Τα ζητούμενα της κάλπης

Τα πολιτικά δεδομένα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα από τις κάλπες και μάλιστα με άνετη διαφορά από το δεύτερο, τη ΝΔ. Από εκεί και πέρα παίζουν τα εξής ενδεχόμενα. Πρώτο ενδεχόμενο, νίκη του ΠΑΣΟΚ, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, οπότε θα επακολουθήσει δεύτερος εκλογικός κύκλος – τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερο ενδεχόμενο, νίκη του ΠΑΣΟΚ και αυτοδυναμία. Εδώ το ζητούμενο είναι το εύρος της αυτοδυναμίας, καθότι με άλλη άνεση θα κυβερνήσει ο Γιώργος Παπανδρέου εάν έχει πλειοψηφία των 156 κι όχι των 151 ή 152. Βέβαια το εύρος της αυτοδυναμίας συνδέεται ευθέως με το αν θα καταφέρουν ή όχι οι Οικολόγοι να διαβούν το 3%.
• Για τη ΝΔ το ρεαλιστικό ζητούμενο δεν είναι η εκλογική νίκη, αλλά το εύρος της ήττας! Όσο μικρότερες διαστάσεις έχει η ήττα, τόσο λιγότεροι θα είναι οι κραδασμοί στο εσωτερικό του κόμματος την επόμενη μέρα, πόσω μάλλον που υπάρχει και η εκκρεμότητας της προεδρικής εκλογής, η οποία μπορεί να συντηρήσει προσδοκίες, έστω και αναιμικές. Ήττα της ΝΔ με διαφορά πάνω από 4 μονάδες δύσκολα θα είναι την επαύριον διαχειρίσιμη. Το άλλο ζητούμενο για τη ΝΔ είναι εάν μετά την ήττα ο Κώστας Καραμανλής θα συνεχίσει ή θα προωθήσει τη διαδοχή του. Σε περίπτωση διαδοχής, η ΝΔ θα περάσει μια μεγάλη περίοδο εσωστρέφειας και αναταραχής.
• Με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, ό,τι το χειρότερο είναι να προκύψει από τις κάλπες παρατεταμένη ρευστότητα στη διακυβέρνηση της χώρας. Η αυτοδυναμία, λοιπόν, του ΠΑΣΟΚ είναι το εύλογο ζητούμενο για κάθε πολίτη που δεν επιθυμεί να μπει η χώρα σε περιπέτειες εν μέσω κρίσης. Γι’ αυτό και την τελευταία στιγμή, σήμερα δηλαδή, προβλέπουμε να αυξηθεί περαιτέρω η συσπείρωση των δύο μονομάχων και συνακόλουθα να συμπιεστεί το εκλογικό ποσοστό των κομμάτων διαμαρτυρίας.


Σχολιάστε εδώ