Επιμένουν για το επώνυμο οι γυναίκες

Μετά το όνομα των Σκοπίων που αποτελεί το αγκάθι της εξωτερικής μας πολιτικής ένα άλλο όνομα, το όνομα των γυναικών όταν παντρεύονται έρχεται να αποτελέσει το… αγκάθι στα εσωτερικά μας θέματα! Η υπόθεση έχει ξεσηκώσει τις γυναίκες και έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών. Συγκεκριμένα:
Αδικαιολόγητη και ανεξήγητη θεωρούν την εμμονή του υπουργού Δικαιοσύνης στην αλλαγή του νόμου για το επώνυμο της συζύγου ο Σύνδεσμος για τα δικαιώματα των γυναικών και 27 ακόμα γυναικείες οργανώσεις από όλο το κοινωνικό και πολιτικό φάσμα.
Σε σχετική μάλιστα ανακοίνωσή τους τονίζουν:
«Πληροφορούμαστε ότι παρά το κύμα των αντιδράσεων που συνόδευσε την εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη περί αλλαγής του ισχύοντος νόμου (άρθρο 1388 ΑΚ) που επιτρέπει στη γυναίκα και μετά τον γάμο να διατηρεί το επώνυμό της, ο ίδιος φέρεται να εμμένει στην απόφασή του.
Το γεγονός αυτό είναι απορίας άξιο μετά το εύρος και την ένταση των αντιδράσεων σειράς φορέων, όπως:
> των φεμινιστικών-γυναικείων οργανώσεων, που προσυπέγραψαν το κείμενο του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΣΔΓ) και του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ), κείμενο που διαμορφώθηκε εν όψει και κατά την κοινή τους συνέντευξη Τύπου στις 23 Ιουνίου τρ. ε. (επισυνάπτουμε κατάλογο με τα ονόματα Σωματείων)
> των κομμάτων, που τρία από αυτά προσυπέγραψαν τις θέσεις του ΣΔΓ και του ΙΜΔΑ (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΛΑΟΣ). Τα άλλα τοποθετήθηκαν αυτοτελώς κατά της αλλαγής
> της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που ομόφωνα έλαβε πρόσφατα (στην ολομέλειά της στις 10-7-08) σχετική απόφαση υπέρ του αμετάβλητου του επωνύμου
> της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του υπουργείου Εσωτερικών, του πλέον αρμόδιου κυβερνητικού φορέα για την ισότητα των φύλων, που η θέση της είναι πανομοιότυπη με των άλλων προαναφερόμενων φορέων.
Κατόπιν όλων αυτών, θεωρούμε ότι ο κ. υπουργός πρέπει να κλείσει οριστικά το θέμα.
Η αλλαγή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου είναι οπισθοδρόμηση ως προς την ουσιαστική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων και της αυτοτέλειας και συνέχειας της προσωπικότητας της γυναίκας.
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑΣ!».


Σχολιάστε εδώ