Βυζάντιον

Θα σας πω τι βλέπω τώρα σε απόσταση τριών μέτρων. Μου μοιάζει μάλλον για Τσέχα, όχι παραπάνω από 25 ετών. Το μαλλί της είναι καστανόξανθο και σπαστό, πάει κάτω από τους ώμους. Είναι όρθια μπροστά στην πισίνα και φοράει ένα άσπρο μπικίνι με κορδονάκια που ξέρεις ότι αν τα τραβήξεις το αλεξίπτωτο δεν θα ανοίξει και θα χαθείς στο βάθος της αβύσσου. Έχει καταπληκτικές καμπύλες και στο στήθος της παραμένουν σταγόνες νερού που δεν είναι τρελές για να φύγουν και εγώ εκεί θα καθόμουν. Δεν ξέρω ούτε καν πως τη λένε, αλλά τώρα έχει γυρίσει και με κοιτάζει. Με το δεξί χέρι χαϊδεύει την κοιλιά της και με το αριστερό σηκώνει τα μαλλιά ψηλά. Μου χαμογελάει και η γλώσσα της διατηρεί υγρά τα τεράστια χείλη της. Γαμώτο τώρα έπεσαν τα γράμματα! Κάτι «τηλεφώνησε τώρα, πάρε με χωρίς έλεος» που τη σκέπασαν ολόκληρη. Κρίμα για σας, για τη στήλη, για μένα. Θα ήταν υπέροχο να σας την περιγράφω ως το τέλος. Άλλωστε, τι σας πειράζει να διαβάζετε για τους γλουτούς της κοπελίτσας; Ούτως ή άλλως η γενική κατάσταση πάλι με γλουτούς μοιάζει, μόνο που έχουν κυτταρίτιδα, είναι κακοσχηματισμένοι, ίσως και δύσοσμοι.

Είναι βλέπετε που φτάσαμε και στον Αύγουστο και πρέπει κάπως να κρατήσω ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Χρειάζεται να του πεις κάτι καλοκαιρινό, να ελαφρύνεις την ατμόσφαιρα, να ακολουθήσεις το μελτέμι. Έτσι και εγώ κλείνω τα μάτια και φαντάζομαι τον αναγνώστη που με διαβάζει σε μια κυκλαδίτικη παραλία. Το μελτέμι του παίρνει τη σελίδα μου και εκείνος την κυνηγάει στην αμμουδιά όπως ο Βόγλης την Άναμπελ για να της δώσει μύγδαλα. Εντάξει, δεν νομίζω να συμβεί κάτι τέτοιο, στην καλύτερη περίπτωση να με ποτίζετε τα ζουμιά ενός καρπουζιού που θα κόψετε επάνω στην εφημερίδα. Αλλά και αυτό κάτι είναι, ο συντάκτης αισθάνεται μια αμφίδρομη σχέση με τον αναγνώστη. Άλλο ωραίο που σκέφτηκα είναι για όλον τον Αύγουστο να δημοσιεύω εδώ σταυρόλεξα. Δεν νομίζω, όμως, ότι θα το ενέκρινε η επιχείρηση αν και ο αναγνώστης θα το εκτιμούσε, θα ήξερε ότι σεβόμαστε τη νοημοσύνη του. Η τελευταία εναλλακτική λύση είναι να δημοσιεύσω μία συλλογή, ένα απάνθισμα από τα καλύτερα e-mail που έλαβα τους τελευταίους μήνες. Αυτό θα ήταν αδιάφορο. Κάποια από τα θέματα που πραγματεύονται δεν υφίστανται πια στην επικαιρότητα, ενώ και αρκετοί μπορεί να ντραπούν διαβάζοντας αυτά που έγραψαν σε μια στιγμή φόρτισης. Εκτός των άλλων, τα καλύτερα τα κόβει ο νόμος περί ασέμνων. Για να καταλάβετε, αν ήθελα ως στήλη να προσφέρω πλήρως καθετοποιημένη υπηρεσία στον αναγνώστη με πλήρη ικανοποίηση των απαιτήσεών του, τώρα θα έπρεπε να παριστάνω τη βρετανίδα τουρίστρια στη Ζάκυνθο με παρτενέρ Σκοπιανό. Δεν γίνεται…
••••
Γυρίζω στο CNN, αφήνοντας το πειρατικό κανάλι να με καλεί μάταια να τηλεφωνήσω στην Τσέχα που είναι στην πισίνα και αμφιβάλλω αν κουβαλάει μαζί της και τηλέφωνο. Στο CNN δείχνουν κάτι καταστροφικές πλημμύρες στην Ουκρανία, που είναι οι χειρότερες για τη χώρα τον τελευταίο αιώνα. Όλα αυτά, λίγες ώρες μετά το συλλείτουργο των Ορθοδόξων προκαθημένων στο Κίεβο. Δεν ξέρω αν ο Κύριος θέλει να μας πει κάτι. Συνήθως δεν το λέει σε μένα, αλλά στον εκδότη και στον πλήρως καταρτισμένο συνεργάτη μας για εκκλησιαστικά θέματα. Εγώ απλώς σκέφτομαι ότι μάλλον δικαιώνεται ο Λιακόπουλος. Ο Θεός θέλει τη συνεργασία των ορθοδόξων, αλλά υπό την καθοδήγηση του ξανθού γένους, δηλαδή των Ρώσων. Αν έκανα ρεπορτάζ Θεού, θα έγραφα τώρα πως ο θεϊκός θρόνος εξέφρασε διακριτικά τη δυσφορία του για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία. Και πιστεύω βαθιά πως ο δρόμος μας είναι στα χνάρια του Αλέξιου της Μόσχας. Μιλάμε για σοφό και διορατικό άνθρωπο. Μόλις κατέπεσε το σιδηρούν παραπέτασμα, μία από τις πρώτες πράξεις του ήταν να στήσει ένα εμφιαλωτήριο αγιασμού σε συνεργασία με την Pepsico. Και εδώ βλέπουμε το μεγαλείο του ιεράρχη. Δεν τα δίνουμε όλα στην Coca Cola, όχι αποφεύγουμε αυτόν τον συμβολισμό. Πηγαίνουμε με τον ανταγωνιστή της, με την Pepsi, ενώ καθιστούμε τον αγιασμό προσιτό στο χριστεπώνυμο πλήθος που τον είχε στερηθεί στα χρόνια της σοβιετικής σκλαβιάς.
••••
Συνεχίζω το ζάπινγκ. Έχω βάλει και τα πόδια επάνω στο τραπεζάκι και βλέπω ανάμεσα στα δάχτυλά τους τον δολοφόνο του Σεργιανόπουλου να περπατάει με σκυφτό το κεφάλι, συνοδευόμενος από δύο παλικάρια. Σκέφτομαι πως αν ήταν σε άλλη χώρα, ας πούμε στις ΗΠΑ, δεν θα έβγαινε ποτέ από τη φυλακή αλλά θα γινόταν πλούσιος. Εδώ είναι βέβαιο ότι μπορεί να βγει κάποτε από τη φυλακή, αλλά δεν πρόκειται να γίνει πλούσιος αν και τίποτα δεν αποκλείεται. Μπορεί να δεις τον Γεωργιανό με λογαριασμό μερικών εκατομμυρίων ευρώ, να σου πουν ότι αυτός πήρε τις μίζες από τη Siemens και όλες οι υποθέσεις να κλείσουν έτσι, με αίσιο τέλος, όσο δυνατό είναι βέβαια να υπάρχει αίσιο τέλος σ’ αυτές τις ιστορίες. Και επειδή, όπως διαβάζω, γίνεται συνωστισμός δικηγόρων που ζητούν να τον αναλάβουν, θα τους πρότεινα να προχωρήσουν -και αυτοί- σε θεαματικές κινήσεις. Να μηνύσουν τον ανακριτή, να πουν ότι ο κατηγορούμενος θα περάσει από Σεπτέμβριο, να δώσουν στην υπόθεση κάτι από τα δικαστικά ήθη που έχουμε συνηθίσει εσχάτως, έτσι για να αλλάζουμε θέμα αρμονικά, όχι απότομα.
••••
Το βλέπεις, ρε παιδί μου, ότι το σύστημα έχει μία άνεση. Ο Θέμος λέει ότι θέλει να απολογηθεί άμεσα, γιατί 11 με 31 Αυγούστου θα λείπει για διακοπές. Δηλαδή ο Θέμος κάνει διάλογο με τη Δικαιοσύνη περίπου όπως εγώ με την οδοντίατρό μου τη Μαρία ή με τη Λιάνα την πεντικιουρίστα μου. Κοιτάμε τις ημερομηνίες που μας βολεύουν και το κανονίζουμε με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Όλα αυτά, όμως, με γεμίζουν με αισιοδοξία και για άλλον λόγο. Ξέρεις τι είναι να κατηγορείσαι για κακούργημα και να πιέζεις να απολογηθείς γιατί θέλεις να φύγεις διακοπές; Είναι μια σιγουριά που δείχνει αισιοδοξία, θετική ενέργεια και, κυρίως, γνώση όσων συμβαίνουν σ’ αυτόν τον τόπο.
••••
Με την ευκαιρία να σας πω ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος συνεχίζει τις διακοπές του στην Τήνο, ρίχνοντας και καμιά ματιά στα οικόπεδα που αγόρασε η πρώην σύζυγος Κυριάκου στο νησί, μην τυχόν και χτιστεί και κανένα αυθαίρετο. Υποθέτω ότι ο Μιχάλης θα μείνει στο νησί τουλάχιστον μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο και τη γιορτή της Παναγίας, καθώς, όπως έχει αποδειχθεί, είναι ο πλέον αρμόδιος για να προσεγγίσει τη Μεγαλόχαρη και να φέρει εις πέρας το αίτημα. Ποια τάματα πιστών και αηδίες; Εμφανίζεται ο Μιχάλης με ένα αξιοπρεπές πακέτο, προσφέρει ένα πλήρες σετ εξοπλισμού στην εκκλησία και όλα γίνονται. Άλλωστε αυτά που συμβαίνουν με την υπόθεση της Siemens δεν είναι, κατά κάποιον τρόπο, ένα θαύμα; Δεν είναι κάτι που σε υποχρεώνει να κάνεις τον σταυρό σου;
••••
Θα έχετε καταλάβει ότι φλυαρώ ακατάσχετα καθώς, επί της ουσίας, δεν υπάρχει κάτι το σπουδαίο για να ασχοληθεί κανείς. Να ασχοληθείς με το
ΠΑΣΟΚ; Εδώ δεν ασχολείται ο πρόεδρός του, γιατί να ασχοληθείς εσύ; Η δε κυβέρνηση φεύγει και επισήμως για διακοπές. Γενικά, δεν βρίσκω τον λόγο να ασχολείται κάποιος μαζί τους αν και είναι η ιδανική λύση για να βγάζεις το μεροκάματο. Οι πολιτικοί είναι εκείνα τα πρόσωπα της δημόσιας ζωής που αποδέχονται τη διαπόμπευση ως τμήμα της δουλειάς τους. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες στήλες σαν και αυτή ασχολούνται μαζί τους. Δεν είναι από ενδιαφέρον, είναι από ανάγκη. Αν έγραφα, όπως θα ήθελα άλλωστε, για θέματα της show biz, δεν θα προλαβαίναμε να μαζεύουμε τις αγωγές. Με την πολιτική τα πράγματα είναι πιο ανθρώπινα. Παίρνει, για παράδειγμα, ο πολιτικός την αποδελτίωση στο σκάφος ή στο εξοχικό του στην Πάρο. Και βλέπει ότι γράφεις για τις χλιδάτες διακοπές του. Θα σχολιάσει ότι είσαι ένας μίζερος κομπλεξικός και δεν θα ασχοληθεί παραπάνω. Άντε όμως να αναπτύξεις την πολύ ωραία αποκάλυψη της «Espresso» (αν με θέλουν, πάω εκεί με τα μισά λεφτά) για το 666 που είναι επάνω στο φουσκωτό του Νταλάρα. Θα σου έρθει η αγωγή με την οποία ο Νταλάρας θα σου ζητάει τα λεφτά για να πάρει σκάφος σαν του Βουλγαράκη. Δεν συμφέρει καθόλου.
••••
Ενώ αν δεις τον Ευάγγελο Αντώναρο, χαλαρώνεις αμέσως. Και είναι κρίμα που δεν τον παρακολουθήσατε όλες αυτές τις μέρες, ήταν πραγματικά στα καλύτερά του. Μα σας λέω πως μόνο και μόνο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις πυρκαγιές στη Ρόδο αξίζει να βάλεις μπουρλότο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι για να τον απολαύσεις σε επανάληψη. (Με την ευκαιρία, διευκρινίζεται ότι ο Καραμανλής βάζει το μπουφάν και πηγαίνει σε πυρκαγιά μετά τα 50.000 στρέμματα, στη Ρόδο η πυρκαγιά έμεινε στα 40.000 στρέμματα). Επίσης, ο Ευάγγελος Αντώναρος δεν προκαλεί με εξοχικά, με χλιδάτες συναναστροφές. Είναι ο μόνος, ίσως, που τηρεί το «σεμνά και ταπεινά», προφανώς επειδή δεν έχει υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Το πολύ να κάνει κάποια σεμνή έξοδο σε αρχαία τραγωδία στην Επίδαυρο, όπου και ο ίδιος, ως μία τραγική φιγούρα που βιώνει το μαρτύριό της, κάνει τις αναπόφευκτες συγκρίσεις με όλα όσα συμβαίνουν στο θέατρο.
••••
Πριν κλείσω ας κάνω και μία καταγγελία προς τις αρχές. Ξανθιά κυρία, μέλος πλέον γνωστού επιχειρηματικού τζακιού, κινείται με πολυτελές αυτοκίνητο στην Κηφισίας. Στο τιμόνι είναι η ίδια. Την καταγγέλλω ως τον οδηγό της 17 Νοέμβρη. Ακόμα και αν δεν είναι, έτσι όπως οδηγάει τη θεωρώ και πιο επικίνδυνη από τον Κουφοντίνα.


Σχολιάστε εδώ