Κάτω στον Πειραιά

Συγκεκριμένα, ήταν 3 υδροφόρα οχήματα, 3 φορτωτές, 6 φορτηγά και 2 καλαθοφόρα οχήματα, όλα φυσικά με τα πληρώματά τους, αλλά και με εργάτες του δήμου και δημοτικούς αστυνομικούς. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπενέτος.

Ενώ όμως η φωτιά ήταν σε εξέλιξη σε τέσσερα μέτωπα, οι δυνάμεις του Δήμου Πειραιά μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχαν αξιοποιηθεί, αφού κάποιοι ανευθυνοϋπεύθυνοι τους είπαν να περιμένουν σε κάποιο… ξέφωτο μέχρι… νεωτέρας! Τελικά, αφού ύστερα από τέσσερις και πλέον ώρες δεν είχαν λάβει καμία εντολή ανάμειξης, παρενέβη τηλεφωνικά ο γενικός γραμματέας του δήμου και έπειτα από συνεννόηση με τους δημάρχους Μαραθώνα και Νέας Μάκρης αποφασίστηκε οι δυνάμεις του Δήμου Πειραιά να επιχειρήσουν στα μέτωπα του Μαραθώνα, Άνω και Κάτω Σουλίου και Νέας Μάκρης. Οι εργαζόμενοι του Δήμου Πειραιά έκαναν με αυταπάρνηση το καθήκον τους και μάλιστα ένας απʼ αυτούς τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της περιοχής. Να σημειώσουμε πως όσοι υπάλληλοι του δήμου συμπεριελήφθησαν στην αποστολή πήγαν εθελοντικά. Γιʼ αυτό και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

// Η ολοσχερής καταστροφή του πρασίνου στην Αττική, που δυστυχώς δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο, αφού έχει γίνει τουλάχιστον άλλες δύο φορές, κάτι που σημαίνει ότι το πιο πιθανό είναι να ξαναγίνει, φέρνει στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία χώρων αστικού πρασίνου. Ο Πειραιάς, τόσο ως δήμος όσο και ως ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, δεν έχει σχεδόν καθόλου αστικό πράσινο. Στον δήμο, που είναι ασφυκτικά χτισμένος, η μόνη περιοχή που μπορεί να γίνει αστικό πράσινο είναι αυτή των οικοπέδων της ΧΡΩΠΕΙ. Ο Π. Φασούλας πρότεινε και πάλι να προωθηθεί η ιδέα για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου. Εμείς θα λέγαμε πως, εκτός απʼ αυτό, θα πρέπει να δημιουργηθεί σχέδιο για τη μετατροπή σε χώρους πρασίνου των στρατοπέδων Παπαδογιώργη και Σακελλίωνα στα Καμίνια. Οι χώροι είναι μεγάλοι και πρέπει να αξιοποιηθούν. Όσον αφορά τον ευρύτερο Πειραιά, το μεγάλο στοίχημα είναι ο χώρος του πρώην Εργοστασίου Λιπασμάτων. Αν γίνει εκεί πράσινο, κάτι που δεν το πιστεύουμε, ο Πειραιάς θα… ανασάνει. Επίσης, σε πνεύμονα αστικού πρασίνου για τον Πειραιά θα μπορούσε να μετατραπεί και το Σχιστό. Αν υλοποιηθούν οι προτάσεις του ΠΕΣΥΔΑΠ και γίνουν οι απαιτούμενες αναδασώσεις, το Σχιστό θα δώσει λύσεις στο περιβάλλον του Πειραιά. Εκείνο που προέχει είναι να καταλάβουν όλοι, κυβέρνηση και φορείς, ότι ήρθε η ώρα του αστικού πρασίνου. Φωτιές είχαμε και θα έχουμε. Για να μη μείνουμε στην «καμένη γη», πρέπει να απλώσουμε το πράσινο στις πόλεις. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε αυτήν την απλή αλήθεια τόσο πιο μεγάλο καλό θα κάνουμε στον εαυτό μας και στην κοινωνία μας.

// Μόλις τελειώσαμε το παραπάνω κείμενο πληροφορηθήκαμε ότι και το αστικό πράσινο έχει τους… εχθρούς του. Όμως, επειδή είναι μέσα στα αστικά κέντρα, είναι ελεγχόμενο. Συγκεκριμένα, νωρίς το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης εκδηλώθηκε πυρκαγιά, σε δύο εστίες ταυτόχρονα, στο Σχιστό, κοντά στον δεύτερο δρόμο για το Πέραμα. Όμως η περιοχή βρίσκεται στο… μικροσκόπιο του ΠΕΣΥΔΑΠ, του οποίου κλιμάκιο, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Δήμο Σταματάτο, εντόπισε αμέσως τη φωτιά και μέσα σε μισή ώρα υδροφόρα του Δήμου Κορυδαλλού την είχε σβήσει.
Δηλαδή, ούτε το αστικό πράσινο μας εξασφαλίζει, αλλά τουλάχιστον έχουμε περισσότερες πιθανότητες να το σώσουμε…

// Ο βουλευτής της Α΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην επικεφαλής του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας» στο δημοτικό συμβούλιο Θοδωρής Δρίτσας βρέθηκε προχθές στο Σωτηρία μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα, όπου είχε μεταφερθεί σε κακή κατάσταση ο κρατούμενος στον Κορυδαλλό για τα «Δεκεμβριανά» Θοδ. Ηλιόπουλος, που έκανε για 50 ημέρες απεργία πείνας. Ο κρατούμενος είχε αρχικά μεταφερθεί στο Αττικό Νοσοκομείο όπου δεν τον κράτησαν, και κατέληξε στο Σωτηρία, όπου πραγματικά οι γιατροί έδωσαν μάχη για τη σωτηρία του.
Στο νοσοκομείο περίμενε την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ο παλιός γνώριμος του Θ. Δρίτσα από το δημοτικό συμβούλιο Γιώργος Δαβάκης, που είναι πρόεδρος και διοικητής εκεί, ο οποίος κάλεσε τον γιατρό που είχε αναλάβει τον Ηλιόπουλο και τους πήγε στη συνέχεια να τον επισκεφθούν. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ικανοποιημένη με τις συνθήκες νοσηλείας και τα όσα διαπίστωσε κατά την επίσκεψη στο νοσοκομείο, όπου πραγματικά όλοι οι ασθενείς αντιμετωπίζονται το ίδιο. Μόλις μάλιστα την επομένη έγινε δεκτή η αίτηση αποφυλάκισης του Ηλιόπουλου και άρχισε να τρώει, ο διοικητής έδωσε εντολή να βγει από τον θάλαμο των κρατουμένων και να μεταφερθεί σε θάλαμο ασθενών.


Σχολιάστε εδώ