Μνήμες…

Διαβάζουμε στο φύλλο της εφημερίδας «Ακρόπολις» της 25ης Δεκεμβρίου 1943, τη λακωνική ανακοίνωση του υπουργείου Επισιτισμού, καταχωρημένη και καταχωνιασμένη ανάμεσα σε πολεμοχαρείς και λοιπές ειδήσεις, που πληροφορεί το κοινόν επί λέξει τα εξής:

«Λόγω της μη εγκαίρου αφίξεως των αναμενομένων ποσοτήτων κρεάτων και ιχθύων, άτινα αφικνούνται εντός του απογεύματος και της εσπέρας της σήμερον, ειδοποιείται το κοινόν ότι η πώλησις κρέατος και ιχθύων θα συνεχισθεί και αύριον την πρωϊάν 25 Δεκεμβρίου ημέραν Σάββατον ε.έ. καθ’ ην τα κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία θα παραμείνωσιν ανοικτά…».

Βέβαια η ανακοίνωση του υπουργείου εκδόθηκε την παραμονή και όπως ήταν φυσικό δημοσιεύθηκε στον Τύπο το πρωί της επομένης, αλλά όπως ήταν εξίσου φυσικό, το πληροφορήθηκαν μόνον όσοι αγόρασαν εφημερίδα αξημέρωτα μέρα γιορτής, που κόστιζε και δύο χιλιάδες κατοχικές δραχμές. Πάντως η άφιξη των «σφαγίων» δεν πρέπει να συγκίνησε ιδιαίτερα τον κόσμο, διότι οι πέραν του κέντρου κατοικούντες, άλλος λίγο άλλος πολύ, είχανε οργανωθεί. Ο ένας έτρεφε κότες, ο γείτονάς του κουνέλια στα ταράτσα του κι ο τρίτος ένα αρνί ή μια κατσίκα, που τα έβοσκε μετά μεσημβρίαν στις… δημοσιές. Κι έτσι εξασφάλιζαν το κρεατάκι τους.

ΑΜΜ.


Σχολιάστε εδώ