Σε διαβούλευση ο οριστικός χάρτης συχνοτήτων της ψηφιακής ΤV

Σε διαβούλευση ο οριστικός χάρτης της ψηφιακής τηλεόρασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Παυλόπουλος και Στυλιανίδης, όπως είχαν δεσμευτεί, έστειλαν στους τηλεοπτικούς σταθμούς το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης για τον οριστικό χάρτη συχνοτήτων της ψηφιακής τηλεόρασης, ο οποίος προαναγγέλθηκε το καλοκαίρι του 2007 από τον Θόδωρο Ρουσόπουλο.

Mε τον χάρτη αυτό θα γίνει η οριστική κατανομή των 12 ψηφιακών συχνοτήτων που αντιστοιχούν σε 48 κανάλια. Από αυτά τα 14 θα διατεθούν για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, τα 12 για τους τηλεοπτικούς σταθμούς της ΕΡΤ, της Βουλής και των κομμάτων, τα 8 για κανάλια δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης και mobile TV, τα 8 για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, τα 2 για επίγειους συνδρομητικούς σταθμούς και τα 2 για τις νέες υπηρεσίες ψηφιακής εκπομπής (τηλεϊατρική κ.ά.). Θυμίζουμε πως με το ισχύον νομικό καθεστώς, μετά την οριστική μετάβαση στην ψηφιακή τηλεοπτική εκπομπή, κάθε τηλεοπτική εταιρεία εθνικής εμβέλειας θα είναι σε θέση να χρησιμοποιεί 2 κανάλια (δηλαδή μισή ψηφιακή συχνότητα) είτε για να έχει δύο σταθμούς (π.χ. Mega 1, Mega 2) είτε για εκπομπή σήματος υψηλής ευκρίνειας (π.χ. Mega HD).

Η κοινή υπουργική απόφαση, που είτε θα αλλάξει είτε θα αξιοποιηθεί από την επόμενη κυβέρνηση, έχει σύμφωνα με πληροφορίες 9 άρθρα, με σημαντικότερο αυτό που αναφέρει πως με την έναρξη της πλήρους επίγειας ψηφιακής TV σταματάει η μετάδοση του αναλογικού τηλεοπτικού σήματος. Επίσης, η απόφαση δίνει τη δυνατότητα τροποποίησης του χάρτη συχνοτήτων εάν χρειαστεί και δηλώνει πως «οι αδειούχοι των σταθμών επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης υποχρεούνται να αποδεχθούν τις νέες συχνότητες και τις νέες προδιαγραφές». Αυτή η παράγραφος, στην περίπτωση που ισχύσει η κοινή υπουργική απόφαση, είναι σημαντική καθώς κάνει αναφορά σε «αδειούχους σταθμούς», διότι, ως γνωστόν, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν άδειες, αναλογικές ή ψηφιακές, και οι εθνικής εμβέλειας σταθμοί έχουν απλώς δικαίωμα ψηφιακής εκπομπής, ενώ το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας τους ολοκληρώνεται στις 30.12.2009.

Ξεκινάει η Digea μέσα στην εβδομάδα

Ως σήμερα βέβαια, στο στάδιο της λεγόμενης μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει. Η ΕΡΤ εκπέμπει πιλοτικά 3 κανάλια, ενώ η Digea, η κοινή εταιρεία των σταθμών εθνικής εμβέλειας, ετοιμάζεται ως την Τρίτη να μεταδώσει ψηφιακό σήμα από το Ξυλόκαστρο. Το δύσκολο βήμα είναι η έναρξη της μετάδοσης του ψηφιακού σήματος στην Αττική, αφού πρέπει να διακοπεί η αναλογική μετάδοση από το σημείο εκπομπής της Αίγινας. Αντίστοιχη διαδικασία πρέπει να γίνει και στη Θεσσαλονίκη. Ήδη στην Digea θεωρούν πως με τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης δεν θα πρέπει να σταματήσει το κέντρο εκπομπής στην Αίγινα, διότι αν οι τηλεθεατές δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τον αποκωδικοποιητή, τότε θα μείνουν χωρίς τηλεόραση.


Σχολιάστε εδώ