Ανοίγει ο δρόμος για διεκδικήσεις

Οι αδελφοί Φωκά κατέθεσαν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας το 2002 ζητώντας αποζημίωση 19 εκατ. ευρώ, αφού είχαν εξαντλήσει τα νομικά μέσα στην Τουρκία. Στη νομική ομάδα, εκτός από τον δικηγόρο από την Κατερίνη Δημήτρη Γκελντή, συμμετείχε ο κύπριος δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης (υπόθεση Λοϊζίδου) και ο τούρκος δικηγόρος Κωνσταντινούπολης Οκάν Χεμνσινλίογλου. Ο δικηγόρος Δημήτρης Γκελντής πέτυχε όλο αυτό το διάστημα, σε συνεργασία με ευρωβουλευτές, την καταδίκη της Τουρκίας σε 2 ευρωπαϊκές επιτροπές – Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Επιτροπή Αναφορών. Παράλληλα κατήγγειλε την Τουρκία για παραβιάσεις του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» στην αρμόδια για την ένταξη νέων χωρών ΕΕ, καθώς και στον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Όλι Ρεν, ο
οποίος περιμένει πλέον την απόφαση του ΕΔΑΔ για να πάρει η ΕΕ θέση στο θέμα της επιστροφής των ελληνικών περιουσιών της Πόλης.
Η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί τον Δεκέμβριο κρίνεται από την ΕΕ η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και η εναρμόνισή της με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Σε δήλωσή του ο κ. Γκελντής τονίζει: «Ύστερα από 18 χρόνια δικαστικών αγώνων η απόφαση του ΕΔΑΔ δικαιώνει τους αδελφούς Φωκά.
Ήταν ένας μακρύς και δύσκολος αγώνας, ευτυχώς όχι μοναχικός.
Θέλω να ευχαριστήσω τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και σήμερα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, τον τέως υπουργό Εξωτερικών και σήμερα Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, τους πρώην ευρωβουλευτές του ΣΥΝ Αλαβάνο και Παπαδημούλη. Την ευγνωμοσύνη μου εκφράζω στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την ηθική του στήριξη. Στο ΕΔΑΔ δεν διεκδικήσαμε μόνο τα δικαιώματά μας, κερδίσαμε και την αξιοπρέπειά μας. Η απόφαση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογισθεί κανείς ότι ανοίγει ο δρόμος για τις ελληνικές περιουσίες που έχει δημεύσει η Τουρκία και ανέρχονται σε 11.900 ακίνητα, που η αξία τους υπερβαίνει τα 14 δισ. ευρώ».


Σχολιάστε εδώ