Πεδίο βολής φθηνό…

Στην αντίπερα όχθη, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ανταλλάσσουν «πυρά» με αντικείμενο την ενδεχόμενη συνεργασία τους μετά τις εκλογές, ενώ στο ΚΚΕ έχουν «ανοίξει μέτωπο» με όλους.

ΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ δυσχερή θέση ο Γ. Αλογοσκούφης από τις μαζικές «επιθέσεις» βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (Μανώλης, Μιχαλολιάκος, Τατούλης κ.ά.), ζήτησε και πήρε τη στήριξη του Μαξίμου – με τον Θ. Ρουσόπουλο να δηλώνει ότι κάθε υπουργός εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική που εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές του 2007. Πλην όμως ήταν εμφανές από τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας ότι το Μαξίμου θα προτιμούσε να αποφύγει μια τόσο… δημόσια στήριξη. Αίσθηση πάντως και ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η παρέμβαση του Γ. Λαμπρόπουλου, που είπε ότι τα χρήματα από το δείπνο του πρωθυπουργού με τους βουλευτές θα μπορούσαν να δοθούν στις οικογένειες των θυμάτων στο Πέραμα.

Χωρίς πηδάλιο

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ πέρασε το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή αφενός τα γνωστά σενάρια περί συνεργασίας με τη ΝΔ και αφετέρου τις διαδοχικές αρνήσεις του ΣΥΝ για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας. «Όνειρα θερινής νυκτός» χαρακτήρισε η Χαριλάου Τρικούπη τα περί συγκυβέρνησης με τη ΝΔ και απέδωσε τις σχετικές συζητήσεις σε προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Απευθυνόμενο προς τα κόμματα της Αριστεράς, το ΠΑΣΟΚ έκανε αναφορά στη συνεργασία τους με τη Νέα Δημοκρατία το 1989. Τριβές στο εσωτερικό του κόμματος προκάλεσαν, πάντως, τόσο η διαπίστωση του (προσκείμενου στον Β. Βενιζέλο) Π. Κουκουλόπουλου ότι το σκάφος δεν έχει πηδάλιο όσο και η δήλωση του Κ. Σκανδαλίδη ότι το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή μορφή του έχει κλείσει τον κύκλο του. Από τον ΣΥΝ προαναγγέλλουν το τέλος του δικομματισμού, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι αν το κόμμα πάρει ποσοστό της τάξης του… 30%, θα αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό. Ο Γ. Καρατζαφέρης έχει τον δικό του καημό: Ζητά εδώ και τώρα εκλογές.

Αντιδράσεις

ΕΝ ΜΕΣΩ ΘΕΡΟΥΣ ο Π. Παυλόπουλος επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης ως… απόδειξη ότι στην κυβέρνηση εξακολουθούν να εργάζονται. Επισήμως δεν έχουν γίνει γνωστά βασικά σημεία του σχεδίου. Οι πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για δραστική μείωση των δήμων, ενώ οι νομαρχίες ουσιαστικά καταργούνται και συγκροτούνται μεγάλες περιφέρειες όπου ο περιφερειάρχης θα είναι αιρετός. Οι πρώτες αντιδράσεις σημειώθηκαν ήδη: Ο Ν. Κακλαμάνης ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ έσπευσε να προειδοποιήσει ότι αν δεν λυθούν τα οικονομικά προβλήματα των δήμων, δεν θα προσέλθουν στον διάλογο. Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «ανέκδοτο» την προωθούμενη από την κυβέρνηση διοικητική μεταρρύθμιση και σημείωσε ότι δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, αν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν καταστούν οικονομικά αυτοτελείς και δεν προηγηθεί ο ριζικός μετασχηματισμός του κράτους. Διαφωνίες εκφράζονται και από βουλευτές και κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ο Κ. Καραμανλής έχει να αντιμετωπίσει το διαρκώς ογκούμενο κύμα δυσαρέσκειας που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο, κυρίως δε στον θεσσαλικό κάμπο. Ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Θ. Κοκκινούλης κάλεσε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με οξύτατες αντιδράσεις.

Προσδοκίες

ΧΑΜΗΛΕΣ οι προσδοκίες στην Αθήνα για τον νέο γύρο συνομιλιών με αντικείμενο το Σκοπιανό. Το διήμερο 14 και 15 Αυγούστου ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές Βασιλάκη και Δημητρόφ. Όλα αυτά στη «σκιά» των πρόσφατων προκλητικών επιστολών του Νίκολα Γκρουέφσκι προς τους διεθνείς οργανισμούς, όπου έθετε θέμα μακεδονικής μειονότητας και μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα. Μόνο θέμα συζήτησης το όνομα, υπογραμμίζει η ελληνική κυβέρνηση.

ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ των σκανδάλων, νέος κύκλος ερευνών ξεκινά για την υπόθεση των πυραύλων TOR-M1. Από τη Βουλή ο σχετικός φάκελος εστάλη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος θα διερευνήσει τις ευθύνες που προκύπτουν για μη πολιτικά πρόσωπα. Αυτό μετά τα στοιχεία από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία. Στην υπόθεση της Ζήμενς, από τις έρευνες του ειδικού ανακριτή έχει προκύψει εμπλοκή δύο νέων μη πολιτικών προσώπων με «μίζες» από τη γερμανική εταιρεία. Τις επόμενες εβδομάδες πάντως ο ανακριτής θα ταξιδέψει στη Γερμανία προκειμένου να εξετάσει τον πρώην μάνατζερ της Ζήμενς Ράινχαρτ Σίκατσεκ, ενώ από την Ελβετία οι αρμόδιες αρχές έχουν ενημερώσει την ελληνική δικαιοσύνη ότι θα συνεργαστούν για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο.


Σχολιάστε εδώ