη… απορρόφηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που περιείχε το Αιγαίο μας, και το σβήσιμο από τον τίτλο «υπουργείο Εθνικής Παιδείας» της λέξης «Εθνικής», που προσδιορίζει την ταυτότητα της ελληνικότητας της παιδείας μας.

Όλα αυτά προκαλούν απολύτως δικαιολογημένες ανησυχίες. Ευχόμαστε να πέφτουμε έξω. Και να μην βρισκόμαστε μπροστά σε νέες άτακτες υποχωρήσεις.


Σχολιάστε εδώ