Πούτιν: Μας στέλνετε στην αγκαλιά της Τουρκίας!

Δεν λείπουν μάλιστα και εκτιμήσεις έμπειρων και έγκυρων πολιτικών παραγόντων, ακόμα και από κύκλους του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ (υπενθυμίζεται ότι επί ημερών ΠΑΣΟΚ και επί υπουργίας του Αν. Πεπονή ξεκίνησε ο αγωγός), σύμφωνα με τις οποίες η τοποθέτηση αυτή του Γ. Παπανδρέου ως αυριανού πρωθυπουργού στην ουσία είναι μια δήλωση νομιμοφροσύνης προς την Ουάσινγκτον, σε συνδυασμό με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ λίγες μέρες προ των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η στροφή του Γ. Παπανδρέου, πέραν των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει (τις οποίες βέβαια έχουν εντελώς υποβαθμίσει τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, που δίνουν κυριολεκτικά τα ρέστα τους για νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου!), έχει ήδη προξενήσει και διπλωματικές παρενέργειες, έντονες, σοβαρές.

Κατʼ αρχήν απʼ την άμεσα θιγόμενη Ρωσία, που βλέπει μια επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα να βρίσκεται στον αέρα λόγω της πρεμούρας του νέου έλληνα πρωθυπουργού να δώσει διαπιστευτήρια στην Ουάσινγκτον.

Έτσι, και σύμφωνα με δημοσίευμα του DefenceNet.gr, ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πρόσφατα, μιλώντας σε κλειστή συνάντηση του Valdai Club, ότι «ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με τον South Stream. Όμως οι αγωγοί, όπως και οι λοιπές διακρατικές συμφωνίες της Ρωσίας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αντιμετωπίζονται συνολικά. Όποιοι δεν συμφωνούν με όσα έχουν υπογραφεί και επιδιώκουν αναθεώρηση παίρνουν και την ευθύνη για τη συνολική αναθεώρηση των διακρατικών συμφωνιών για τους αγωγούς, αλλά και όποιων άλλων υπάρχουν και πιθανόν θελήσουν να αναθεωρήσουν».

Έγκυρες πηγές που γνωρίζουν καλά το προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο υπογραμμίζουν ότι:

• Όταν οι Ρώσοι μιλούν για αναθεώρηση και άλλων διακρατικών συμφωνιών εννοούν και τις συμφωνίες για την προμήθεια φυσικού αερίου απʼ τη Ρωσία. Ως γνωστόν, η συμφωνία για την προμήθεια ρωσικού αερίου απʼ την Ελλάδα λήγει το 2017. Επί υπουργίας Δημ. Σιούφα στο υπουργείο Ανάπτυξης είχαν ξεκινήσει συζητήσεις για επέκταση της συμφωνίας μέχρι το 2040 (είχε έρθει μάλιστα επί τούτου ο πρόεδρος της Gazprom κ. Μίλερ), όμως οι διάδoχοί του δεν προχώρησαν το θέμα. Οπότε η επέκταση βρίσκεται στον αέρα και σίγουρα θα επηρεαστεί από τυχόν ματαίωση της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. Επισημαίνεται δε ότι το ρωσικό φυσικό αέριο καλύπτει το 80% των αναγκών μας.

Στο ίδιο μήκος κύματος εξάλλου με τον ρώσο Πρόεδρο και ο ρώσος πρέσβης, σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με έλληνα πρώην υπουργό, του τόνισε χαρακτηριστικά ότι:

– Αν θέλουν αναθεώρηση, να μας πουν τι ζητούν, κι αν δεν θέλουν τον αγωγό (σ.σ.: Ο Γιώργος και το ΠΑΣΟΚ), μας στέλνουν στην αγκαλιά της Τουρκίας!

Η παραπάνω τοποθέτηση συνάδει προς τη δήλωση του Βλ. Πούτιν στο προαναφερθέν φόρουμ, ότι «η Τουρκία θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Ουκρανία ως τον κύριο διάδρομο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη».

Αναβολή…
είκοσι χρόνων!

Όλα λοιπόν δείχνουν ότι είναι οριστική επιλογή του Γ. Παπανδρέου να ματαιώσει την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, υπακούοντας στην αμερικανική επιλογή που δίνει προτεραιότητα στον αγωγό Ναμπούκο, για τον οποίο ο Γιώργος δεν εξέφρασε καμία… περιβαλλοντική ευαισθησία!

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» στο τελευταίο φύλλο της έγραψε:

– Ο Γιώργος Παπανδρέου σπεύδει λοιπόν να διαμηνύσει προς την Ουάσινγκτον ότι επί των ημερών του η Ελλάδα θα είναι περισσότερο ευαίσθητη στα… περιβαλλοντικά, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει έως και άλλη μία εικοσαετία (!) την κατασκευή του μήκους 200 χιλιομέτρων αγωγού από το Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να κατασκευαστεί μέσα σε ένα εξάμηνο!

Άλλα έλεγαν το 2007

Ως προς τη… συνέπεια του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του, αρκεί να υπενθυμίσουμε τα όσα έλεγα ο Χρ. Παπουτσής πριν από 2 χρόνια (τον Ιούλιο του 2007) σε ειδική ημερίδα στο δημοσιογραφικό συνέδριο της Σαμοθράκης:

– Σπεύδω να πω ότι το έργο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης δεν αφορά μόνο την ΕΕ, αλλά την παγκόσμια ενεργειακή κοινότητα. Δεν αφορά την ελληνική εγχώρια αγορά ή την ευρωπαϊκή αγορά, αφορά την παγκόσμια αγορά… Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, που ως κυβέρνηση δώσαμε επανειλημμένες και συνεχείς μάχες για την προώθηση αυτού του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου, υποστηρίζουμε αυτήν τη διαμόρφωση αυτού του πλαισίου ως ένα βήμα για την προώθηση και την ολοκλήρωση του έργου.

Θέμα με Cosco

Φαίνεται όμως πως οι εξετάσεις που δίνει ο Γιώργος στην Ουάσινγκτον είναι σε πολλά επίπεδα. Μετά την προαναγγελία της –επί της ουσίας– ματαίωσης του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γ. Μίχας έθεσε θέμα και για τη συμφωνία με τους Κινέζους για τον ΟΛΠ!

Συγκεκριμένα, ο κ. Μίχας και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στον ΟΛΠ ΑΕ τόνιζαν σε ανακοινώσεις τους ότι πρέπει να «παγώσει» η διαδικασία παραχώρησης του λιμανιού και εγκατάστασης των ιθυνόντων της Cosco την 1/10/09 στη διοίκηση.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΟΛΠ θεωρεί παράνομη κάθε απόπειρα ανατροπής της σύμβασης του ΟΛΠ με την κινεζική Cosco και ζημιογόνα για την εταιρεία, η οποία θα στερηθεί σημαντικών πόρων.

Η ανακοίνωση του ΟΛΠ που υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος Ν. Αναστασόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Σημειώνουμε ότι συνιστά αφενός παράβαση του νόμου 3755/09 που κυρώνει τη σύμβαση παραχώρησης, αφετέρου παράβαση των όρων ισχύουσας σύμβασης, γεγονός που συνεπάγεται για τον ΟΛΠ:

1. Απώλεια εισοδήματος ύψους 435.000 ευρώ μηνιαίως, από τα ενοίκια κρηπιδώματος και προβλητών του ΣΕΜΠΟ.

2. Απώλεια εισοδήματος 1.473.160 ευρώ μηνιαίως, από το εγγυημένο αντάλλαγμα της παραχώρησης.

3. Ποινικές ρήτρες μέχρι 1.000.000 ευρώ για καθυστέρηση της έναρξης περιόδου παραχώρησης, όπως προβλέπεται στην ισχύουσα σύμβαση παραχώρησης ΟΛΠ – Cosco.

4. Έγερση απαιτήσεων εκ μέρους του παραχωρησιούχου και θετικές και αποθετικές ζημίες, η έκταση των οποίων δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί».


Σχολιάστε εδώ