Υπουργοί από το πουθενά!

Θέλει να δείξει από το πρώτο κιόλας 24ωρο πως έχει πρόθεση να αλλάξει πρόσωπα, ιδέες και καταστάσεις.

Οι επιλογές του είναι πολύ συγκεκριμένες: Μικρό υπουργικό συμβούλιο, ευέλικτο, με συγχωνεύσεις υπουργείων, σπάσιμο και με νέα που θα σηματοδοτούν τη βούλησή του, όπως λέει, για αλλαγές στο κράτος.

Μια από αυτές τις αλλαγές είναι να δημιουργήσει δύο νέα υπουργεία: Το ένα αρμόδιο για τη λαθρομετανάστευση, που είτε θα είναι υπερυπουργείο, είτε υφυπουργείο που θα ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών και ένα ακόμη αρμόδιο για θέματα διαφάνειας, που, όπως λένε συνεργάτες του, θα ανήκει απευθείας στον ίδιον, στο Μέγαρο Μαξίμου. Από εκεί και μετά σκοπεύει να σπάσει στα δύο το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Επίσης θα δημιουργηθεί ξεχωριστό υπουργείο για το περιβάλλον, ενώ σχεδιάζει να συγχωνεύσει τρία υπουργεία σε ένα: Μεταφορών, Ναυτιλίας και Δημοσίων Έργων. Αν γίνει κάτι τέτοιο, είναι εξαιρετικά πιθανόν να τοποθετήσει εκεί ως επικεφαλής τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος θα παραιτηθεί από τη θέση που έχει σήμερα για να αναλάβει υπερυπουργός. Σε αυτήν την περίπτωση, τότε τη θέση του γραμματέα, αλλά με αυξημένες αρμοδιότητες, ενδέχεται να αναλάβει ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος ή ο Θανάσης Τσούρας, με επικρατέστερο τον δεύτερο αν δεν γίνει υπουργός.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλει μαζί με τις αλλαγές στην κυβέρνηση να φέρει τα πάνω κάτω και στο κόμμα: αλλάζει τομείς, εθνικά και πολιτικά συμβούλια, πρόσωπα, όλο το οργανόγραμμα του κόμματος θα γίνει αγνώριστο. Στόχος του είναι να τεθούν εκτός κόμματος οι «γνωστοί άγνωστοι» που ξεχύνονται στους διαδρόμους για να πάρουν μέρος του κράτους ως λάφυρο. Τα γνωστά λαμόγια. Άλλωστε, όπως έχει πει και δημόσια ο Παπανδρέου, όλοι θα κριθούν από την αρχή και αυτό, όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του, θα το τηρήσει απολύτως. Γιʼ αυτόν τον λόγο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στην κυβέρνηση που θα φτιάξει λίγα θα είναι τα πρόσωπα που σήμερα γνωρίζουμε ως σκιώδεις υπουργούς… Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα μετέχουν και εξωκοινοβουλευτικοί, με ιδιότητες που έχουν σχέση είτε με την οικονομία, είτε με το περιβάλλον. Από τη σημερινή αφρόκρεμα του ΠΑΣΟΚ ελάχιστοι θα χρησιμοποιηθούν. Όπως λένε συνεργάτες του, «μην αποκλείετε το ενδεχόμενο να δούμε υπουργούς που δεν ξέρουμε ούτε τη φωτογραφία τους».

Αυτό ιντριγκάρει αρκετούς υποψηφίους που διαγκωνίζονται στην προσπάθειά τους να συγκεντρώσουν ψήφους πιστεύοντας ότι αυτό θα αποτελέσει κριτήριο για την είσοδό τους στη νέα κυβέρνηση. Όταν πάντως ο Παπανδρέου λέει ότι τα κοστούμια θα μπούνε στην ντουλάπα το εννοεί. «Θα πάθουν την πλάκα τους όλοι τους…», έλεγε στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο. Άγνωστο παραμένει το τι θα κάνει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ή στελέχη που ανήκουν στο πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό μπλοκ. Και ποια θα είναι η αντίδραση του Βενιζέλου αν του δώσει κάποιο υπουργείο όχι πρώτης σειράς. Θα το δεχθεί ή όχι; Και ποια θα είναι η επόμενη κίνηση;

Ερώτημα επίσης παραμένει τι θα κάνει ο Παπανδρέου με εκείνους που θα έχουν έρθει πρώτοι σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες. Έχει δεχθεί δύο εισηγήσεις: να τολμήσει ρήξεις αγνοώντας την πρωτιά, και η άλλη: να προχωρήσει με βάση την επιλογή των ψηφοφόρων. Επομένως δεν δίνει σιγουριά η πρωτιά.

Πολλά πάντως είναι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αρχίσει να δείχνουν αλαζονεία. Μάλιστα λέγεται πως υποψήφιος βουλευτής της Β΄ Αθήνας, που είναι κοντά στον Γιώργο, ζητάει να τον ψηφίσουν γιατί θα είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών. Κάποιος άλλος θεωρεί πως ο Παπανδρέου πολύ δύσκολα θα του στερούσε την υπουργική καρέκλα επειδή διαθέτει μεγάλη πολιτική πυγμή στα ΜΜΕ.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αισθάνεται την περίοδο αυτή παντοδύναμος και αυτό του δίνει αέρα να πραγματοποιήσει τις αλλαγές που θέλει. Αν δεν τις κάνει, τότε απλώς θα χάσει κι αυτός με τη σειρά του. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έλεγε συνεργάτης του με πολύ μεγάλη εμπειρία: Αν δεν δείξει τους πρώτους δύο μήνες τη θέλησή του για αλλαγές και άμεσες αποφάσεις, τότε όλα τα υπόλοιπα θα τον πάνε πίσω. «Αν δεν πάρει τα μέτρα που αναφέρει, αν δεν ψηφίσει τους νόμους που θέλει για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για να πάρει ανάσα για τους επόμενους μήνες, θα χαθεί στη δίνη των εξελίξεων, θα καταστεί αναξιόπιστος, χάνοντας και τη μοναδική ευκαιρία της ζωής του να δοξάσει πολιτικά το επώνυμό του».


Σχολιάστε εδώ