Στις ευρωεκλογές όλοι τα παίζουν όλα…

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου θα κάνουν «μαύρες διακοπές», μιας και υπάρχει άγχος και προβληματισμός για τη στασιμότητα του κόμματος στις δημοσκοπήσεις και τα νέα φαινόμενα εσωστρέφειας. Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να «ξορκίσει» την εσωστρέφεια και να κλείσει γρήγορα τα μέτωπα της γκρίνιας, με επανασχεδιασμό της αντιπολιτευτικής τακτικής. Το ΠΑΣΟΚ -πλην απροόπτου- θα κινείται πλέον με βάση το τρίπτυχο «οικονομία – σκάνδαλα- κοινωνική πολιτική», θέτοντας δηλαδή και πάλι ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας του πολίτη δίπλα σ’ αυτά των σκανδάλων.
Πάντως στη Χαριλάου Τρικούπη προκαλεί «ρίγος» η σκέψη και μόνο μιας ήττας στις ευρωεκλογές, ένα ζήτημα που ξαναμπήκε «ορμητικά» στην ημερήσια διάταξη, μετά τα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου περί «χαλαρής ψήφου».
Ακόμη και υποστηρικτές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν ανοικτά ότι εάν το ΠΑΣΟΚ καταποντιστεί (έστω και με το κριτήριο της χαλαρής ψήφου) στις ευρωεκλογές, ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και «θα παίξει το κεφάλι του».
Όμως το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο και πιο βαθύ, όπως παρατηρεί έμπειρο και σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που υποστηρίζει πως «ο Γ. Παπανδρέου όχι μόνο παίζει τα τελευταία του χαρτιά, αλλά δεν υπάρχει και ισχυρή εναλλακτική λύση» καθώς και «το χαρτί Βενιζέλου έχει πλέον καεί» και όσοι πλασσάρονται ως δελφίνοι «δύσκολα θα καταφέρουν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη το κόμμα και κυρίως δύσκολα θα το διατηρήσουν έστω και κατ’ επίφαση ενωμένο».
Έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εξηγώντας την όλη κατάσταση υποστηρίζουν ότι «ουσιαστικά Γ. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλος είναι άμεσα συνδεδεμένοι σε ό,τι αφορά το πολιτικό τους μέλλον». Αν καεί ο ένας -ο Γ. Παπανδρέου ως Πρόεδρος τώρα- τότε τελειώνει οριστικά πολιτικά και ο Ε. Βενιζέλος. Αντίθετα αν ο Γ. Παπανδρέου σταθεροποιηθεί και μπορέσει να οδηγήσει σε ανάκαμψη το ΠΑΣΟΚ, τότε και ο Ε. Βενιζέλος ενισχύει τη θέση του και μπορεί να προσβλέπει σε κάτι καλύτερο πολιτικά για τον ίδιο. Και αυτό, όπως εξηγούσαν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οφείλεται στο ότι πλέον «ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ε. Βενιζέλος θεωρούνται από πολλούς ότι είναι στο ίδιο σύστημα και αυτό θα πάει ή και με τους δύο ή με κανέναν από τους δύο».
Όπως εξηγούν αυτή ακριβώς η λειτουργία είναι που «ανοίγει την όρεξη σε άλλους δελφίνους, όπως π.χ. στην Άννα Διαμαντοπούλου κ.ά», ωστόσο όμως δεν είναι εύκολο να αποτελέσουν ακόμα ηγετική εναλλακτική πειστική λύση, παραμένοντας απλώς σημαίνοντα στελέχη ή «επίδοξοι δελφίνοι».
Πάντως ένας σημαντικός παράγοντας που εντείνει την κακή ψυχολογία των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη είναι οι αποκαλύψεις περί εμπλοκής στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση Siemens. «Μας έκανε μεγάλο κακό», αναγνωρίζουν κορυφαία στελέχη του κόμματος.
Υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη για να καταδείξουν το πόση ζημιά έκανε αυτή η υπόθεση, επικαλούνται πρόσφατη μέτρηση της Metron Analysis η οποία λίγες ημέρες πριν από τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή του κ. Θόδ. Τσουκάτου στην υπόθεση Siemens έδειχνε το ΠΑΣΟΚ να έχει μηδενίσει σχεδόν τη διαφορά του από τη ΝΔ στο 0,3% και αμέσως μετά τις αποκαλύψεις η διαφορά των δύο κομμάτων εκτινάχτηκε στις 6 μονάδες.
Πάντως στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως «είναι αξιοπερίεργο ότι κάποιοι επενδύουν σε συντριβή του ΠΑΣΟΚ και ήττα του Γ. Παπανδρέου για να πάρουν την προσωπική τους ρεβάνς, επειδή δεν μετέχουν σε όργανα και έχουν ήδη πλασαριστεί δίπλα σε επίδοξους δελφίνους». Πρόσθεταν δε ότι είναι τα ίδια πρόσωπα που είχαν άμεσες σχέσεις με το σύστημα Τσουκάτου, επί πρωθυπουργίας Σημίτη.
Εξάλλου έντονο προβληματισμό προκαλούν στη Χαριλάου Τρικούπη και τα όσα ακούγονται περί ίδρυσης νέου κόμματος και αυτό γιατί μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η απογοήτευση της κοινής γνώμης από τα δύο μεγάλα κόμματα μπορεί να βρει δίοδο να εκφραστεί. Και σ’ αυτή την περίπτωση ο μεγάλος χαμένος θα είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πάντως συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προειδοποιούν ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει απόλυτη γνώση της κατάστασης και δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια να τον σύρουν για σφαγή μετά μια ακόμη εκλογική ήττα, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζουν τι προτίθεται να πράξει.
Σε κάθε περίπτωση, στη Χ. Τρικούπη οι πάντες θεωρούν «ορόσημο» για την περαιτέρω πορεία του κόμματος το φθινόπωρο που έρχεται με αφετηρία την παρουσία του Κινήματος και του κ. Γιώργου Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στη Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονται για φθινοπωρινή αντεπίθεση και ήδη προϊδεάζουν την κοινή γνώμη για «εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα» και την κυβέρνηση ότι θα περάσει «ακόμη πιο δύσκολες ώρες», απειλώντας ότι «δεν θα την αφήσουμε σε χλωρό κλαρί». Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, στα ηγετικά κλιμάκια της Χ. Τρικούπη αποφάσισαν ότι δεν προτίθενται να ασχοληθούν περαιτέρω με τη σκανδαλολογία, αλλά να ρίξουν το βάρος στην οικονομική κατάσταση του πολίτη και κυρίως να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις. Για τα αρμόδια στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (τομείς Οικονομίας, Ανάπτυξης, Κοινωνικής Απασχόλησης, Αγροτικής Πολιτικής) οι διακοπές φαντάζουν είδος πολυτελείας, καθώς δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να ετοιμάσουν τις εισηγήσεις τους προς τον πρόεδρο του Κινήματος μέχρι τις 20 Αυγούστου, όπως τους ζήτησε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στην ευρεία διατομεακή σύσκεψη που είχαν την περασμένη Πέμπτη στη Χ. Τρικούπη. Στη σύσκεψη αυτή έγινε καταμερισμός εργασίας και άκουσαν του κ. Παπανδρέου να τους επισημαίνει: «Στόχος μας δεν πρέπει να είναι μόνο η κεντρική ομιλία στους παραγωγικούς φορείς, αλλά θέλω προτάσεις για τις δράσεις του ΠΑΣΟΚ συνολικά πριν και μετά τη ΔΕΘ, ώστε να περάσουμε στην κοινωνία το μήνυμα της εναλλακτικής λύσης».
Στο πλαίσιο αυτό οι επιτελείς και τα αρμόδια στελέχη αναζητούν τρόπους να μεταγγίσουν στην κοινή γνώμη την αίσθηση ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ». Κυρίως όμως ο προβληματισμός περιστρέφεται γύρω από την αναζήτηση μιας δέσμης μέτρων για την ανακούφιση των ασθενέστερων και μεσαίων εισοδηματικά τάξεων που θα κάνει την κοινωνία να «τείνει ευήκοον ους» προς το ΠΑΣΟΚ.
Για την ακρίβεια αναζητούνται προτάσεις – έκπληξη που να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από την άλλη στοχευμένες και πλήρως κοστολογημένες δεσμεύσεις προς συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες -και δη τους μικρομεσαίους που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του ΠΑΣΟΚ- ώστε «όλο το «πακέτο να φαντάζει ελκυστικό, ρεαλιστικό υπεύθυνο και υλοποιήσιμο», όπως σημειώνουν στις μεταξύ τους συζητήσεις. Τα στελέχη του τομέα οικονομίας επισημαίνουν ότι στόχος πρέπει να είναι επίσης να εμφανιστεί το ΠΑΣΟΚ με μια ολοκληρωμένη πρόταση αναπτυξιακής πολιτικής γενικότερα (αυτό που ο κ. Παπανδρέου αποκαλεί συχνά-πυκνά «νέο αναπτυξιακό πρότυπο») και όχι να έχει τον χαρακτήρα απλώς και μόνο επιδοματικής πολιτικής. Από την άλλη πλευρά, έμπειρα στελέχη που ασχολούνται με τα της επικοινωνιακής πολιτικής θέτουν και μια ακόμη σημαντική παράμετρο για να είναι ολοκληρωμένο το πακέτο: «Να είναι σαφές και εύληπτο, σχεδόν συνθηματικό, το μήνυμα που θα εκπέμπει, ώστε να το αφομοιώσει ο κάθε πολίτης».


Σχολιάστε εδώ