Αγωγή Θωμά εναντίον ΕΡΤ για τη διακοπή της σύμβασής της

Η δημοσιογράφος ζητάει ακόμη να της καταβάλει η ΕΡΤ για τους μισθούς Ιουνίου και Ιουλίου 2009 το ποσόν των 4.153,2 ευρώ, όπως και το ποσόν των 20.766 ευρώ για μισθούς μέχρι τον Μάιο του 2010 ως χρόνο πιθανής διεξαγωγής της δίκης, η οποία τελικά ορίστηκε για τις 14 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Η ΕΡΤ τον Μάιο του 2009 κατήγγειλε τη σύμβασή της με τη δημοσιογράφο χωρίς να καταβάλει αποζημίωση, επικαλούμενη τον νόμο περί πολυθεσίας (1256/1982, άρ. 1) επειδή εργαζόταν και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η απόλυση της κοινοβουλευτικής συντάκτριας συνέβη αμέσως μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής και τις έντονες διαμαρτυρίες της δημοσιογράφου «για τη μη μετάδοση της είδησης από το κεντρικό δελτίο των 9.00 μ.μ. της ΝΕΤ», καθώς, όπως επέμενε, «ήταν μείζων πολιτική είδηση, που δεν έπρεπε να αποσιωπηθεί».

Η δημοσιογράφος στην αγωγή που κατέθεσε χαρακτηρίζει «παράνομη» και «καταχρηστική» την απόλυσή της, καθώς -όπως μεταξύ άλλων αναφέρει- η ΕΡΤ χαρακτήριζε τη μεταξύ τους συνεργασία έκτακτη, αλλά κατήγγειλε τη σύμβαση χρησιμοποιώντας διατάξεις «που αφορούν σε μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, που κατέχουν οργανική θέση του Δημοσίου».

Στο νομικό μέρος η Ν. Θωμά υποστηρίζει πως «ο ν. 1256/1982, πέραν του ότι δεν εφαρμόζεται» στην περίπτωσή της, «ουδέν προβλέπει για απόλυση, και μάλιστα απευθείας με απόφαση του ΔΣ της εταιρείας, του εργαζομένου». Ακόμη πως «ο νόμος αυτός δεν προβλέπει κατάργηση του θεσμού της αποζημιώσεως λόγω απολύσεως, ενώ αντιθέτως έχει κριθεί νομολογιακά ότι σε περίπτωση αποχώρησης βάσει του 1256/1982 υπάρχει δικαίωμα αποζημίωσης. Επιπροσθέτως, ο ν. 1256/1982 είναι προγενέστερος του ιδρυτικού νόμου 1730/1987, συνεπώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω του ότι αντίκειται στο Σύνταγμα, αφού η απόφαση του προέδρου της ΕΡΤ ΑΕ έρχεται σε αντίθεση με τις συνταγματικές αρχές της ελευθερίας εκφράσεως».

Ακόμη η Ν. Θωμά αναφέρει πως στο ΠΔ 410/1988 που αφορά τους συνδεόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορίστηκε διάταξη που εξαιρεί τους δημοσιογράφους και τους έκτακτους συνεργάτες της Γενικής Γραμματείας Τύπου, ενώ σημειώνει πως τόσο η ΕΡΤ όσο και το ΑΠΕ «παγίως εξαιρούνται από τα ισχύοντα για τις ΔΕΚΟ».

Δικαίωση Δεμεντή και στο Εφετείο

Έχασε και στο Εφετείο η διοίκηση της ΕΡΤ για την υπόθεση της Ελένης Δεμεντή, πρώην διευθύντριας των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ. Το Εφετείο Αθηνών επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση 773/2008, σύμφωνα με την οποία η ΕΡΤ θα πρέπει να επαναφέρει την τακτική υπάλληλο στη θέση της και να πληρώσει το ποσόν των 33.500 ευρώ ως αποζημίωση, συν τους τόκους, για κάθε ημέρα μη εφαρμογής της. Στην υπ’ αριθμόν 4352/2009 απόφαση του Εφετείου επιβεβαιώνεται η κρίση ότι έγινε «βλαπτική μεταβολή» των όρων εργασίας της και καταχρηστική χρήση του διευθυντικού δικαιώματος.

Στο σκεπτικό σημειώνεται ότι δεν υπήρξαν αποδεικτικά στοιχεία πως απαλλάχθηκε λόγω «πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων» της, ενώ αντιθέτως αποδείχθηκε ότι «εκτελούσε τα καθήκοντά της με ευσυνειδησία και υπηρεσιακή επάρκεια».

Η διοίκηση της ΕΡΤ αρνήθηκε να υλοποιήσει και την απόφαση του Εφετείου και έτσι η Ελ. Δεμεντή ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου, ενώ κατέθεσε μήνυση κατά προσώπων της διοίκησης της ΕΡΤ.


Σχολιάστε εδώ