Δεν θα πληρώσουν τα κανάλια για τις συχνότητες;

Καθώς αυτό μειώθηκε ήδη κατά 50% εξαιτίας της μετάδοσης των μηνυμάτων των ευρωεκλογών (απόφαση 21067/ 662, 24.4.2009), το λογικό είναι, αφού θα εφαρμοστεί ο νόμος Σκανδαλίδη του 2002, να υπάρξει η ανάλογη μείωση του τέλους χρήσης των συχνοτήτων, δηλαδή επί της ουσίας, η εξαφάνισή του για την περίοδο από 1.1 έως 31.12.2009.
Βεβαίως την ίδια ώρα οι τηλεοπτικοί σταθμοί κινδυνεύουν να χάσουν ένα μέρος της διαφημιστικής δαπάνης του Σεπτεμβρίου, γι’ αυτό όπως όλα δείχνουν η έναρξη των τηλεοπτικών σειρών και των άλλων προγραμμάτων θα μετατοπιστεί περίπου 15 ημέρες μετά τη διενέργεια των εκλογών.
Το ζητούμενο όμως είναι τα έσοδα, καθώς οι περισσότεροι σταθμοί ήλπιζαν πως θα μπορούσαν με τη διαφήμιση που απομένει ως το τέλος του έτους να καλύψουν ένα μέρος των απωλειών του πρώτου εξαμήνου για να περιορίσουν τις ζημίες.
Σε κάθε περίπτωση, επιτείνεται η αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους, καθώς, μετά τις εκλογές, όταν θα γίνει η αποτίμηση των διαφημιστικών εσόδων, οι σταθμοί είναι πιθανό να λάβουν ακόμη πιο σκληρές αποφάσεις.
Περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων
Τα «περιοριστικά μέτρα» για τις ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις των υποψηφίων ξεκινούν από την ημέρα που προκηρύσσεται επίσημα η προεκλογική περίοδος.
Το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει την εμφάνιση των υποψηφίων μόνο μία φορά σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και δύο φορές σε περιφερειακούς σταθμούς.
Αντιθέτως, δεν υπάρχει περιορισμός για τους αρχηγούς κομμάτων και συνασπισμών και τους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.
Αυτό σημαίνει πως για τις πρώτες τρεις βδομάδες θα πρωταγωνιστήσουν τα πρόσωπα από τα ψηφοδέλτια επικρατείας, παράλληλα με τους όχι ιδιαίτερα γνωστούς βουλευτές και πως τις τελευταίες 10 μέρες θα εμφανιστούν τα «μεγάλα ονόματα».
Η νομοθεσία ακόμη προβλέπει τη διάθεση δωρεάν ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα και κατά τη διάρκεια των δελτίων ειδήσεων.
Το νεώτερο στοιχείο είναι η επαναφορά της απαγόρευσης δημοσίευσης δημοσκοπήσεων το τελευταίο 15θήμερο των εκλογών, απόφαση που ελήφθη μετά και τη διοχέτευση στοιχείων των exit polls πριν από το κλείσιμο της κάλπης στις ευρωεκλογές.


Σχολιάστε εδώ