Στο στόχαστρο και των Εβραίων;

Όπως λέει ένας από τους νόμους του Μέρφι, «όταν τα πάντα σου πηγαίνουν στραβά, να είσαι σίγουρος πως αύριο θα σου πάνε λίγο χειρότερα».
Κάπως έτσι συνέβη και στον δήμο Θεσσαλονίκης, που ξαφνικά βρέθηκε στο στόχαστρο της πανίσχυρης ισραηλιτικής κοινότητας, χωρίς καν να το περιμένει.
Και πώς να το περιμένει, όταν σε πάμπολλες περιπτώσεις στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για αποφάσεις κραυγαλέας εύνοιας των συμφερόντων της εν λόγω κοινότητας.
Το «θέμα» δημιουργήθηκε όταν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, υποστηριζόμενη από τον Συνασπισμό παράταξη (επικεφαλής ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρότεινε να παρθεί απόφαση για ένταξη της Θεσσαλονίκης στο «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών 1940-1945». Το αίτημα είχε υποβληθεί αρχικά από το «Δίκτυο μαρτυρικών πόλεων» και είχε απορριφθεί από την επιτροπής ονοματοθεσίας του δήμου, στην οποία είχε παραπεμφθεί.
Η παράταξη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου δεν αποδέχθηκε την πρόταση, ίσως όχι επειδή διαφωνούσε, αλλά λόγω της συνήθειάς της να μην αποδέχεται καμιά απολύτως πρόταση που προέρχεται από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Η αρτηριοσκλήρωση αυτή της πλειοψηφίας αποτέλεσε «βούτυρο στο ψωμί» της αντιπολίτευσης, που βρήκε μια ακόμη χρυσή ευκαιρία να πλήξει τη διοίκηση και να διαρρήξει τις άριστες σχέσεις που αυτή διατηρούσε με την ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, η οποία και ευάριθμη είναι και δυσανάλογη με το μέγεθός της ισχύ διαθέτει.
Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης εξέδωσε λοιπόν ανακοίνωση με την οποία περνά «γενεές δεκατέσσερις» τους «γαλάζιους» συμβούλους, κατηγορώντας τους ούτε λίγο ούτε πολύ για…
αντισημιτισμό.
«Για ολόκληρες δεκαετίες οι αρχές της Θεσσαλονίκης προσπαθούν συστηματικά να εξαλείψουν την ιστορική μνήμη της πόλης.
Προσπαθούν να κρύψουν με κάθε τρόπο ότι η Θεσσαλονίκη υπήρξε για πολλούς αιώνες μια πόλη που την κατοικούσαν διαφορετικές εθνικές ομάδες – κοινότητες. Και, περισσότερο από κάθε άλλο, προσπαθούν να κρατήσουν στο σκοτάδι, μέσω της συστηματικής αποσιώπησης, την ιστορική παρουσία της εβραϊκής κοινότητας, η οποία ξεκινά από τους ελληνιστικούς χρόνους και η οποία εξοντώθηκε σε ποσοστό 91% από τους ναζί».
Αυτό υποστηρίζει η δημοτική παράταξη του ΣΥΝ, καλώντας τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να αναθεωρήσει τη στάση του και να αποφασίσοει άμεσα την ένταξη της πόλης στο «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών 1940-1945».
Το θέμα που δημιουργήθηκε πήρε μεγάλη έκταση στον αθηναϊκό Τύπο -είπαμε, μεγάλη η ισχύς της ισραηλιτικής κοινότητας- και έφερε σε δύσκολη θέση τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, που επέλεξε να το αντιμετωπίσει διά της… σιωπής.
Δεν τα κατάφερε όμως, γιατί εκτός από τη δημοτική αντιπολίτευση στον χορό μπήκε και η εβραϊκή κοινότητα που του ζήτησε εξηγήσεις. Για να δούμε τι θα δούμε…


Σχολιάστε εδώ