Σύγκρουση μεγατόνων για τα τηλεοπτικά δικαιώματα

Ήδη η ΕΡΤ αφήνει να εννοηθεί ότι θα θέσει θέμα στο διοικητικό συμβούλιο για τη διακοπή της χρήσης των συχνοτήτων που υπενοικιάζει η Multichoice Hellas, βάσει της συμφωνίας που κυρώθηκε με τον ν. 2328/1995! Πρόκειται για επικίνδυνη κορύφωση, που οφείλεται στην έλλειψη διάθεσης για συνεννόηση και εξεύρεση μιας λύσης που θα εξυπηρετεί τη Forthnet, την ΕΡΤ και τον ΣΚΑΪ.

Εγκαίρως, στις 30 Αυγούστου, γράφαμε πως «σε μια κλωστή κρέμονται, για ακόμη μια φορά, τα τηλεοπτικά δικαιώματα», παραθέτοντας αναλυτικά όλα τα δεδομένα της σύγκρουσης και αποκαλύπτοντας το έντονο παρασκήνιο για την «ημικεντρική» διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Ως τώρα, καταγράφουμε μια προσωρινή διαταγή που δικαίωσε την ΕΡΤ, εξώδικα της Forthnet εναντίον της ΕΡΤ και τούμπαλιν και μια συνάντηση Τζωρτζάκη – Αλαφούζου χωρίς αποτέλεσμα στα γραφεία της SuperLeague.

Ποιο είναι το ζητούμενο; Η σύγκρουση αφορά τη διαχείριση των αγώνων του Σαββάτου, την ώρα προβολής αλλά και τη μετάδοση των στιγμιοτύπων το βράδυ της Κυριακής. Ο ΣΚΑΪ θέλει να μην πέφτουν πάνω στη μετάδοσή του οι αγώνες του Ολυμπιακού που έχει η ΕΡΤ τα Σάββατα, οι οποίοι ορίζονται από τη SuperLeague. Η ΕΡΤ όμως δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία της SuperLeague και θεωρεί πως μπορεί να ασκεί ανεξάρτητη πολιτική προς όφελός της. Η μάχη του Σαββάτου έχει αντίκτυπο και στην Κυριακή. Η ΕΡΤ παίρνει τα πλάνα από τη Forthnet χωρίς να υπάρχει μεταξύ τους συμφωνία και τα μεταδίδει στις 22:45, ενώ ο ΣΚΑΪ, που έχει το δικαίωμα μετάδοσης των στιγμιοτύπων από τη σύμβαση με τη SuperLeague, επικαλείται την κίνηση της κρατικής τηλεόρασης και μεταδίδει τα αποσπάσματα από τους αγώνες στις 21:15. Κανονικά, με βάση τη σύμβαση, θα έπρεπε ο ΣΚΑΪ να έχει στη θερινή ώρα την πρώτη προβολή στις 22:15 και η ΕΡΤ, ή οποιοδήποτε άλλο κανάλι εκτός συμφωνίας, 105 λεπτά αργότερα, δηλαδή μετά τα μεσάνυχτα.

Η σύγκρουση προκάλεσε και αλλαγή των συσχετισμών. Ενώ η Forthnet και ο ΣΚΑΪ συνεργάστηκαν πριν από την υπογραφή της σύμβασης με τη SuperLeague, όταν είχαν να αντιμετωπίσουν την πολιτική της ΕΡΤ, που επέμεινε και πέτυχε να υπογράψει απευθείας συμβάσεις με τον Ολυμπιακό και την Ξάνθη, μετά την υπογραφή της σύμβασης με τη SuperLeague η κατάσταση ανατράπηκε και ο ΣΚΑΪ ήρθε κοντά με την ΕΡΤ, ενώ η Forthnet έμεινε μόνη της. Η Forthnet λέει πως τηρεί τη σύμβαση μέχρι τέλους και δεν υποχωρεί από αυτήν, όπως επίσης και ότι η ΕΡΤ παίρνει τα πλάνα του πρωταθλήματος, για το οποίο καταβάλλει 35 εκατ. ευρώ – πλέον ΦΠΑ.

Από την άλλη, ο ΣΚΑΪ θεωρεί πως «εξαπατήθηκε» πληρώνοντας 7 εκατ. ευρώ για έναν αγώνα και στιγμιότυπα, χωρίς να υπάρχει κανένα πνεύμα συνεργασίας με τη Forthnet. Η κάθε πλευρά αφήνει να εννοηθεί πως έκανε προτάσεις, που δεν είχαν ανταπόκριση.

Σημειωτέον πως πριν από την αλλαγή της ιδιοκτησίας στη NetMed Hellas η εταιρεία είχε καταφέρει να έχει πολύ καλές σχέσεις με τα περισσότερα ΜΜΕ, μια σχέση «ισορροπίας» με την ΕΡΤ και απευθείας επαφές με τους δημοσιογράφους.


Νέα συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Forthnet και του ΣΚΑΪ ορίστηκε για τη Δευτέρα. Την Παρασκευή ο Λάμπης Ταγματάρχης, εκπροσωπώντας τη NetMed, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα βρεθεί λύση με τον ΣΚΑΪ, όμως συνάμα επέκρινε την ΕΡΤ για τη στάση της. « Η ΕΡΤ κάνει δύο σφάλματα», είπε. «Δεν μεταδίδει τους αγώνες την ώρα που πρέπει, η οποία ώρα προσδιορίζεται από τη σύμβαση που έχει η Nova με τη SuperLeague. Αυθαιρετεί, το λέω κομψά, και δεν παίρνει το προϊόν με σύννομο τρόπο. Το παίρνει από τον αέρα από εμάς».


Σχολιάστε εδώ
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!