Καθαρό ποινικό μητρώο στην Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εισηγείται την επιβολή κυρώσεων επί της Τουρκίας, η οποία αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Μεταξύ των υποχρεώσεων αυτών περιλαμβάνεται η άρση του εμπάργκο σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κύπρου, καθώς και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα.

Η υπόσχεση

Χωρίς κυρώσεις θα είναι το στρατηγικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνοδεύει την έκθεση αξιολόγησης για την Τουρκία και θα εκδοθεί στις 14 του μήνα. Την περασμένη Τετάρτη ο επικεφαλής της τουρκικής πλευράς στις ενταξιακές διαδικασίες Εγκεμέν Μπαγίς έλαβε διαβεβαιώσεις από τον κοινοτικό Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης, Όλι Ρεν ότι η Επιτροπή δεν πρόκειται να εισηγηθεί κυρώσεις. Ως προς αυτό το σκέλος τα έγγραφά της, δηλαδή η έκθεση αξιολόγησης και το στρατηγικό έγγραφο, δεν θα αλλάξουν, παρότι το θέμα θα τεθεί ενώπιον των Διευθυντών των Επιτρόπων και εν συνεχεία στις 14 του μήνα στο Κολέγιο των Επιτρόπων. Αλήθεια, πάντως, είναι ότι το προσχέδιο του στρατηγικού εγγράφου, τα κεντρικά σημεία του οποίου παραθέτουμε παρακάτω, είχε συζητηθεί την προπερασμένη Τετάρτη στο Κολέγιο των Επιτρόπων, όπου παρόντες ήταν και η Επίτροπος της Κύπρου και o Επίτροπος της Ελλάδας. Συνεπώς, Αθήνα και Λευκωσία είχαν λάβει γνώση. Οι διαβεβαιώσεις του κ. Ρεν προς τον κ. Μπαγίς φαίνεται να στηρίζονται στο ότι έχει μετρήσει τις συμμαχίες του και, επειδή οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία, θεωρεί ότι ακόμη και αν το θέμα των μη κυρώσεων τεθεί σε ψηφοφορία θα κερδίσει ο κ. Ρεν.

Η στάση της Επιτροπής είναι αντίθετη με το 2006, όταν οκτώ τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια πάγωσαν με εισήγησή της.

Στρατηγικό έγγραφο

Στο έγγραφο στρατηγικής της Επιτροπής προς το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, που θα εκδοθεί την προσεχή Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 1) Δεν εισηγείται προς το Συμβούλιο την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. 2) Τονίζει ότι η Τουρκία στηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και ότι πρέπει να συνεχίσει προς αυτήν την κατεύθυνση. 3) Επισημαίνει ότι η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της και ότι είναι απαραίτητο να το πράξει για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

«Η Τουρκία έχει συνεχίσει να εκφράζει δημόσια στήριξη στις εν εξελίξει συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, για την εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος. Ωστόσο (however), δεν έχει σημειωθεί πρόοδος προς την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και δεν έχει άρει όλα τα εμπόδια για την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, περιλαμβανομένων περιορισμών σε συνδέσμους απευθείας μεταφοράς (direct transport links) με την Κύπρο. Είναι απαραίτητο η Τουρκία να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις της πλήρως και χωρίς δυσμενείς διακρίσεις εφαρμογής τους».

Ασφάλεια

Επιπροσθέτως, το στρατηγικό έγγραφο απονέμει ίσες ευθύνες στην κυπριακή και την τουρκική κυβέρνηση για τα προβλήματα ασφάλειας που υπάρχουν στον εναέριο χώρο της περιοχής. Το ζήτημα αυτό σχετίζεται με τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Η Τουρκία περνά τα αεροσκάφη που εξέρχονται από τον δικό της εναέριο χώρο προς τις «Αρχές» του «ψευδοκράτους» αντί προς τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πέραν τούτου, καταγράφει ότι «η Τουρκία αντιτίθεται στη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ η οποία θα περιελάμβανε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ».


Σχολιάστε εδώ