«Πλιάτσικο» σε βάρος των Ταμείων τους με «προκάτ» μελέτη

«Με κατασκευασμένη οικονομική μελέτη εμφανίζονται οι υποχρεώσεις της Τράπεζας προς το Επικουρικό, στη σελίδα 14 “μηδέν” και στην αμέσως επόμενη σελίδα σε 284 εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο Γραφείο Αναλογιστών, σε αναλογιστική μελέτη (και όχι οικονομική) που έχει καταρτίσει για το ίδιο Ταμείο, το Επικουρικό Ταμείο, προσδιορίζει τις υποχρεώσεις της Τράπεζας σε… 2,3 δισ. ευρώ!»

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν, «τα διαθέσιμα του Επικουρικού Ταμείου δημεύονται με βάση την τροπολογία-πραξικόπημα που ετοιμάζουν από κοινού Αράπογλου και Αλογοσκούφης».

Στο μεταξύ, εντείνεται καθημερινά ο αναβρασμός μεταξύ των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι καταγγέλλουν με κάθε ευκαιρία τη διοίκηση Αράπογλου για εκβιαστικές πρακτικές με τελικό στόχο, σε αγαστή συνεργασία με τον κ. Αλογοσκούφη, τη διάλυση του Επικουρικού τους Ταμείου και την ένταξή του στο θνησιγενές, όπως το χαρακτηρίζουν, μόρφωμα, το κυβερνητικό ΕΤΑΤ.

Επικαλούμενοι τη ρύθμιση για καταβολή των Επικουρικών Συντάξεων μόνο για τον μήνα Αύγουστο, κατηγορούν τη διοίκηση ότι τους «σέρνει» σ’ ένα νέο εκβιαστικό παιχνίδι και προειδοποιούν για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Αναφερόμενοι, εξάλλου, στην (ηθελημένη ή μη) σύγχυση που προκαλούν ερωτήματα σχετικά με τις διαφορές του Επικουρικού Ταμείου των Εργαζομένων στην Εθνική και του υπό σύσταση ΕΤΑΤ, ξεκαθαρίζουν τα εξής:

• Οι νέοι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται στην Εθνική Τράπεζα δεν ασφαλίζονται (από 1/1/2005) στο Ταμείο αυτό, αλλά στο Επικουρικό του ΙΚΑ. Ένας ασφαλιστικός φορέας λοιπόν που δεν ανανεώνει και δεν διευρύνει τους ασφαλισμένους του δεν έχει ζωή!

• Το κυβερνητικό ΕΤΑΤ δεν έχει τους αναγκαίους πόρους. Συγκροτήθηκε ακριβώς με σκοπό να απαλλάξει τις τράπεζες από τις νομοθετημένες εργοδοτικές εισφορές -που είναι υψηλές- και να περιοριστούν στα χαμηλά επίπεδα των εργοδοτικών εισφορών προς το Επικουρικό του ΙΚΑ. Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική καταβάλλει στο Επικουρικό Ταμείο, ως εργοδοτική εισφορά, 9%. Στο ΕΤΑΤ θα πληρώνει μόνο 4,5% εκατοστιαίες μονάδες!

Και καταλήγουν:

«Τα παραπάνω στοιχεία στοιχειοθετούν με μαθηματική ακρίβεια τον χαρακτηρισμό του ως θνησιγενούς κυβερνητικού μορφώματος, προθαλάμου για την υπαγωγή των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας στο Επικουρικό του ΙΚΑ».


Σχολιάστε εδώ