Το νέο μεγάλο στοίχημα

Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική στιγμή για το μέλλον της χώρας μας και οι εξαιρετικές περιστάσεις που συνιστούν τούτο το κομβικό σημείο απαιτούν συγκεκριμένες πολιτικές υπέρβασης και μέτρα ταχείας απόδοσης.
Γι’ αυτό και πιστεύω ότι το σημείο κλειδί δεν είναι παρά η προσπάθειά μας να συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση μιας δημόσιας διοίκησης ακόμα πιο ευέλικτης, με υπηρεσίες που θέτουν τον πολίτη στο επίκεντρο, μακριά από παλαιολιθικές πρακτικές και δημοσιοϋπαλληλικές νοοτροπίες. Μόνο έτσι θα κάνουμε το κράτος να λειτουργήσει οριστικά προς όφελος των πολιτών, καθιστώντας τη δημόσια λειτουργία του ανταγωνιστική και ουσιαστική.
Νέες υποψηφιότητες σαν τη δική μου, υποψηφιότητες ανθρώπων που δοκιμάστηκαν ενεργά στην προσπάθεια Οργανισμών να λειτουργήσουν πελατοκεντρικά στον χάρτη του ανταγωνισμού, τούτο τον δρόμο δείχνουν: τον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης που στηρίζεται στο ότι ο πολίτης πρέπει να έχει πάση θυσία τον πρώτο λόγο. Για παράδειγμα, ως διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων, το πρώτο πράγμα που προσπάθησα να πετύχω ήταν να εκσυγχρονίσω τις λειτουργίες του Οργανισμού, να τις κάνω πιο ανταγωνιστικές, σύγχρονες και ανθρώπινες, βάζοντας στο στόχαστρο τη νοοτροπία του εφησυχασμού που κυριαρχεί στις υπηρεσίες του Δημοσίου.
Δεν ήταν εύκολο – και δεν είναι εύκολο. Αλλά είναι απαραίτητο. Ο πυρήνας για την ανθηρή οικονομία ενός κράτους (κόντρα στις ευχάριστες γενικεύσεις που προβάλλει το ΠΑΣΟΚ εν απουσία οργανωμένου σχεδίου) δεν μπορεί παρά να διακρίνεται από την ικανότητα του ίδιου του κράτους να λειτουργήσει με βαρόμετρο τον πολίτη. Με υπηρεσίες που θα τον εξυπηρετούν και που, γι’ αυτό ακριβώς, θα είναι κερδοφόρες. Με οργανισμούς που θα διαδραματίσουν ανταγωνιστικούς ρόλους στη διεθνή αγορά. Και με ένα κράτος που θα αντιμετωπίσει γενναία τα δύσκολα χρόνια που έρχονται, μην αποσιωπώντας τούτες τις δυσκολίες και προτάσσοντας για την αντιμετώπισή τους ένα σχέδιο ριζωμένο στη λογική και στον ρεαλισμό, απορρίπτοντας όλα εκείνα τα «πράσινα» ευχολόγια τα οποία, έτσι κι αλλιώς, δεν πληρώνουν μισθούς, δεν καταβάλλουν συντάξεις και δεν μειώνουν ελλείμματα.


Σχολιάστε εδώ