Πάνω από 20 δισ. ευρώ το «κοστολόγιο» της επόμενης μέρας!

Η Νέα Δημοκρατία έχει κοστολογήσει ήδη τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟK Γιώργος Παπανδρέου σε πάνω από 10 δισ. ευρώ, αλλά, κατά τη δική μας εκτίμηση, για την εξυγίανση μόνο των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας μας χρειάζονται πάνω από 20 δισ. ευρώ! Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στη διαπίστωση ότι, μολονότι από την εισπρακτική καταιγίδα του περασμένου Σεπτεμβρίου συγκεντρώθηκαν πάνω από 4 δισ. ευρώ, το δημόσιο έλλειμμα, αντί να μειωθεί, εκτινάχθηκε σε υψηλότερα επίπεδα.
Δεν είχε στεγνώσει η μελάνη του άρθρου μας και ο Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χοακίν Αλμούνια προειδοποίησε για το τι περιμένει τη νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Ο κ. Αλμούνια επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της παρουσίασης των τριμηνιαίων οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής, τη δέσμευση της Ελλάδας να ενημερώσει ως το τέλος Οκτωβρίου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα τα οποία έχει υιοθετήσει και αυτά που θα λάβει για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της.
Σε ερώτηση για το τι περιμένει από την κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα μετά τις επικείμενες εκλογές, ο κ. Αλμούνια απάντησε ότι «όλοι οι πολιτικοί ηγέτες και τα κόμματα στην Ελλάδα γνωρίζουν πλήρως την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας». Πρόσθεσε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα πρέπει στις 24 Οκτωβρίου να
ενημερώσει την Επιτροπή για τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η χώρα, σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής και του Ecofin.
«Στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να λάβουμε γνώση των μέτρων που υιοθέτησε η Ελλάδα, ώστε να αξιολογήσουμε αν οι δράσεις που υιοθετήθηκαν για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και κυρίως για τη μείωση του ελλείμματος ως το τέλος του 2009 στο 3,7% του ΑΕΠ είναι αποτελεσματικές», ανέφερε ο Χ. Αλμούνια και σημείωσε ότι η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα ελληνικά μέτρα τον Νοέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της για την ελληνική αλλά και για την ευρωπαϊκή οικονομία.
«Θα πρέπει να αποφασίσουμε πριν
από το τέλος του χρόνου, τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και στην περίπτωση των άλλων χωρών με υπερβολικά ελλείμματα, αν ελήφθησαν αποτελεσματικές δράσεις. Στη συνέχεια θα αποφασίσουμε πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και σε συνδυασμό με το πώς αξιολογούμε τα μέτρα που
υιοθετήθηκαν», κατέληξε ο Επίτροπος. Αλλά ημείς όπως πάντα, άδομεν…


Σχολιάστε εδώ