OΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΝΟΣ

Η ζωή με δίδαξε ότι η ανδρεία της καθημερινότητας είναι πολύ σημαντική αρετή, μέσα στο πέλαγος της ασημαντότητας αυτών που τους παρασύρει το ποτάμι των πολλών. Είναι πολύ δύσκολο να σηκωθείς από το λειασμένο μωσαϊκό και να ξαναγίνεις μια χρυσή ψηφίδα στο στέμμα μιας αγιογραφίας ενός βυζαντινού ψηφιδωτού γιατί σε έχει πατήσει η μηχανή… Συνήθως η Ιστορία γράφεται από αυτούς που δεν έχουν την πολυτέλεια των δισταγμών και της στάθμισης των σκοπιμοτήτων για να ενεργήσουν.

Είναι φανερό από την εισαγωγή μου ότι η δήλωση του Περικλή Κοροβέση με αιφνιδίασε και με εντυπωσίασε αρκετά για να προβληματιστώ με τη σκέψη ότι αυτός ο άνθρωπος δεν ταιριάζει καθόλου με τον χώρο στον οποίο φαίνεται να ανήκει. Αυτός σκέπτεται σαν έλληνας πατριώτης, τι δουλειά έχει στο αντιπατριωτικό, αντεθνικό ρεύμα; Τόλμησε και είπε πράγματα πολύ σοβαρά, που ματώνουν την παράταξή του και δείχνουν πόσο βαθιά είναι η σαπίλα της ελληνικής πολιτικής ζωής.
Όποιος δεν διαβάσει με προσοχή, λέξη προς λέξη, τη δήλωση Κοροβέση δεν θα μπορέσει ποτέ να εξηγήσει γιατί αυτή η χώρα έφτασε στο κατάντημα του απόλυτου ηθικού ξεπεσμού. «Το μέγα σκάνδαλο είναι ότι επί οικουμενικής κυβέρνησης πήρε χρήματα και η Αριστερά και δεν αντέδρασε. Είναι γνωστό εδώ και είκοσι μέρες. Ούτε ο Κύρκος αντέδρασε ούτε οι επίγονοι του Φλωράκη», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνέχεια είναι εξίσου ενδιαφέρουσα και καταπελτική για το σύστημα. «Η υπόθεση Ζήμενς είναι δομικό σκάνδαλο του μαφιόζικου καπιταλισμού». Παρακάτω μιλάει για τη Δικαιοσύνη, την κύρια αιτία του κατήφορου, και έχει το θάρρος να πει: «Η Δικαιοσύνη είναι μέρος του συστήματος. Είναι ο τρόπος που νομιμοποιούμε την αδικία». Και τους τεράστιους μισθούς των «βολευτών», θα συμπλήρωνα εγώ, για να ξυπνήσει επιτέλους ο κοσμάκης.
Μετά απʼ αυτό πέσανε όλοι, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΣΥΝ και των λοιπών συνεργαζόμενων παρασιτικών σωματείων της δήθεν προοδευτικής Αριστεράς, να τον φάνε. Όλα τα ασπόνδυλα βγάλανε χολή κατά Κοροβέση. Τι είπε ο άνθρωπος, τι έγκλημα έκανε; Απλώς στα στερνά του βίου του, πολιτικού τε και βιολογικού, δεν μπορούσε, όπως οι άλλοι, να πάρει το μεγάλο μυστικό μαζί του. Ναι, τα πιάσανε, μας φωνάζει κι εμείς εφησυχάζουμε σαν να συμβαίνουν όλα αυτά σε άλλη χώρα. Μας αδειάζουν τις τσέπες σαν τα χειρότερα κλεφτρόνια και πάλι τους προτιμούμε.
Είμαστε όπως και πρώτα, σαν να μην ελέχθη τίποτε. Οι σύντροφοί του ζητούν τον πολιτικό του θάνατο. Θέλουν να τον διαγράψουν, θέλουν να τον «παραιτήσουν», κύμα οργής ξεχείλισε από Κουβέλη και Δραγασάκη. Ιδίως ο Φ. Κουβέλης, με το επιτηδευμένο επιστημονικό ύφος διανθισμένο από φιλοσοφική ρίγανη και τις απαντήσεις μέσω Ελικώνος, γιατί όταν τον ρωτούν λέει πολλά και σοβαροφανή, όλα περί το θέμα αλλά ποτέ μέσα σʼ αυτό, ζήτησε την κεφαλή του επί πίνακι. Μίλησε για κατασκευασμένα μυθεύματα, «αν δεν πρόκειται για νοσηρότητα» (ανοίκειος υπαινιγμός), και πρόσθεσε ότι δημιουργούνται νέα προβλήματα στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις σχέσεις του με τον ΣΥΝ.
Κύριε Κουβέλη, ο λαός ενδιαφέρεται να μάθει αν τα πιάσανε το ʼ89 οι αριστεροί. Κανείς δεν χολοσκάει για τις σχέσεις ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στο τέλος τέλος κανείς δεν έχει καταλάβει τι είναι ο ένας και τι ο άλλος, ούτε και τι παιγνίδια παίζει έκαστος.
Ο τρίτος, ο συνδικαλιστής, που δεν έχει ποτέ δουλέψει στη ζωή του, κάλεσε τον Κοροβέση να «πάρει πίσω όσα είπε, γιατί είμαστε πολιτικός οργανισμός και όχι τσίρκο». Ίσως εκεί είναι η ουσία του θέματος, δηλαδή στην έννοια του πολιτικού τσίρκου. Ο Λ. Κύρκος μίλησε για ιλιγγιώδεις ανοησίες, για «βδελυρό παραμύθι» και άλλα ανούσια, χωρίς να απαντήσει για την ταμπακιέρα. Οι πιο ενδιαφέρουσες δηλώσεις έγιναν από τον Αλέξη μας, που υποτίθεται ότι είναι και ο πρόεδρος. «Βρισκόμαστε μπροστά σε εκφυλιστικά φαινόμενα», είπε. «Σε τόσο σοβαρά ζητήματα πρέπει κανείς να σκέπτεται πρώτα και μετά να μιλά». Ναι, κύριε Τσίπρα, αλλά πες μας, αν κάποιος σκεφθεί καλά και πάρα πολύ, όπως λες, πριν μιλήσει και διαπιστώσει ότι τα πιάσανε, πρέπει να σιωπήσει; Τι σόι πολιτική θέση είναι αυτή και μάλιστα από έναν πρόεδρο; Μήπως, κύριε πρόεδρε Τσίπρα, εκείνο που σας πείραξε περισσότερο είναι η δήλωση Κοροβέση ότι «το μεγαλύτερο λάθος του Αλαβάνου ήταν ότι επέλεξε τον Αλ. Τσίπρα ως πρόεδρο»;
Δεν τόλμησε κανένα από τα παλικάρια ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ να αναφερθεί στο παρελθόν Κοροβέση και να του καταλογίσει κάτι σκοτεινό, ή να κάνει έστω κάποιον υπαινιγμό μομφής. Δεν μπόρεσε γιατί ο άνθρωπος έχει ένα αγωνιστικό παρελθόν που, αν μη τι άλλο, έπρεπε να το σεβαστούν οπωσδήποτε οι σύντροφοί του. Απορώ με ποιο ηθικό και πολιτικό ανάστημα ο Τσίπρας τον καλεί δημόσια να ανακαλέσει και να αυτοακυρωθεί και γελοιοποιηθεί, απαρνούμενος το παρελθόν του.
Ο βουλευτής υποστήριξε πως μέσα στα καθήκοντά τους είναι και να μιλήσουν και να συζητήσουν για τα του οίκου τους. Αλήθεια, πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση στην ελληνική πολιτική σκηνή αν τα κόμματα είχαν τη δύναμη και την αυτογνωσία να μιλήσουν δημοκρατικά για τα του οίκου τους;
Αν η ΝΔ είχε πολιτικούς με θάρρος και παρρησία, δεν θα είχε ακολουθήσει τον ολισθηρό δρόμο του ΠΑΣΟΚ στις λοβιτούρες και στη διαφθορά. Αν το ΠΑΣΟΚ είχε έναν Κοροβέση, θα ακούγαμε μια κραυγή αλήθειας που θα έλεγε ότι οι πρώτοι διδάξαντες τη μίζα είμαστε εμείς. Με θάρρος και με παρρησία για να διορθωθεί κάτι. Όμως πού να βρεθούν αυτά; Ειδικά δε για τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ΣΥΝ και τους λοιπούς, το να αντιληφθούν το νόημα της δήλωσης Κοροβέση είναι εντελώς ανέφικτο γιατί στερούνται δημοκρατικής νοοτροπίας και αγνοούν τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα του διαλόγου.
Η προμετωπίδα «Δημοκρατική Αριστερά» είναι μια φενάκη. Η περίπτωση Κοροβέση το απέδειξε περίτρανα. Αντί να τον καλέσουν σε έναν δημοκρατικό διάλογο και να τον πείσουν ή να δεχθούν τις καταγγελίες του, αν αποδείξει ότι έχει δίκιο, αυτοί ξέθαψαν τον βρικόλακα τον Στάλιν από τα αραχνιασμένα σεντούκια και ζητούν να τον εξοντώσουν.
Η Δημοκρατία δεν είναι κήρυγμα για τους άλλους, αλλά τρόπος ζωής που υλοποιείται καθημερινά και παραδειγματίζει. Θέλησε ο άνθρωπος να σπάσει το κουκούλι που έπλεξε σαν τον μεταξοσκώληκα η διαφθορά γύρω από την πολιτική στην Ελλάδα. Είναι αιχμάλωτοι οι πολιτικοί μας, όλων των αποχρώσεων, του αμοραλισμού που διέπει το σύστημα.
Το πιο μοντέρνο σύστημα καταδολίευσης φωνών που καταγγέλλουν τη διαφθορά είναι η φράση των συνενόχων, «φέρτε μας αποδείξεις για τις καταγγελίες, κ. Κοροβέση», ή το γνωστό, «αν έχετε στοιχεία, στον εισαγγελέα». Λες και οι αρπάχτρες είναι αφελείς και τα πιάνουν δημοσίως ή φωτογραφίζονται όταν τα παίρνουν. Ο βουλευτής Κοροβέσης, παρά τις έντονες αντιδράσεις και απειλές, είχε το θάρρος να επανέλθει επί των καταγγελιών του και να δηλώσει σε πείσμα των επικριτών του ότι δεν θα παραιτηθεί για να σβήσει η ενοχλητική φωνή του.
Μάλιστα η απάντησή του στον Λ. Κύρκο ήταν δηλωτική και αποστομωτική. Καιρός είναι να τον μιμηθούν και μερικοί από τα άλλα κόμματα, μήπως και δημιουργηθεί ένα κύμα σωτηρίας της δύστυχης της πατρίδας μας.


Σχολιάστε εδώ